Clienţii cu copii, o „problemă” pentru restaurante? Ce spun patronii unor localuri cunoscute din Bucureşti: „În relația părinți-copii-terasă, părinții trebuie să-și asume că sunt oaspeți”

Clienţii cu copii, o "problemă" pentru restaurante? Acest subiect a devenit aprig viralizat şi dezbătut, după un mesaj postat de J'ai Bistrot, un local popular din Capitală, cu o terasă mare, ferită de zgomot, plină de verdeață, care are și o zonă de nisip.
Alina Costache
12 iul. 2022, 23:18
Clienţii cu copii, o
Clienţii cu copii, o "problemă" pentru restaurante?

Clienţii cu copii, o „problemă” pentru restaurante? În weekend, proprietarii localului J’ai Bistrot au scris un mesaj pe Facebook, care s-a viralizat destul de repede: „Dragii noștri, pentru că ne plac atât copiii cât și cățeii & pisicile, ne iubim și plantele și florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulți, ne dorim ca toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la J’ai. Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ. Vă mulțumim pentru înțelegere!”.

Citeşte şi: Chef Adi Hădean reacţionează în scandalul copiilor lăsaţi nesupravegheaţi în restaurante. „Maria o să dea peste unul dintre grătare. Dacă nu-și arde fața, măcar își arde mâinile și dă foc la terasă”

Clienţii cu copii, o „problemă” pentru restaurante?

Dezbaterea a luat amploare, iar întreaga situație a fost exagerată de toți cei care au simțit că le sunt lezate libertățile în urma unor astfel de politici ale unor localuri.

Noi, la Mercato, am creat un loc de joacă foarte modern care pune accent pe mișcare, joacă colaborativă și un spațiu în care părinții să poată petrece timp alături de copiii lor. Nu ne-a plăcut niciodată ideea unui spațiu de joacă „cușcă” care să-i separe pe copii de adulți.

Ținem mult să fim un spațiu potrivit pentru familii și ne bucurăm să îi avem oaspeți, deoarece mediul de aici este ideal pentru toată familia. Ne ajuta destul de mult și faptul că avem la dispoziție 2000 de metri pătrați din care aproximativ 200 de metri pătrați sunt dedicați zonei de joacă”, spune Răzvan Crișan, proprietarul terasei MercatoKultur, potrivit Hotnews.ro.

Răzvan menționează că 90% din oaspeții lor care vin alături de copii înțeleg că sunt într-un spațiu public în care există zone anume pentru familii și pentru joacă. „De asemenea, înțeleg că nu tot spațiul este un mare loc de divertisment pentru copii. Preocuparea noastră ca operatori e mereu să ne asigurăm că toți oaspeții se simt bine au un mediu în care se pot relaxa.

Pentru a evita situații în care ocazional sunt depășite aceste limite, în contextul creșterii numărului de astfel de incidente, suntem nevoiți să reamintim setul de reguli care face apel la bunul simț. Scopul regulilor este de a asigura confortul tuturor oaspeților noștri, pentru o bună funcționare a traiului în comunitate”, a mai precizat el.

Știm că a fi părinte e o responsabilitate uriașă și grea. Știm și că a fi antreprenor în HORECA înseamnă să fii un altfel de părinte, pentru zeci de colegi și sute sau mii de clienți, în fiecare lună. Fiecare dintre aceștia cu zile mai mult sau mai puțin bune. Credem că prezența copiilor în afara mediilor digitale merită încurajată din orice unghi, dar nu chiar cu orice „preț”.

Prețul e plătit în mod exclusiv de antreprenori, de la daune materiale la „nu mai vin niciodată la voi”. Credem că, în astfel de locații, reguli de acces bazate pe praguri de vârstă ar rigidiza enorm mediile în care ar trebui să ne relaxăm și eventual să înmagazinăm amintiri de familie. Credem că aceste „reguli” pot fi transformate în apeluri la bun simț, prin comunicare corectă și signalistică inspirată. Sigur că nu garantează o funcționalitate de 100%, dar cine e perfect?”, spun cei de la Gspot.

Ei consideră că totul ține de bun simț și de capacitatea de a înțelege că „buricul pământului e altul pentru fiecare dintre noi. Din experiența noastră, există părinți care înțeleg asta și părinți care nu. Credem că în relația părinți-copii-terasă, părinții trebuie să-și asume că sunt oaspeți, iar antreprenorii că primesc oaspeți. Dacă primim oaspeți, cum îi ajutăm să înțeleagă cum funcționează casa noastră? Dacă suntem oaspeți, cum ne comportăm ca să nu deranjăm casa și ceilalți invitați?

Restaurantul Beauty Food se promovează ca unul baby friendly, unde poți găsi jucării, mâncare de bebeluși, cât și propriul copil al ownerilor care-și petrecere zilele aici.

Credem ca răspunsul celor de la J’ai Bistrot a generat atât de mult controverse deoarece este un adevăr sensibil, care are însă la bază cazuri extreme, destul de rar întâlnite, spus atât de vag și generalizat, încât nu mai atinge doar extremele, ci și normalul. Există cazuri în care părinții își lasă copiii nesupravegheați, iar aceștia ajung să deranjeze, așa cum există și clienți fără copii care sunt deranjați de chiutul vesel al unui copil cuminte, însă ambele cazuri sunt extreme și ar trebui tratate ca atare, nu generalizate”, spun ei, potrivit sursei menţionate mai sus.

În cazul lor, adaugă patronii, pot număra pe degete situațiile în care clienții au fost în oricare dintre extremele respective, de-a lungul timpului, dar înțeleg cum o astfel de întâmplare poate genera frustrare pentru toate părțile implicate.

Credem că, în realitate, atunci când oamenii sunt puși față în față, există mult mai multă empatie și înțelegere decât dacă sunt aruncați în mediul online cu o afirmație cu potențial controversat”, adaugă ei.

La capitolul ce poate fi îmbunătățit, ei spun că e necesar un mix de toate părțile: „Ca locație care este baby friendly să oferi un minim de suport părinților – o jucărie dusă la masă poate face minuni pentru liniștea tuturor, ca părinte să alegi locația în funcție de copilul tău și să te asiguri că nu depășește niște limite, iar ca adult care iese fără copil, să ai înțelegere pentru aceștia sau să îți alegi o locație unde nu ies atât de mulți copilași. În rest, e loc pentru toată lumea să mănânce bine și să se relaxeze la un pahar de vorbă, indiferent că sunt tineri, cupluri îndrăgostite, familii cu copii sau cățeluși!

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CSM București și Rapid București se vor confrunta în play-off-ul Ligii Campionilor la handbal
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!