Claudiu Săftoiu a demisionat de la conducerea TVR.
Vă prezentăm integral scrisoarea:
„Domnule Preşedinte al Senatului,
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Solicit dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii mele de responsabilităţile conferite prin Hotărârile Parlamentului României nr. 37/2012, respectiv nr. 40/2012, privind numirea consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune şi a preşedintelui acesteia.
Apelez la puterea Parlamentului României ca, prin votul său, să menţină în atribuţii organismul deliberativ al Televiziunii Publice, Consiliul de Administraţie şi astfel să evite o situaţie fără ieşire pentru Televiziunea Română prin respingerea Raportului de Activitate aferent anului 2012.
Consider necesare următoarele precizări:
– imposibilitatea respectării tuturor obligaţiilor asumate în Programul de redresare economică a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului României;
– neadoptarea, în decursul mandatului, a modificărilor legislative necesare pe textul legii de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune, serviciu public de interes naţional, periclitând astfel nu doar implementarea planului de redresare economică în cuprinsul căreia există un capitol de lege ferenda, ci şi difuzarea programelor sale;
– neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor şi adoptării Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor condiţie sine qua non pentru revenirea SRTv în peisajul mediatic din Republica Moldova;
– aducerea unei grave atingeri a drepturilor plătitorilor de taxă tv, prin afectarea posibilităţii de recepție a programului TVR2 al SRTv pentru publicul telespectator, prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013 prin care se aprobă „Strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național”.
Serviciul public de televiziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare, adaptate împrejurărilor, în vederea asigurării accesului direct, permanent şi fără distorsiuni la informaţiile şi mesajele destinate tuturor cetăţenilor prin transmisia semnalului pe cale terestră sau digital-terestră. Consecinţele stării de drept şi de fapt existente sunt legate de imposibilitatea televiziunii publice de a-şi îndeplini misiunea în condiţii de minimă normalitate, mai ales în contextul acestei perpetuate situaţii de criză. Astfel:
– repetatele demersuri făcute pe durata mandatului nu au primit soluţionări concrete, doar responsabilizarea excesivă a conducerii deliberative şi executive a SRTv, astfel încât nicio propunere de amendare a legii nu a fost însuşită (în materia depolitizării, în materia redefinirii beneficiarilor serviciului public de televiziune, în materia dezvoltării organizaţionale);
– conform indicatorilor bugetari comunicaţi şi susţinuţi recent de ministerul de resort, situaţia persistă – în formă atenuată doar prin artificiul redistribuirii interne – şi în legea bugetului pentru anul 2014, fără să se fi acceptat măcar atât de necesara redefinire a capitolelor bugetare;
– în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru transportul de semnal am epuizat posibilităţile legale de a mă conforma recomandărilor primite în locul implicării responsabile din partea autorităţilor abilitate, strategia neoferind nicio soluţie alternativă, mai cu seamă pentru gospodăriile cu venituri mici şi mijlocii.
Mandatul preşedintelui director general al Societăţii Române de Televiziune nu se întinde până la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constituţional la informaţie al tuturor cetăţenilor României faţă de care serviciul public de televiziune are nu doar obligaţii legale ci şi de natură morală. Nu am dreptul să-mi asum o conduită care să afecteze întreaga comunitate românească din ţară şi diaspora.
Mulţumesc colegilor din Consiliul de Administraţie, din Comitetul Director şi din întreaga corporaţie aducând călduroase mulţumiri tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea responsabilitaţilor derivate din calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General al SRTv în această perioadă de grele încercări. Nu în ultimul rând, doresc să îmi exprim şi pe această cale compasiunea faţă de toate familiile care au fost afectate de disponibilizările din cadrul procesului de restructurare a TVR.
Claudiu SĂFTOIU,
Preşedinte-Director General”
Demisia lui Claudiu Săftoiu vine chiar înaintea şedinţei de plen reunit programată marţi, în care urma să fie dezbătut şi votat raportul de activitate al TVR.
Potrivit unor surse parlamentare, decizia USL este de a respinge acest raport, fapt care are drept consecinţă demiterea întregului Consiliu de Administraţie al TVR, implicit a lui Claudiu Săftoiu.
Claudiu Săftoiu a fost consilier prezidenţial între 2004 şi 2006, de la începutul primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu până la numirea sa în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).
În martie 2007, Claudiu Săftoiu a demisionat din funcţia de director al SIE, la cinci luni şi jumătate de la numire, în ziua în care un cotidian a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu. În stenogramă Claudiu Săftoiu susţine că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt pe bază de mandat de la procurorul general şi că Serviciul dispune de aparatură de interceptare.
Pe 10 mai 2011, Claudiu Săftoiu a devenit membru al PNL şi, ulterior, a deţinut funcţia de vicepreşedinte PNL Gorj. El a demisionat din PNL imediat după ce a fost numit de Parlament la conducerea Televiziunii Române, în 3 iulie 2012.