USR-istul Claudiu Năsui a vorbit, în premieră, despre faptul că tatăl său a fost condamnat în 1987 la şapte ani de închisoare şi confiscarea averii. Actualul ministru al Economiei a făcut această dezvăluire, marţi, în plenul Senatului, în timpul moţiunii simple depuse de PSD împotriva sa.
USR-istul a amintit că social-democraţii au acuzat pe el şi familia sa se află „într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste” și că ar fi „un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă”.
„Ziceți că tatăl meu ar avea vreo legătură cu Securitatea. O minciună pe care o repetați în fiecare campanie și o spuneți și în moțiunea simplă. Vă bazați pe o tactică comunistă, securistă că o minciună spusă de suficiente ori ajunge să pară adevăr. O tactică securistică pe care o folosiți și dumneavoastră. Nu doar că tatăl meu n-a avut nicio legătură cu Securitatea, dar el chiar a fost o victimă a Securității. Din arhivele CNSAS am adus aici o condamnare la șapte cu închisoare și confiscarea averii și interzicerea drepturilor a tatălui meu. Este sentința 272 din 13 aprilie 1987 pronunțată de Tribunalul Militar București pentru fapta considerată infracțiune penală pe vremea aceea, numită refuzul înapoierii în țară”, a declarat Claudiu Năsui în plenul Senatului, conform G4Media.
Tatăl lui Claudiu Năsui este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, clădită în domeniul comunicaţiilor în Statele Unite, ţară în care a reuşit să plece înainte de 1989, fără ca niciuna dintre rudele rămase în ţară să intre în vizorul Securităţii comuniste. Mai mult, numele lui Dorel Năsui este legat de afacerea „Motorola”, prin care statul român a fost prejudiciat în anii ’90 cu peste şase milioane de dolari.
„Vreți să știți care-i culmea ironiei? Nu doar că dumneavoastră îl acuzați pe tatăl meu că ar fi securist când el este o victimă a Securității, dar știți cine a pronunțat această sentință? Este un domn căpitan, îl cheamă Doru Viorel Ursu. Ați auzit de numele ăsta? Ar fi trebuit să auziți, nu de alta dar v-a fost coleg de partid. Pe vremea comunismului, domnul Dorul Viorel Ursu închidea lumea în numele fostei Securități, iar după Revoluție a devenit, evident, ministru de Interne în Guvernul Ion Iliescu – Petre Roman”, a mai precizat ministrul USR PLUS.
Mai mult, Claudiu Năsui a subliniat că tatăl său nu a avut „nicio legătură cu Securitatea” şi a spus despre parlamentarii PSD care-l acuză că sunt „cei care bine mersi l-ați pus pe securistul care l-a condamnat în guvernul României.
Potrivit sursei citate, Claudiu Năsui a spus că a avut doi bunici care au fost închiși de comuniști – o bunică încarcerată la Sighet pentru că a ajutat rezistența anticomunistă și un bunic închis la Jilava pentru că era chiabur.
„Să știți că, conform comuniștilor, familia mea avea origini sociale nesănătoase. De ce? Pentru că o bunică a fost închisă la Sighet și are numele înscris pe zidurile de acolo și singura ei crimă a fost să ajute rezistența anticomunistă din nordul țării. Să-i ajute cu mâncare, cu adăpost, i-a ajutat cum a putut. Și altă culme a ironiei: copiii securiștilor care făceau atunci represiunea în zona de nord a țării au ajuns în politică chiar pe listele PSD. Și am mai avut un străbunic care a făcut și el pușcărie, de data asta la Fortul 13 Jilava pentru că avea câteva utilaje și un petec de pământ pe care-l lucra. Era suficient cât să fie numit chiabur. Tot o infracțiune pe vremea aceea. Aceasta este familia mea, nu mi-e rușine de ea, nu am de ce. Dacă ați avea dumneavoastră pic de rușine, v-ar fi acum pentru lucrurile pe care le-ați scris și semnat în această moțiune”, a spus Claudiu Năsui.
De asemenea, ministrul USR PLUS a răspuns şi acuzaţiei potrivit căreia tatăl şi unchiul său ar fi implicaţi în „Dosarul Motorola”.
„Reîncălziți minciuna despre dosarul Motorola. Îmi atacați familia, sperând cumva să mă dezgustați și să vă las în pace. Evident, nu voi face lucrul acesta. Voi face ce am făcut de fiecare dată: voi restabili adevărul. Tatăl meu nu a avut nicio legătură cu acel dosar, e vorba de un unchi de al meu care a fost acuzat și care și-a demonstrat nevinovăția în instanță (…) și nu așa cum, în mod mincinos spuneți în moțiune, prin prescripție, ci tocmai, unchiul meu a renunțat la beneficiul prescripției. Dacă ești un om integru și știi că nu ai comis o infracțiune și ești acuzat pe nedrept și faptele ți s-au prescris, poți să renunți la beneficiul prescripției și să ceri instanței să ducă procesul până la capăt. Asta a făcut unchiul meu și nu doar că a făcut asta, dar a fost și achitat. Este nevinovat”, a precizat Năsui.