Climatologul Roxana Bojariu a explicat că, în România, „vom rămâne pe climatul temperat-continental, dar se vor schimba caracteristicile acestui climant, sunt diferite față de climatul temperat-continental de acum 40-50 de ani”.
„Vara vom avea cantități mai reduse de precipitații, dar concentrate pe episoade mult mai intense, iarna vom avea precipitații mai multe, mai ales în centrul și nordul țării, și se va schimba raportul între precipitațiile lichide și solide, vom avea mai multe precipitații lichide, temperaturile vor crește în toate anotimpurile, inclusiv maximele”, a explicat Roxana Bojariu.
Elena Mateescu anunţă fenomene extreme în zilele următoare: Nopţi tropicale şi furtuni violente
Roxana Bojariu precizează pe fondul valului de caniculă din România că ”ieri (duminică-n.r.), temperatura maximă la București a fost 40,7 grade Celsius. Dacă ne gândim la valul de căldură din acest an, de fapt, valurile de căldură, ați văzut că am trecut prin mai multe, avem lucruri comune, diferită ar fi poate durata, dar și durata în ultimii ani a crescut. Anul trecut, am avut un val de căldură cu durată destul de mare, aproape două săptămâni, au fost valuri de căldură importante ca intensitate și ca durată în 2012, ca intensitate în 2007, când s-a înregistrat și recordul pentru luna iulie, 44,3 grade Celsius la Calafat. Ce ar fi poate totuși deosebit anul acesta ar fi această amplificare simultană atât a valurilor de căldură, cât și a problemelor legate de resursa de apă, cu implicații în seceta aceasta pedologică ce afectează agricultura și cu favorizarea incendiilor de vegetație”.
Seceta extremă din acest an nu va afecta doar producţiile agricole ale sezonului, ci va avea impact şi asupra următorului an agricol, cel puțin, a afirmat preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România. Daniel Botănoiu a afirmat că, în actualele condiții, lucrările pentru pregătirea viitoarelor recolte nu vor putea fi executate la timp şi nu vor fi de calitate.
Canicula se prelungeşte, dar vor fi şi furtuni. Vor fi temperaturi de peste 40 de grade
„Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar şi aici discutăm de diminuări de 35% faţă de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea. (…) Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie. Acum se vede cel mai bine lipsa investiţiilor din ultimii ani în sistemul de irigaţii, deşi există un program cu bani suficienţi pentru realizarea acestor lucrări”, a declarat preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.
România are nevoie de o agricultură digitalizată, cu imagini satelitare, declară la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea spune cum s-ar putea transforma pe viitor agricultura din România, pe fondul caniculei și a secetei cauzate de schimbările climatice.
arsita
Când se va răci vremea în toată ţara
Potrivit prognozei ANM valabilă pentru perioada 25 iulie – 7 august, ploi de scurtă durată vor fi posibile în fiecare zi.
BANAT
Până spre finalul primei săptămâni va fi caniculă aproape în fiecare zi, iar media maximelor termice se va situa în general între 34 şi 37 de grade. Totodată, minimele termice vor fi în medie între 16 şi 20 de grade. În intervalul 31 iulie – 2 august valorile de temperatură vor scădea astfel că maximele termice vor avea o medie ce se va situa între 28 şi 30 de grade, iar minimele termice între 15 şi 18 grade. În zilele care vor urma se va încălzi din nou, în medie cu 4…5 grade maximele şi cu 2…3 grade minimele. Ploi de scurtă durată şi izolate vor fi posibile în fiecare zi. Excepţie va face finalul lunii iulie, când pe arii extinse se vor semnala averse, posibil şi cu caracter torenţial.
CRIŞANA
Până în data de 30 iulie valorile termice se vor menţine ridicate, astfel că media maximelor va avea variaţii între 32 şi 36 de grade, iar a minimelor între 15 şi 18 grade. În intervalul 31 iulie – 2 august media temperaturilor va scădea, cu aproximativ 4…5 grade a maximelor şi cu aproximativ 2 grade a minimelor. Ulterior se va încălzi din nou, iar în ultimele zile ale intervalului maximele termice vor fi în medie de 31…33 de grade, iar minimele termice vor avea o medie de 15…17 grade. Ploi de scurtă durată şi izolate vor fi posibile în fiecare zi. Excepţie va face finalul lunii iulie, când pe arii extinse se vor semnala averse, posibil şi cu caracter torenţial.
