„Depunerea declaraţiei de beneficiar real a fost simplificată. Noua declaraţie are doar o pagină şi jumătate, este mai uşor de completat şi nu trebuie însoţită de alte cereri, cum ar fi ‘cererea pentru depunerea declaraţiei de beneficiar real’. Ea poate fi depusă fie în persoană, fie trimisă prin poştă sau e-mail cu semnătură electronică până pe 1 octombrie”, a precizat Claudiu Năsui.
Ministrul Economiei a explicat că simplificarea depunerii acestei declaraţii s-a realizat cu sprijinul preşedintelui Oficiului Naţional Registrul Comerţului, Valentina Burdescu, şi al ministrului Justiţiei, Stelian Ion.
„Cu ajutorul colegului meu Stelian Ion şi al doamnei Valentina Burdescu, preşedinte al ONRC, am reuşit simplificarea declaraţiei de beneficiar real, aşa cum vă anunţam cu ceva timp în urmă. Le mulţumesc pentru susţinere pe această cale”, a subliniat Claudiu Năsui.
Ministrul Economiei a afirmat că reintroducerea depunerii declaraţiei de beneficiar real pentru acest an a avut loc la solicitarea Uniunii Europene.
„Anul acesta a fost reintrodusă declaraţia de beneficiar real. Din păcate, Uniunea Europeană solicită ca anul acesta companiile româneşti să depună declaraţia de beneficiar real, astfel încât registrul central să fie complet”, a transmis Claudiu Năsui.
Ministrul Economiei a susţinut că începând cu anul viitor depunerea acestei declaraţii va mai fi obligatorie doar în cazul în care au loc schimbări în firme.
„Vestea bună este că, după depunerea acestei declaraţii anul acesta, de anul viitor revenim la sistemul mai simplu pe care l-am propus: se va depune declaraţia doar când au loc schimbări, nu în fiecare an. După ce România îşi va îndeplini obligaţia faţă de Comisia Europeană de a avea acest registru completat, vom putea elimina definitiv declaraţia anuală. Acest lucru s-ar fi întâmplat deja, dacă birocraţia ar fi fost mai simplă. Este foarte important felul în care se implementează o directivă de la bun început. O birocraţie sufocantă face mai grea respectarea obligaţiilor şi de către contribuabili, şi de către statul român. Vom continua discuţiile cu Uniunea Europeană pentru alte simplificări suplimentare, şi vom continua să uşurăm povara mult prea mare asupra mediului privat”, a încheiat Claudiu Năsui.