Năsui a explicat faptul că doar 4% din PIB vine din companiile de stat, dar spune că acest număr arată mai mult eficacitatea sectorului privat, care se poate dezvolta în continuare, una dintre priorităţi fiind debirocratizarea aparatului administrativ de stat.
„In primul rand trebuie reforma companiilor de stat, care la Ministerul Economiei deja a inceput. Din pacate suntem limitati de legea 173, data anul trecut. Noi nu am mai privatizat nimic de multi ani, iar 4% din PIB, cifra de afaceri a companiilor de stat, arata eficienta privatului, de aceea ponderea cu care raman companiile de stat este atat de mica.
Noi am facut deja o asanare completa a consiliilor de administratie. Avem o problema foarte mare cu modul in care au fost administrate aceste companii de stat, care au fost pe pierdere, iar primul tel este sa le aducem pe linia de plutire. Unele companii au sanse sa devina profitabile. Una dintre ele este Salrom, care are potential, dar are probleme legate de o organigrama foarte stufoasa. Aceasta are acum o noua tinta, exploatarea grafitului.
Noi avem aproximativ 70 de companii in administrare. Prin Salrom vom face exploatarea de grafit si vom dezvolta o noua industrie, productia de baterii, de grafena etc. Deja are licenta pentru exploatarea, a doua masura a fost listarea la bursa, care va avea loc in aproximativ un an, un an si jumatate. Mai avem in portofoliu cateva companii care se preteaza la listare la bursa.”,a spus Claudiu Năsui pentru ZF.ro.
„Trebuie sa reducem un pic povara administrativa si fiscala, in primul rand prin debirocratizare. Am trecut deja 7 legi in acest sens. Daca voiai sa infiintezi o a doua firma trebuia sa mai iei un partener, chiar si simbolic, pentru ca era o prevedere care preciza ca la a doua companie nu aveai voie sa fii asociat unic. Am eliminat aceasta prevedere. Am scos avizul vecinilor, daca vreti sa deschideti o firma, dar nu desfasurati acolo activitate, este doar sediul social.”, a adăugat Năsui.
„Dorinta noastra este sa repunem pe tapet masura 3 si sa o rederulam, dar cand vom avea fondurile necesare. Cea mai mare problema a fost ca s-au promis bani pe care a trebuit sa-i scoatem de undeva, desi nu erau. S-au promis bani care pur si simplu nu existau. Noi am anulat masura 3 pentru ca a fost fraudata. Momentan este oprita, pana vom face cumva sa o reluam. Vor fi alte criterii de selectie, nu va mai fi acea prevedere a cofinantarii.
Nu sustin Startup Nation, nu sustin impozitarea tuturor romanilor, iar apoi alocarea de fonduri doar pentru unii, in mod arbitrar. Statul roman a tot promis bani, apoi a venit alt ministru, a promis si el, dar fara sa plateasca datoriile deja existente. Deci acest bulgare s-a rostogolit, astfel incat noi acum platim datorii din Startup Nation din 2018.”, a încheiat Năsui.