În ultima perioadă, tot mai mulți români sunt revoltați de ideea că a devenit „o obligație” să lase bacșiș atunci când merg la restaurant. Revolta vine, pe de-o parte, de la creșterea masiva prețurilor la tot ce înseamnă industria HoReCa și ,pe de altă parte, din cauza atitudinii pe care uneori ospătarii o au față de clienți.
De curând, un bărbat din Brașov a vorbit despre nemulțumirea pe care o simte vizavi de ideea de a lăsa bacșiș ospătarilor. Acesta a vorbit despre atitudinea pe care lucrătorii din HoRea o au, care lasă de înțeles că au pretenția să primească acești bănuți indiferent de condițiile pe care le oferă. Într-o postare pe Reddit, el a povestit o întâmplare recentă, care pornește de la faptul că a comandat mâncare prin telefon și ulterior a mers să o ridice. Odată ajuns la restaurant, i s-a cerut să specifice cât bacșiș dorește să lase. Bărbatul a subliniat că, deși lasă de obicei bacșiș în restaurante, i se pare absurd să fie solicitat să lase bacșiș atunci când își ridică personal comanda.
„Oameni faini, explicați-mi și mie de ce eu, din postura de client care își comandă ceva telefonic sau din aplicație și mă duc SINGUR să îmi achit și să îmi ridic comanda, mi se bagă pe gât cestia asta cu ”cât doriți să punem pe bon”? Bă, au crescut banii în copaci în 2024 sau ce se întâmplă? Las mereu tips 10-15% când consumăm în restaurant, dar e absurd să ceri asta când eu ridic comanda.
Când nu am chef să gătesc, îmi dau comandă, mă duc după ea și mi se face mie rușine și jenă când cere asta după ce apasă două butoane pe tabletă. Nu mai zic de atitudinea unor ospătari care când te văd zici că vii să le ceri mâncarea gratis, așa le ești de drag.
Doar mie mi se pare, sau lumea asta a devenit foarte rea? Suntem cu bun simt, salutăm tot timpul și de 100 de ori dacă e nevoie, nu știu ce se întâmplă.”, a povestit un bărbat din Brașov pe Reddit.
Alți utilizatori ai rețelelor sociale și-au exprimat acordul cu această opinie, criticând practica bacșișului forțat. Unii afirmă că nu consideră necesar să lase bacșiș atunci când prețul mâncării a fost deja ”umflat”, iar alții se plâng de atitudinea agresivă a unora care cer bacșiș pentru servicii minime, scrie stiridiaspora.ro.
„La cât au umflat prețurile, n-ar trebui să mai existe tips.”
”Când vine vorba de bacșiș, mă comport foarte lent, calm și ferm. Zic „zero” sau „nimic” fără nicio urmă de agresivitate, doar cu siguranță. După ce își îndepărtează privirea de a mea, chelnerul/casierul simte jena, nu eu. Învățați să inversați rolurile. Nu e normal să ceri bacșiș pentru orice.”
”Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ați învățat. Bacșiș lași dacă dorești din propria inițiativă, nu că așa îmi impune restaurantul/ospătarul. Dacă îl vezi pe unu’ că strâmbă din nas, spune-i să se strâmbe la patron ca să îi crească salariul.”
„Fază tare: am comandat mâncare de la un fast-food care are livratori personali; deja oamenii de acolo mă cunosc, deoarece comand foarte des și întotdeauna am primit frumos și repede mâncarea la ușă (mereu le-am lăsat bacșiș, din prima zi). Totuși, un livrator mai tinerel (probabil nou) m-a sunat să cobor după mâncare. M-am dus la mașina lui și am stat cinci minute să termine conversația la telefon, ca să îmi pot primi comanda. După aceea, nici nu s-a dat jos din mașină și mi-a spus: „Ai mâncarea pe bancheta din spate, ia-o și tu că știi ce număr ai la comandă.” Apoi, după ce am luat singură mâncarea din mașină, m-a întrebat: „De obicei, oamenii îmi dau cam 10 lei bacșiș, ai cash sau îți dau Revolutul?” Am rămas mască! Mă mir cum nu m-a sunat să merg să îmi fac singură mâncarea.”
Citește și: Cât câștigă un ospătar de pe litoralul românesc din bacșiș. La ce sunt atenți clienții