„Am primit răspuns de la SRI în ceea ce-l priveşte pe domnul Klaus Iohannis. Întrebarea noastră a fost când a aflat SRI de posibila incompatibilitate a domnului Iohannis şi răspunsul a fost că lucrul acesta l-a aflat în luna ianuarie 2013, în condiţiile în care pe 20 februarie, 2013, în ziua în care intrase în PNL, deja plecase de la SRI către ANI acea notă”, a afirmat Claudiu Manda.
Acesta a continuat: „Sigur că e interesant pentru noi cum s-a întâmplat ca în ianuarie să afli despre o posibilă stare de incompatibilitate prezentată în spaţiul public, pentru că se referea la faptul că este şi primar, şi în Adunarea Generală la o societate din subordinea consiliului local, or acolo desemnarea se făcuse în anul 2010 cred, pe bază de hotărâre de consiliu local, încă avem nelămuriri pentru că a fost anexată şi o adresă – comunicatul public al ANI de la vremea respectivă -, care spunea că prima corespondenţă pe care a avut-o cu domnul Iohannis a fost în anul 2010, pe această posibilă incompatibilitate, după care în martie, 2013, adică imediat după ce a primit nota de la SRI, au fost trei astfel de corespondenţe sau patru cu domnul Klaus Iohannis şi decizia, foarte repede, în aprilie, 2013. Deja ANI emisese decizie de incompatibilitate”.
Manda spune că ANI arăta într-un comunicat de presă că Iohannis a fost informat în 2010, 2012 şi 2013 privind posibila sa incompatibilitate.
„În comunicatul ANI despre care vorbeam, spunea de prima dată când a fost informat domnul Klaus Iohannis – 16.10.2010. A mai fost încă o informare în 2012, după care în 2013, pe data de 7.03, 25.03, respectiv 26.03, corespondenţă cu domnul Iohannis, şi în aprilie deja au stabilit că este incompatibil. Vrem să vedem dacă s-au mişcat atât de repede după ce au informat SRI, dacă prima informare pe care o aveau cei de la ANI se referea la acelaşi aspect”, continuă Manda.
Preşedintele comisiei a spus că ANI, la finele anului 2010, deja coresponda cu Iohannis.
„Incompatibilităţile la care se refereau, după cum ne aducem aminte, se refereau la anii 2010 şi 2012 sau 2009 şi 2010. SRI a cules această informaţie în ianuarie 2013. Eu înţeleg că cel puţin în data de 16.12.2010, ANI deja coresponda cu domnul Iohannis, la vremea respectivă fiind primar, privind o anumită stare de incompatibilitate. După care, în februarie primeşte o adresă, în martie procesează şi în aprilie dau soluţie cei de la ANI. Informarea pe care o primesc de la SRI despre o posibilă incompatibilitate de prin 2009”, a conchis Manda.
În 24 aprilie 2013, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului la acel moment, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, a susţinut recent că i s-a părut ciudat că a primit sesizarea SRI privindu-l pe actualul preşedinte al României în prima zi în care acesta a intrat în PNL, iar documentul a urmat calea legală, fiind repartizat aleatoriu.
„Eu nu pot spune că a fost sau nu o coincidenţă. Cred că se poate verifica în SRI sau prin Comisia SRI acest aspect. Eu am primit această sesizare, a fost repartizată aleatoriu şi procesată în mod legal. La momentul acela mi s-a părut ciudat că în aceeaşi zi a venit nota de informare. Eu nu eram în măsură să-mi pun aceste întrebări, pentru că aveau un parcurs legal. Puteam să-mi pun retoric aceste întrebări, pentru mine. Dar nu aveam ce să fac. Am tratat-o ca orice altă notă primită. Nu aveam cum să mă gândesc la altceva, decât să urmez parcursul legal”, a spus Georgescu la B1TV, referitor la sesizarea SRI privindu-l pe Klaus Iohannis.