Clinica Nera demontează raportul DSP în cazul decesului cântăreţului Petrică Mîțu Stoian. În urma controlului efectuat la această instituţie medicală de către DSP, s-au constatat mai multe nereguli referitoare, printre altele, la programul de lucru al medicilor din clinică, la modul în care Petrică Mîţu Stoian a fost consultat de către medicul clinicii şi la dosarul medical al pacientului.
Reprezentanţii clinicii recunosc că, la momentul controlului, medicii clinicii nu erau la serviciu, dar asta pentru că nu aveau programări în ziua respectivă.
Referitor la faptul că interpretul ar fi fost consultat online de către medicul Bogdan Matei, clinica Nera precizează că aceasta este o informaţie falsă.
„Consultația și întreaga terapie au fost efectuate fizic, nu online. Medicul nostru cu competență în medicina hiperbară, dr. Bogdan Mircea Matei, l-a consultat pe dl. Mîțu Stoian față în față, la clinică, înaintea ședinței de terapie hiperbară. Tot dumnealui a fost de față și a monitorizat și întreaga ședință, în conformitate cu protocolul acestei terapii”, menţionează cei de la Clinica Nera, potrivit expressdebanat.ro.
Cât despre dosarul medical al lui Petrică Mîțu Stoian, constatările DSP ar fi şi ele neadevărate. Reprezentanţii clinicii spun că dosarul era complet și că a fost verificat de medicul Bogdan Matei.
„Toți pacienții intră la consultație numai având o serie completă de investigații medicale. În cazul d-lui Mîțu Stoian, acesta se prezentase de la început cu toate investigațiile necesare, incluzând analize de sânge complete și diagnosticele recente cerute (6 pagini), dar și de imagistică a plămânilor tip CT, conform protocolului clinicii, nemaifiind necesară solicitarea altor investigații. În arhiva clinicii s-au păstrat doar acele documente considerate importante pentru etapa monitorizării, și anume CT-ul, ceea ce au putut constata și reprezentanții DSP”, precizează clinica.
De asemenea, reprezentanţii clinice mai spun că, în ceea ce priveşte foaia de observaţie a pacienţilor, clinica nu foloseşte foi de observaţie specifice tratamentului în ambulator, ci „Foi de Observație Clinică Generală” (FOCG), care sunt la fel de cuprinzătoare ca cele folosite în spitale. Acest lucru permite o anamneză corectă și mai amplă.
Totodată, potrivit raportului DSP, în contractele dintre Clinică și pacient nu s-ar fi folosit termeni care să sugereze internarea, ci „cazare, masă și servicii medicale de oxigenoterapie”.
Paradoxal este faptul că, în pofida neregulilor constatate, chiar DSP-ul a dat, în decembrie 2020, autorizaţie de funcţionare Cilnicii Nera. Mai exact, referitor la structura și personalul angajat, ar fi vorba despre „o interpretare a organelor de control care nu are un fundament real”, deoarece structura Clincii Nera este stabilită chiar prin autorizațiile DSP! Totodată, personalul unităţii medicale este adaptat activității clinicii, fiind avizat chiar în luna iulie 2021 de către DSP Caraș-Severin.