Claudiu Năsui a fost, în 2016, consilierul ministrului de Finanțe în Guvernul Cioloș. El e deputatul care militează pentru impozit zero pe echivalentul salariul minim. Acest lucru nu poate fi pus în aplicare momentan fiindcă ar crea o gaură bugetară de aproximativ 10 miliarde de euro în doar un an.
Înainte de a deveni consilier de ministru, Claudiu Năsui a fost consultant la Five-Advisory Group (în perioada 2015-2016), iar înainte a fost analist financiar la BCR (în perioada 2014-2015). Între 2011 și 2014 a fost responsabil control intern la Muntentia Global Invest.
A studiat la Universitatea Paris Dauphine, unde a obținut licența în Economie, și la Universitatea Luigi Bocconi, unde a făcut un master pe Finanțe.
Conform declarației sale de avere, Claudiu Năsui are două apartamente în Franța: unul de 49 metri pătrați – achiziționat în 2007 și unul de 99 metri pătrați – achiziționat în 2016. Doar din chirii reușește să strângă 12.663 de euro.
Are mai multe conturi, totalizând circa 50 mii lei, 22 mii euro și 10 mii dolari. Deține acțiuni de 77.428 lei la Banca Transilvania, acțiuni de 167.760 lei la Muntenia Global Invest și 80% părți sociale la Bio Carpatherra.
Claudiu Năsui face parte dintr-o familie ale cărei afaceri cu statul au ridicat multe semne de întrebare în ultimii ani. Tatăl lui este Dorel Năsui, afacerist cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, obținută în domeniul comunicaţiilor în Statele Unite. Numele lui Dorel Năsui este legat de afacerea „Motorola”, prin care statul român a fost prejudiciat în anii 90 cu peste şase milioane de dolari.
Claudiu Năsui este nepotul de frate al lui Simion Năsui. Fraţii Dorel şi Simion Năsui sunt cunoscuţi prin implicarea în Afacerea Motorola, alături de Victor Atanasie Stănculescu.
În anul 1986, la un an după nașterea fiului său, Claudiu Iulius Gavril, Dorel Năsui a reuşit să plece din România şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Acolo devine salariat al firmei Motorola. Inc. Chicago şi, ulterior, vicepreşedinte al firmei de intermediari American International Radio Inc. Chicago.
După cum el însuşi a mărturisit, Dorel Năsui a plecat în SUA cu „probabil o mie de dolari”, diurna dată la acea vreme de statul comunist.
„Am fost trimis să fac comerţ. Eram acolo să prospectez ce se poate vinde din electronica pe care o dezvoltam noi în ţară. În State mă aştepta un tovarăş, un „ataşat economic”, cum se numea atunci. Toţi atasatii economici erau de la vechea Securitate, dupa cum se ştie. El stătea tot timpul cu mine. Am fost la New York, am vizitat împreună o mulţime de clienti şi, la un moment dat, am dispărut la Chicago”, a povestit Dorel Năsui într-un interviu acordat Capital în 2006.
În 1990, Dorel Năsui a revenit în România, ca reprezentant al companiei americane Motorola, alături de fratele său, Simion Ștefan Năsui. Cei doi vând, în două tranșe, Ministerului Apărării, condus de către Victor Atanasie Stănculescu, echipamentele Motorola la prețuri supraevaluate, producând un prejudiciu de 8.053.147 dolari, conform Caţavencii.
Mai mult, bagă în combinație și Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea, pe care o chelesc de valuta aflată în conturi. În același mod, achiziționează echipamente Motorola de la frații Năsui și Ministerul de Interne și SRI. Afacerea cu Armata a fraților Năsui devine dosar penal. Însă dosarul este tergiversat, iar în 2002 faptele se prescriu și toți inculpații scapă cu fața curată, notează sursa citată.