Clienţii cu credite în franci elveţieni protestează duminică în Piaţa Victoriei

Peste 1.000 de persoane, clienți cu credite în franci elvețieni contractate în băncile comerciale din România, protestează duminică în Piața Victoriei și solicită autorităților adoptarea Legii conversiei pentru acordarea de facilități și discounturi celor împrumutați.
Filip Stan
14 iun. 2015, 09:49
Clienţii cu credite în franci elveţieni protestează duminică în Piaţa Victoriei

„Din 15 ianuarie, am încercat, pe căi amiabile, legale, normale, să discutăm și să ne spunem ofurile, dorințele de a avea o viață normală și liniștită. Am încercat inclusiv negocierile cu băncile. Suntem și în acest moment în negocieri cu băncile și încercăm să rezolvăm tot pe cale amiabilă, pentru că așa nu se mai poate. Am ajuns într-un impas din care nu mai putem să scăpăm. Avem nevoie de Legea conversiei, avem nevoie de o viață liniștită și vrem ca bancherii vinovați să fie cercetați pentru ceea ce au făcut. Trebuie să înțeleagă și Parlamentul și Guvernul Românei că Legea conversiei este singura variantă. Vrem să avem o viață liniștită și să împărțim povara cu băncile, dar care nu sunt dispuse să-și asume această responsabilitate. Singurii care pot face ceva sunt parlamentarii noștri, puși acolo de noi în sprijinul cetățenilor, și nu al băncilor’, a afirmat, duminică, Cătălin Voivozeanu, membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF /GCCC/, potrivit Agerpres.

La rândul său, Daniel Teodorescu, un alt membru al GCCC, a subliniat că membrii Grupului pe care îl reprezintă au așteptat, în ultimele luni, un semn „cât de mic” din partea autorităților.

‘Am așteptat un semn, cât de mic, de la cetățeanul de la Cotroceni. Am așteptat o lege care să ne ajute pe toți, dar din nou doar declarații populiste. Când justiția dă sentințe diferite în aceleași cauze, există un singur numitor comun: cei care instrumentează, judecători și procurori, sunt cumpărați sau nu?’, a menționat Teodorescu.

Protestatarii scandează sloganuri la adresa băncilor și afișează pancarte cu mesaje, precum: ‘Nu vrem banii de la stat, Vrem sistem reglementat’, ‘BNR reglementează, doar băncile dictează!’ sau ‘Banca = Cămătar legalizat de BNR și de stat’.

Prin Legea conversiei se solicită calcularea unui curs inițial plus 20%, iar o altă propunere aparținând deputatei Ana Birchall face referire la stabilirea unui curs mediu lunar, de la momentul încheierii contractului de credit și până în prezent. Legea conversiei face referire la creditele contractate în toate monedele, nu doar în franci elvețieni.

Conform datelor Băncii Naționale a României /BNR/, portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

Citeşte şi: Zeci de mii de români restanţieri la bănci, lăsaţi fără bani în conturi

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

Peste o treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit BNR.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai