Claudiu Năsui dă vina pe Guvernul Orban pentru că granturile europene întârzie. „Acele măsuri promise nu aveau finanțare europeană. Nu e suficient să dai un OUG”

Ministrul Economiei numit de USR a criticat precedentul Guvern condus de Ludovic Orban, din care făcea parte şi Florin Cîţu, pentru că firmele europene nu pot accesa granturile europene, prin intermediul măsurilor 1, 2 şi 3. Claudiu Năsui a dat de înţeles că motivul întârzierii aplicării scheme de sprijin este faptul că "acele măsuri promise nu aveau finanţare europeană".
Razvan Mihalascu
20 apr. 2021, 11:57
Claudiu Năsui dă vina pe Guvernul Orban pentru că granturile europene întârzie.

Claudiu Năsui (USR) a lansat un atac la adresa fostei guvernări PNL, care a fost condusă de Ludovic Orban şi în care Florin Cîţu, actualul premier, a fost ministru al Finanţelor. Întrebat de ce nu pot fi încă accesate granturile europene prin măsurile 1, 2 şi 3, ministrul  Economiei, Antreprenoriatului și Turismului l-a criticat implicit pe precedesorul său, Virgil Popescu.

„Avem nişte blocaje cu care a fost foarte deschis şi transparent care vin faptul că acele măsuri promise nu aveau finanţare europeană. Nu e suficient să dai un OUG în care să spui că UE ne va da bani. Pentru acest lucru, trebuie să ai un contract de finanţare, lucru pe care aceste măsuri nu le-au avut şi de aici şi întârzierile”, a declarat Claudiu Năsui, în cadrul unei dezbateri organizate de Profit.ro.

Cele trei măsuri de sprijin la care a făcut referire Claudiu Năsui au fost iniţiate în 2020, în timpul guvernării Orban.

Citeşte şi: Claudiu Năsui nu exclude o demisie a miniştrilor USR: „Trebuie luată o decizie în forurile de conducere USR-PLUS. Florin Cîţu nu mai are susţinerea noastră”

La începutul lunii februarie, au apărut suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri. Principalii suspecţi sunt ministrul USR-ist, Claudiu Năsui, şi apropiaţii săi. Aceştia au avut acces la platforma de înscrieri şi la date confidenţiale pe toată durata înscrierilor. De altfel, la platforma de înscrieri ar fi avut acces şi Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, fără să aibă vreo calitate oficială în cadrul Ministerului Economiei, au declarat surse sub protecția anonimatului pentru România TV. În joc sunt peste 500 de milioane de euro, bani destinați salvării firmelor mici și mijlocii din România în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

Dintre cele 531 de proiecte aprobate spre finanțare, 353 au fost depuse în ultimele două zile de la finalul perioadei de înscriere pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. Este vorba despre cele mai multe cu punctaj maxim.

Ceea ce a generat suspiciuni a fost procentul de cofinanţare, considerat cel mai important criteriu de departajare – 50-60%. Pentru că a existat un număr mare de solicitaţi, au fost aplicate criterii de departajare. În aceste condiţii, au fost luate în considerare procentul de confinanţare, cifra de afaceri şi momentul înscrierii.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, ar fi beneficiat chiar de cont de administrator pe platforma gestionată de STS, la scurt timp după ce şi-a preluat mandatul, cu toate că directorii şi şefii de agenţii sunt în mod normal administratori.

Ulterior, Corpul de control al premierului a început verificările la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, după ce au existat suspiciuni de fraudă privind modul în care sute de IMM-uri ar urma să obţină bani europeni. Acţiunea de control nu a fost inițiată în urma sesizărilor făcute de ministrul USR-ist Claudiu Năsui, ci la solicitarea premierului Florin Cîţu, în urma dezvăluirilor făcute de România TV.

Nici până la acest moment, Corpul de control al premierului nu a făcut public raportul privind neregulile descoperite.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, în vizorul Corpului de control după suspiciunile de fraudă cu bani pentru IMM-uri, dezvăluite de România TV. Autorităţile vor să afle de ce ministrul USR avea cont de administrator

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Zodiile care își găsesc marea dragoste începând din 23 iulie 2024. Cupidon e de partea lor
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Cum Retragerea lui Joe Biden Din Cursa Prezidențială Afectează Strategia lui Donald Trump
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!