Documentul care prevede obligativitatea service-urilor auto de a le asigura clienţilor posibilitatea de a asista la reparaţii a fost publicat în Monitorul Oficial în martie 2013, dar a intrat în vigoare începând din luna septembrie, pentru a le da, astfel, răgaz proprietarilor service-urilor să se pună la punct cu modificările, scrie cugetliber.ro. Totuşi, deşi legea „i-a aşteptat” un an şi jumătate, unii dintre reprezentanţii service-urilor habar nu au despre această lege. Este cazul unui service de pe bulevardul I.C. Brătianu, din zona Policlinicii CFR. „Nici nu ştiam de legea asta”, a fost reacţia reprezentantului.
Citeşte şi ŢI-A FOST FĂCUTĂ MAŞINA PRAF? Cum te păcălesc firmele de RCA cu despăgubiri inexistente
Service-uri închise, evaziunea în floare „Gurile rele” spun că din momentul în care vor fi efectuate controale la service-uri, cele mici, de cartier, vor fi închise definitiv, întrucât nu au bani pentru a-şi pune la punct aceste „detalii” costisitoare. De altfel, reprezentanţii unor service-uri îşi dau cu părerea despre acest subiect, spunând că deja cunosc cazuri concrete de persoane care au service-uri micuţe, în curte, şi care au ales să lucreze „cu uşile închise”. Astfel, nici nu mai plătesc bani la buget, nici nu mai au controale, taxe, autorizaţii sau alte datorii. „E mai bine pentru ei. Cei care au service-uri mici cu siguranţă că vor fi închişi, dar se vor descurca, vor funcţiona fără autorizaţii. Deja au început să se formeze acest fenomen. Sunt persoane care asta au făcut toată viaţa, în garajul lor de acasă. Aşa că acum se formează un fel de cluburi. Oamenii, dacă vine cineva să-i întrebe ce fac acolo, spun că le repară maşinile prietenilor sau ale rudelor, astfel că nu are nimeni ce să le facă”, spune Răzvan, reprezentant al unui service auto din Constanţa.
Citeşte şi Şoferii vor putea conduce fără a mai ţine mâinile pe volan, din 2016
S-au pregătit din timp Potrivit actului normativ, proprietarii de autovehicule vor putea să asiste la lucrările de reparaţii efectuate în service-urile auto, fie direct, fie indirect, prin sisteme audio-video. Astfel, operatorii economici vor fi obligaţi să pună la dispoziţie un spaţiu amenajat de unde clientul să poată vizualiza, direct sau prin intermediul unei camere video, intervenţiile executate de angajaţi asupra propriei maşini. Majoritatea service-urilor auto din Constanţa s-a conformat cu această decizie.
Marian, reprezentantul service-ului Euro Group Service spune că a făcut investiţii serioase de când ştia că intră în vigoare legea. „De când cu legea ne-am conformat, dar normal că nu ne convine. Investiţia a fost foarte mare şi nu ştim când o vom recupera. E greu şi că ne obligă să ţinem trei luni stocate înregistrările. Camerele n-ar fi fost o problemă, pentru că nu ar costa chiar aşa mult, dar preţul mare este la sistemele de stocare. Noi am ales să punem şi camere şi să amenajăm şi sală, pentru că cine ştie ce vor mai spune pe viitor”, explică reprezentantul service-ului situat în zona Amzacea.