Claudiu Năsui se dezice de istoria dinastiei Năsui şi de relaţia cu Securitatea! Ministrul Economiei a depus la Senat un proiect privind crearea registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia prin completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, Inițiativa a fost anunțată în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa.
Ministrul Economiei a explicat la Radio Guerrilla de ce este important un astfel de registru al lucrătorilor Securităţii şi al urmaşilor acestora.
„E ceva rau sa fi lucrat cu Securitatea. Vreau sa clarific ideea care s-a spus in campaniile electorale ca suntem securisti sau fiii securistilor. Sa facem lucrurile foarte clar, sa vedem cine sunt fiii securistilor. Fostii securisti ne acuza pe noi si vrem sa combatem cu transparenta.
Este relevant sa fii urmas de fost securist. E la fel de relevant ca rudele care sunt puse in declaratia de interes. Se aplică pentru toata lumea toate principiile. Trebuie sa stim si noi cine au fost ofiţerii Securitatii sau colaboratorii Securitatii.
E o tactica in statul roman, daca nu-ti place un proietct trebuie sa-l extinzi. Haideti sa-l facem sa mearga si apoi sa-l extindem. Toate proiectele pe care le-am depus au trecut pentru ca au fost fezabile. Haideti sa-l facem si pe acesta. Informatia si transparenta trebuie sa existe. Securitatea chiar a făcut crime. Trebuie sa se stie.
Comparatia corecta ar fi intre nazisti si securisti, nu intre evrei si securisti. unii dintre parintii nostri nu au fost securisti, ci urmariti de securitate”, a spus Claudiu Năsui la Radio Guerrilla.
După ce a fost acuzat că părinţii lui au făcut parte din Securitate, Claudiu Năsui a făcut publice sentinţele prin care tatăl și bunica sa au fost condamnați la închisoare pe vremea comuniștilor.
”Iată sentințele de condamnare la închisoare de către securiști a tatălui meu și a bunicii mele.
Una dintre cele mai mari ticăloșii spusă la adresa USR-PLUS, și a mea, de când am intrat în politică este faptul că am avea vreo legătură cu securitatea. Nu este singura, dar cu siguranță este în top 3 de cele mai răspândite manipulări. A fost propagată în forță și sponsorizată cu bani mulți, iar asta fix în campanie.
PSD a decis să scrie această minciună chiar și în moțiunea parlamentară contra mea. Am răspuns în cadrul moțiunii și pun și aici public, sentințele la care făceam referire.
Tatăl meu nu doar că nu a fost securist, dar a fost condamnat la închisoare de către securitate. Iar bunica mea a făcut închisoare la Sighet pentru că a ajutat partizanii anti-comuniști care făceau rezistență tocmai contra securității.
Prima, sentința de condamnare la 7 ani de închisoare a tatălui meu pentru infracțiunea de „refuz de înapoiere în țară”. Decizia pronunțată, culmea ironiei, de căpitanul de securitate Doru Viorel Ursu, devenit, după revoluție, ministru de interne în guvernul Ion Iliescu – Petre Roman.
A doua, sentința de condamnare la 5 ani de închisoare a bunicii mele, în 1949, pentru „uneltirea contra ordinii sociale”. Adică pentru că a ajutat rezistența anti-comunistă din nordul țării. Nu vă mai spun cine conducea represiunea comunistă în perioada aceea în nordul țării.
Minciunile la adresa familiei mele au ajuns prea departe. De aceea am depus la senat un proiect de lege prin care să facem un registru cu toți securiștii din decembrie 1989.
Hai să vedem toți securiștii. Absolut toți care, apropo, primesc și pensie specială acum pentru marile servicii aduse statului. Și nu doar atât. Hai să vedem toate rudele de până la gradul 3 ale securiștilor care sunt acum în politică (parlamentari, primari, funcții alese, etc.).
Măcar la 31 de ani de la revoluție, să aflăm și noi cine au fost securiștii și cine le sunt rudele care dominat politica timp de atâția ani”, scrie ministrul Economiei pe Facebook.
Cercetătorul Mihai Demetriade de la CNSAS face praf proiectul de lege pentru deconspirarea urmașilor securiștilor din politică, depus în Senat de ministrul USR, Claudiu Năsui.
„USR anunță un proiect de lege privitor la publicarea tuturor ofițerilor de securitate ‘până la gradul doi’ (sursa FB Cristian Ghinea) sau ‘până la gradul trei’ într-un ‘registru’.
Sunt multe probleme de discutat aici, dar cea mai exasperantă este extinderea vinovăției la rude. Exact asta au făcut oamenii lui Stalin, în URSS sau RPR/RSR, asocierea culpei prin gradul de rudenie. Sugestia era că vinovăția se transmite în mod natural, prin sânge. Dacă ești „pui de chiabur” n-ai nici o șansă în România populară.
Securitatea avea, în anii 80, când membri partidelor politice istorice se cam stinseseră, în pușcării sau biologic, problema ‘descendenți ai foștilor membri PNȚ, PNL, PSDR’, vizând taman copii sau nepoții foștilor ‘dușmani ai poporului’.
În al doilea rând, CNSAS nu ar putea niciodată publica datele rudelor. Nu le avem și (chiar dacă le-am avea), am vaga impresie că ar fi neconstituțional s-o facem. Sugestia inițiatorilor, că establishmentul din Securitate a proliferat și și-a monetizat cunoașterea și relațiile după ’90, deși corectă, ar trebui să-și găsească o altă cale de soluționare, implicând alte instituții și alte strategii.
Ce trebuie făcut, în opinia mea, e să crească gradul de cunoaștere în problematica represiunii. Aș sugera USR să mărească bugetul CNSAS, de pildă, să nu mai stăm fără aparatură performantă sau cu un singur aparat de vizualizat microfilme pentru cercetători, și ăla chior.
Decomunizarea se face etic și cu inteligență, cu alte cuvinte musai democratic. Nu prea există altă cale, deși pasiunile revoluționare, cum văd, sunt tentate să cam ardă etapele astea”, a spus Mihai Demetriade pe pagina sa de Facebook.
Reamintim că ministrul Claudiu Năsui face parte dintr-o familie ale cărei afaceri cu statul român au stârnit controverse în ultimii ani. Tatăl acestuia este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, clădită în domeniul comunicaţiilor în Statele Unite, ţară în care a reuşit să plece înainte de 1989, fără ca niciuna dintre rudele rămase în ţară să intre în vizorul Securităţii comuniste.
„Am fost trimis să fac comerț. Eram acolo să prospectez ce se poate vinde din electronica pe care o dezvoltam noi în țară. În State mă aștepta un tovăraș, un „atașat economic”, cum se numea atunci. Toți atașații economici erau de la vechea Securitate, dupa cum se știe. El stătea tot timpul cu mine. Am fost la New York, am vizitat împreună o mulțime de clienți și, la un moment dat, am dispărut la Chicago”, a povestit tatăl lui Claudiu Năsui, potrivit activenews.
Tatăl ministrului Economiei a ajuns unul dintre cei mai bogați români din Diaspora, cu o avere de aproape 100 de milioane de euro. Afacerea sa, însă, a păgubit statul român cu peste 8 milioane de dolari, după cum au estimat chiar procurorii.
Mai mult, numele lui Dorel Năsui este legat de afacerea „Motorola”, prin care statul român a fost prejudiciat în anii 90 cu peste şase milioane de dolari.