Gulen a dezminţit o serie de acuzaţii venite în luna februarie din partea guvernanţilor de la Ankare, care au susţinut că clericul islamist se pregăteşte să plece în Canada pentru a evita extrădarea sa în Turcia.
Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea pcuiului eşuat din noaptea de 15-16 iulie 2016 împotriva regimului preşedintelui Erdogan. „Zvonurile nu sunt deloc adevărate. Dacă Statele Unite cred că este potrivit să mă extrădeze, atunci eu voi pleca spre Turcia”, a declarat Gulen (79 de ani) din locuinţa sa uriaşă şi apărată din munţii Pocono. Ambasada Turciei de la Washington nu a comentat ultimele declaraţii venite din partea lui Gulen.
Peste 240 de persoane au murit în urma puciului eşuat, pentru care este acuzat clericul islamic Fethullah Gulen. Mii de soldaţi au participat la încercarea de puci în noaptea de 15-16 iulie 2016, au preluat controlul mai multor tancuri şi avioane, au bombardat clădirea legislativului şi au încercat să-l răpească pe Erdogan.
Erdogan a declarat în luna mai că va încerca până la capăt să obţină extrădarea lui Gulen, care neagă orice implicare în lovitura de stat eşuată din Turcia. Oficialii americani susţin că deşi Erdogan a formulat o cerere de extrădare direct cu preşedintele Donald Trump, diplomaţii turci nu au prezentat destule dovezi pentru incriminarea clericului islamic.
Gulen şi-a exprimat speranţa că administraţia republicană nu va permite extrădarea sa, în special după demisia fostului consilier prezidenţial pentru securitate naţională, Michael Flynn, care a acţionat în timpul campaniei electoarale şi ca lobbyist ”în beneficiul principal al guvernului turc”, potrivit documentelor înregistrate la departamentul de Stat.
Fethullah Gulen a fost iniţial un aliat apropiat al preşedintelui Erdogan şi locuieşte din 1999 într-un autoexil din Pennsylvania. Adepţii săi gestionează o reţea globală de şcoli şi întreprinderi comerciale, care au legături cu mişcarea gulenistă, considerată grupare teroristă de către Ankara.