Clotilde Armand este acuzată de evaziune fiscală practicată timp de trei ani, periodă în care ar fi încasat 300.000 de euro, sume ferite de taxe și impozite, conform denunţului depus și înregistrat la DIICOT pe data 2 decembrie 2020 şi semnat de Diana Elena Perniu, informează Evz.
Armand este acuzată că a comis evaziunea fiscală în perioada martie 2017 – februarie 2020, în care liderul USR-Plus a încasat de la firma Egis România suma de 1.313.554 de lei, aproximativ 300.000 de euro, venituri pentru care Clotilde Armand ar fi plătit taxe și impozite substanțial mai reduse decât cei 45% prevăzuţi de Codului Fiscal. Metoda eludării nivelului de impozitate folosit de liderul USR-Plus ar fi fost disimularea contractului de muncă de la firma Egis în contract PFA.
Concret, denunțătorul precizează în documentul depus la DIICOT faptul că pe perioada martie 2017-februarie 2020, când Clotilde Armand a exercitat în firma Egis România S.A. funcția de director de dezvoltare a afacerilor a fost remunerată pe baza unui contract PFA (persoană fizică autorizată) și nu pe statutul unui salariat al Egis România deși liderul USR-Plus a funcționat în cei trei ani ca un salariat cu poziția de director. Situație nepermisă de Codul Fiscal.
„Făptuitoarea Armand Clotilde a încheiat cu angajatorul său, Egis România un contract de prestări servicii, prin intermediul unei persoane juridice autorizate denumite «Armand Clotilde Marie Brigitte – PFA» cu sediul în strada Roma nr. 41, cam. 1, sector 1, București, înmatriculată în registrul comerțului București sub nr. F/40/565/2017, CUI 37317629. Persoana fizică autorizată a fost radiată pe data de 12 februarie 2020” subliniază denunțătorul în documentul depus la DIICOT.
În denunț se precizează că persoana/persoanele care prestează activități independente pe contract PFA trebuie să facă parte dintr-un corp profesional reglementat de legi specifice. Exemple: contabilii autorizați și experții contabili, consultanții fiscali, auditorii financiari, mediatorii, avocații, notarii publici sau practicienii în insolvență.
„Armand Clotilde nu face parte din nici un corp profesional. De fapt, cum singură menționează, activitatea ei este de director. În concluzie, cum cel puțin 5-6 din cele 7 condiții ale art. 7, punct 3 Cod Fiscal nu le îndeplinește, rezultă în mod clar că Armand Clotilde nu a prestat niciodată o activitate independentă (PFA) ci o activitate dependentă (director în Egis) în sensul legii fiscale. Și pentru a presta o astfel de activitate aparent independentă a simulat prin intermediul unui PFA încheierea unui contract de prestări servicii cu Egis România, față de care, în realitate, avea o relație de dependență, specifică unui contract de muncă”, precizează denunțătorul.
Ca argument că liderul USR-Plus a lucrat ca salariat al firmei și nu ca PFA, denunțătorul spune că directorul Clotilde Armand a avut la dispoziție toată logistica aferentă unui angajat: cartelă de acces ca toți salariații, a folosit serverul de internet al Egis România, a deținut o adresă de e-mail locală, [email protected]. Iar serviciile prestate de Clotilde Armand „erau, de fapt, salariale: responsabilități, subordonări, etc. Un prestator extern de servicii independente, respectiv PFA, nu ar avea nimic din toate acestea” susține denunțătorul.