TRANSILVANIA
Intervalul cu cele mai ridicate valori termice va fi cel cuprins între 25 şi 30 iulie, când media maximelor termice se va situa între 30 şi 34 de grade, iar a minimelor în general între 14 şi 17 grade. Între 31 iulie şi 3 august temperaturile vor fi mai scăzute decât în zilele anterioare, în medie cu 4…5 grade maximele şi cu aproximativ 3 grade minimele. Ulterior, maximele termice vor fi din nou în creştere, dar minimele nu vor avea variaţii importante. Vor fi posibile averse aproape zilnic, în general pe suprafeţe mici şi slabe cantitativ, exceptând ziua de 27 iulie, dar şi finalul lunii iulie şi începutul lunii august, când probabilitatea ca acestea să apară pe arii mai extinse şi să aibă şi caracter torenţial va fi mai ridicată.
MARAMUREŞ
Până spre finalul primei săptămâni media maximelor termice va avea variaţii între 30 şi 34 de grade, iar a minimelor în general între 15 şi 17 grade. În zilele care vor urma temperaturile vor fi în medie mai scăzute decât în intervalul anterior, astfel că maximele se vor situa între 27 şi 32 de grade, iar minimele între 13 şi 15 grade. Ploi de scurtă durată şi pe suprafeţe mici vor fi posibile aproape în fiecare zi. Excepţie va face finalul lunii iulie şi primele zile din luna august, când probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi cu caracter torenţial va fi în creştere.
MOLDOVA
Între 25 şi 30 iulie valorile de temperatură se vor menţine ridicate, media maximelor urmând a se situa între 30 şi 34 de grade, iar a minimelor între 15 şi 19 grade. În următoarele 3 zile se va resimţi o scădere de temperatură cu 4…5 grade la maxime şi cu 2…3 grade la minime. În zilele care vor urma se va încălzi din nou, astfel că maximele termice vor atinge în medie 31…32 de grade, iar minimele 17…18 grade. Ploi de scurtă durată şi pe suprafeţe mici vor fi posibile aproape în fiecare zi. Excepţie va face ziua de 27 iulie, dar mai ales finalul lunii iulie şi primele zile din luna august, când probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi cu caracter torenţial va fi în creştere.
DOBROGEA
Pe tot parcursul intervalului de prognoză valorile termice nu vor avea variaţii semnificative, astfel că, în general, media maximelor se va situa între 29 şi 31 de grade, iar minimele între 19 şi 21 de grade. Doar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, cu o probabilitate mai mare în zilele de 27 şi 28 iulie, precum şi între 31 iulie şi 3 august.
MUNTENIA
În prima săptămână va fi caniculă aproape în fiecare zi, iar media maximelor termice se va situa în general între 34 şi 37 de grade. Totodată, minimele termice vor fi în medie între 18 şi 20 de grade. În intervalul 31 iulie – 3 august valorile de temperatură vor scădea astfel că maximele termice vor avea o medie ce se va situa între 29 şi 33 de grade, iar minimele termice între 17 şi 19 grade. În zilele care vor urma se va încălzi din nou, în medie cu 3…4 grade maximele şi cu 1…2 grade minimele. Ploi de scurtă durată si izolate vor fi posibile aproape în fiecare zi. Excepţie va face finalul lunii iulie şi începutul lunii august, când va creşte probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi posibil cu caracter torenţial.
OLTENIA
Valul de căldură va persista până spre sfârşitul primei săptămâni, iar maximele termice se vor situa în medie, în jurul a 35 de grade, în timp ce media minimelor va fi de 18…20 de grade. În următoarele 3 zile regimul termic va fi în scădere, apoi se va încălzi din nou, astfel încât în ultimele zile de prognoză media maximelor termice va tinde spre 34…35 de grade, iar a minimelor spre 18 grade. Probabilitatea mai mare pentru averse va fi în ultimele zile ale lunii iulie şi în primele zile din luna august.
LA MUNTE
Pe tot parcursul intervalului de prognoză, în general, media maximelor termice se va situa între 19 şi 23 de grade, iar a minimelor între 10 şi 14 grade. Vor fi intervale cu averse în fiecare zi, dar pe arii mai extinse şi posibil cu caracter torenţial, se vor înregistra în intervalul 27 iulie – 3 august.