Extrădat din Marea Britanie în noaptea de vineri spre sâmbătă după o bătălie judiciară care a durat mai mulţi ani, Abu Hamza a apărut în faţa unui tribunal newyorkez în ţinută albastră de deţinut, dar fără protezele pe care le purta de obicei la capetele celor două braţe.
Data procesului său a fost fixată la 26 august 2013.
„Traversează un moment dificil”, a declarat în faţa tribunalului federal avocatul lui, Jeremy Schneider, subliniind că lucrează în special la punerea în aplicare a unei soluţii pentru Abu Hamza, în vârstă de 54 de ani, pentru ca acesta să-şi poată recupera protezele, care i-au fost retrase de autorităţi.
Sâmbătă, în cadrul unei scurte compariţii a islamistului în faţa unui alt judecător, avocatul care i-a fost alocat din oficiu a cerut de asemenea restituirea protezelor clientului său, pe care fotografii mai vechi îl prezintă cu un cârlig în locul mâinii drepte.
Abu Hamza, născut în Egipt şi naturalizat britanic, este acuzat că a contribuit la răpirea a 16 turişti între care doi americani în Yemen în 1998. Patru dintre ostatici au fost ucişi într-o operaţiune militară desfăşurată în vederea eliberării lor.
El este acuzat, de asemenea, că a fost implicat într-un proiect privind o tabără de antrenament în nord-vestul Statelor Unite în 1999, şi pentru că a ajutat la finanţarea unor candidaţi ai jihadului ce voiau să meargă în Afganistan.
Predicile sale virulente au fost urmate la momentul respectiv la Londra de britanicul Richard Reid, închis pe viaţă în Statele Unite pentru că a vrut să arunce în aer un avion cu explozibil ascuns în pantofi, în decembrie 2001.
Francezul Zacarias Moussaoui, condamnat la închisoare pe viaţă în Statele Unite în legătură cu atentatele din 11 septembrie, ar fi fost şi el să îl asculte.