Claudiu Năsui a fost întrebat dacă ar putea fi remaniat, în contexul măsura 3 prin care IMM-urile urmau să obţină bani europeni pentru investiţii a fost blocată pe fondul cercetărilor făcute de DNA.
„Nu am absolut nicio problemă cu o remaniere pentru că nu am făcut nimic greşit. Acele nereguli sunt lucruri care au ieşit la iveală ca urmare a acţiunilor de transparenţă pe care le-am făcut la Minister. Dacă nu eram transparenţi, nici nu se afla despre lucrurile ăstea”, a spus ministrul Economiei.
Cât despre verificările făcute de Corpul de control al premierului în legătură cu granturile europene, Claudiu Năsui a spus că el a fost cel care a semnalat neregulile, iar măsurile, printre şi cea legată de cei peste 500 de milioane de euro, bani destinaţi IMM-urilor pentru investiţii, existau şi înaintea mandatului său.
„Erau nereguli care au fost ridicate tocmai de către mine şi tocmai într-o discuţie a mea cu premierul s-au întâmplat şi lucrurile acestea.
Măsurile acestea au început mult înainte să vin eu în Minister. Trebuie să scăpăm de mentalitatea de tip Cernobîl în care vedem că avem o problemă la stat şi ţinem butaforia că avem de toate. Avem o problemă. Trebuie să fim oneşti care este acea problemă şi care sunt soluţiile pentru ea”, a menţionat Claudiu Năsui.
De asemenea, ministrul Economiei a spus că vrea să debirocratizeze instituţia.
„Ca scopuri majore pentru noul an al Ministerului este debirocratizarea şi facerea unui mediu de afaceri în care toate companiile să fie ajutate de către stat, nu doar unele. Să nu mai trecem printr-un sistem în care politicul sau funcţionari publici au o influenţă ca să aleagă cine câştigă, cine pierde, cine e finanţat, cine nu e finanţat, să fie un lucru cât mai democratic şi cât mai corect. Nu ne dorim cei care au contacte la stat sau cei care sunt mai influenţi politic să ia finanţare, ci să ia toată economia şi toată lumea”, a spus minitrul Economiei.
Prezent la dezbaterile din comisiile de specialitate din Parlament, Năsui a spus că Ministerul Economiei va beneficia de un buget de peste şase miliarde de lei.
„Pentru bugetul Ministerului Economiei avem un buget de 6,6 miliarde de lei, din care 92% sunt scheme de ajutor de stat şi despăgubiri pentru companiile afectate de închiderile care au existat în economie ca urmare a COVID. Avem 4,5 miliarde de lei pentru scheme de ajutorare pe fondurile europene – măsurile 1,2 şi 3.
Încă un miliard de lei pentru schema HORECA care e despăbugire de 20% din diferenţa de cifră de afaceri între 2019 şi 2020.
Va fi dată de către stat. Marele element de noutate este că nu mai mergem pe principiul primul venit, primul servit. Nu folosim un alt criteriu arbitrar pentru a determina cine primeşte şi cine nu primeşte”, a explicat el.