Cu toate că autoritățile au anunțat încă de la finalul anului trecut, mulți români au fost surprinși să primească facturi negative după data de 10 ianuarie 2025.
Precum Hidroelectrica și Electrica Furnizare, PPC (Fostul Enel) a început luna aceasta procedura de stornare a facturilor aferente consumului de energie electrică din perioada octombrie-decembrie 2024. Reprezentanții companiei au detaliat în ce constă procesul: ”În urma modificărilor legislative recente referitoare la Contribuția aferentă contractelor pentru diferență (CfD), PPC Energie stornează facturile emise pentru consumul de energie din perioada octombrie-decembrie 2024 și ulterior le va emite recalculate.
Potrivit noilor reglementări, colectarea acestei contribuții va începe la 1 aprilie 2025, și nu la 1 octombrie 2024, așa cum era prevăzut inițial. Astfel, clienții primesc facturi cu valoare negativă (cu minus, stornate) pentru consumul aferent perioadei octombrie-decembrie 2024. Ulterior, clienții vor primi o factură, recalculată pentru întreaga perioadă menționată, conform noului act normativ.PPC Energie depune toate eforturile pentru a simplifica și accelera acest proces pentru clienții săi.”, scrie Mediaflux.
Din octombrie 2024, pe facturile de energie ale românilor a apărut o taxă nouă: Contribuția aferentă contractelor pentru diferență (CfD). Conform noilor reglementări (Legea nr. 312, din 16 decembrie 2024, care aprobă OUG 54/2024), colectarea contribuției pentru taxa CfD a început la 1 aprilie 2025, nu pe 1 octombrie 2024, așa cum fusese prevăzut inițial în legislație (Act normativ nr. 51/2024. De menționat că Ord. ANRE nr. 51/2024 a fost completat de Ord. ANRE nr. 100/20.12.2024 pentru transpunerea prevederilor din Legea 312/2024).
Așadar, sunt obligatorii stornarea și emiterea din nou a facturilor aferente consumului din lunile octombrie-decembrie 2024. CfD, care înseamnă Contribuția aferentă contractelor pentru diferență, este o taxă percepută de la toți utilizatorii de energie electrică, destinată să finanțeze costurile necesare implementării și funcționării mecanismului de sprijin pentru curent, generată prin tehnologii cu emisii reduse de carbon și surse regenerabile (eoliene, solare, hidro, nucleare, hidrogen și stocare de energie). Mecanismul a primit undă verde de la Guvern și a fost validat de Comisia Europeană.
Primești facturi cu valoare negativă (cu minus, stornate) pentru consumul aferent perioadei octombrie-decembrie 2024. Apoi primești o singură factură, recalculată pentru întreaga perioadă menționată, conform noului act normativ.
Sumele achitate deja pentru facturile aferente consumului din octombrie și noiembrie se vor regăsi pe factura de consum pentru octombrie-decembrie.
Inclusiv Electrica stornează facturile ce conțin contribuția CfD și emise clienților casnici și noncasnici pentru consumul de energie electrică realizat în lunile octombrie și noiembrie 2024.
”Vă asigurăm că depunem eforturi pentru a finaliza într-un termen cât mai scurt procesul de stornare și refacturare, ce vizează consumul de energie electrică înregistrat între data de 1 octombrie 2024 și data intrării în vigoare a legii nr. 312/2024, respectiv 20 decembrie 2024. Totuși, din cauza volumului mare de facturi care urmează să fie stornate și emise din nou, este posibil ca emiterea și comunicarea noilor facturi să întâmpine întârzieri, se precizează în informarea Electrica Furnizare.”, transmitea compania pe 27 decembrie 2024.
Totodată, Hidroelectrica a făcut același anunț pe 20 decembrie, dar procesul durează mai mult:
”Dorim să vă aducem la cunoștință că în urma promulgării Legii nr. 312 din 2024 (conform Art. III, alin. 1), este necesar să stornăm facturile emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica pentru consumurile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024 și să le reemitem, fără a mai include și contribuția CfD.
Această campanie de stornare a facturilor clienților casnici și business, respectiv de reemitere a acestora se va desfășura în perioada 20.12.2024 – 20.01.2025.
Vă informăm că depunem toate eforturile necesare pentru asigurarea unui proces de facturare transparent, corect și în conformitate cu legislația în vigoare.”.