Climatolog: În anul 2014 ne putem aştepta în România la fenomene meteo EXTREME

În anul 2014 ne putem aştepta, în urma schimbărilor climatice, la prezenţa unor fenomene extreme precum valuri de căldură foarte mare în sezonul cald sau precipitaţii intense care pot cădea în perioade foarte scurte de timp, a declarat climatologul Roxana Bojariu pentru RomaniaTV.net. Anul 2013, în România, a fost mai călduros în medie cu peste 1 grade Celsius faţă de intervalul de referinţă 1961-1990.
Cristina Dinu
09 ian. 2014, 08:04
Climatolog: În anul 2014 ne putem aştepta în România la fenomene meteo EXTREME

„În privinţa anului 2013, la nivelul României, datele preliminare arată că a fost mai călduros în medie cu peste 1 grad Celsius faţă de intervalul de referinţă 1961-1990. Din punct de vedere al precipitaţiilor, deşi s-a situat aproape de regimul normal, faţă de acelaşi interval de referinţă 1961-1990, au existat fluctuaţii foarte mari de precipitaţii în lunile anului – de exemplu, cu excedent puternic în mai şi iunie, deficit în iulie şi deficit foarte puternic în decembrie”, a declarat climatologul Roxana Bojariu pentru RomaniaTV.net.

„În decembrie 2013, regimul termic a fost normal, la nivelul României, cu o medie de -0,6 grade Celsius – intervalul de referinţă fiind 1961-1990. Într-o clasificare a celor mai călduroase luni decembrie, decembrie 2013 e pe poziţia 30 din 53 de ani (1961-2013). Într-o clasificare a ultimilor 10 ani, din punct de vedere termic, decembrie 2013 este al 7-lea, luni decembrie mai reci decât această fiind decembrie 2010, 2007,2012. Cea mai călduroasă luna decembrie din ultimii 10 ani la nivelul României a fost decembrie 2011 – cu 1,6 grd. C la nivelul României”, a mai spus şeful Secţiei de Climatologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, în intervalul 1961-2013, doar decembrie 1972 a avut o cantitate mai redusă de precipitaţii la nivelul României (3 l/m2). Decembrie 2013 a înregistrat, la nivelul României, o cantitate de 8,5 l/m2″, a precizat Roxana Bojariu pentru RomaniaTV.net.

Dacă anul 2013 a fost unul liniştit în România din punctul de vedere al fenomenelor meteo extreme, în 2014 ne putem aştepta la aşa ceva. Mai mult, experţii britanici au estimat că 2014 va fi, la nivel global, unul din cei mai călduroşi din istorie.

„În privinţa anului 2014, pe fundalul modificărilor în statistică parametrilor meteorologici datorate schimbării climatice ne putem aştepta la prezenţa unor fenomene extreme, precum valuri de căldură în sezonul cald, precipitaţii intense care pot cădea în perioade foarte scurte de timp. Anume când şi/sau cu ce frecvenţa se pot produce aceste tipuri de fenomene în anul 2014 nu poate fi precizat acum”, explică Roxana Bojariu.

La nivel global, se poate spune un pic mai mult: colegii de la serviciul meteorologic britanic au estimat că anul 2014 poate fi unul din cei mai călduroşi din întrega perioada de înregistrări sistematice care începe la mijlocul secolului XIX. Un an cu temperatura record la nivel global nu însemna însă automat temperatura record şi la scări spaţiale mai fine (la nivelul Europei şi la nivelul României). Dacă anul 2010 se consideră că a fost cel cu temperatura medie globală cea mai ridicată de până acum, la nivelul Europei şi al României acest loc fruntaş l-a ocupat anul 2007″, a mai spus climatologul.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București