UPDATE. Alin Stoica a spus că se face o analiză despre criza gunoaielor din Sectorul 1. Analiza urmează să fie terminată până la finalul zilei de joi.
„S-au schimbat lucrurile, atunci discuţia era despre deşeurile menajere. Acele deşeuri care sunt produse în gospodărie şi care sunt puse în tomberon şi preluate. Acea situaţie a fost deblocată, adică Primăria plăteşte şi acum direct sortatorului. Acea situaţie a fost rezolvată, acum discuţia este despre deşeurile de pe stradă, pe care prestatorul trebuie să le ia, să le ducă la reciclare sau la depozitare şi Primăria le plăteşte”, a spus Alin Stoica.
Întrebat unde e blocajul, prefectul a răspuns că între prestator şi autoritatea publică locală: „Primăria spune că plăteşte aceste deşeuri. Ceea ce nu se înţelege asupra preţului corect este serviciul de măturare, spălare, salubrizare stradală, iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător pentru toate serviciile pe care le face. Acest diferend nu va putea fi rezolvat chiar dacă va fi declarată starea de alertă pe o perioadă limitată de timp pentru evacuarea tuturor deşeurilor care pun în pericol siguranţa cetăţenilor”.
Potrivit prefectului, starea de alertă poate fi declarată pe o perioadă de maxim 30 de zile.
UPDATE. Clotilde Armand cere din nou stare de alertă. Prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat joi, că nu poate da un răspuns momentan, adăugând totodată că o primărie este „obligată să ia măsuri” pentru a rezolva situația respectivă. „Nu pot să vă dau un răspuns acum. Am luat legătura cu toate instituțiile abilitate de mediu și astăzi voi avea o întâlnire. (…) O primărie este obligată să ia măsuri în așa fel încât să rezolve situația respectivă”, a spus Alin Stoica.
„În acest moment suntem încă în analiză. Tocmai am avut o discuţie cu Agenţia pentru Protecţia Meidului şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 1. Sunt 2.600 de tone necontrolate pe raza Sectorului 1. Pericolul principal ar putea fi degajarea de pulberile materialelor de construcţii. Există şi o componentă de care sunt responsabili cetăţenii. Există un comportament nedorit şi anume deşeurile din construcţii care sunt mult mai scump de procesat ele trebuie procesate plătind o anumită sumă de bani. Anumiţi cetăţeni lasă deşeurile, nevrând să plătească nimic suplimentar. Există controale ale poliţiei locale şi înţeleg că sunt date multe amenzi. Astăzi voi termina această analiză şi până la sfârşitul zilei vă voi anunţa. Dacă se confirmă că această situaţie e un pericol pentru cetăţeni, atunci se declară starea de alertă. Se aplică mâine de la ora 00.00 şi astăzi la ora 16.00 va fi luată o decizie”, a explicat joi Alin Stoica, întrebat ce decizie a luat Prefectura Capitalei privind situaţia gunoaielor de pe raza Sectorului 1.
Clotilde Armand cere din nou stare de alertă în Sectorul 1 şi continuă războiul cu Romprest. Într-un mesaj pe Facebook, edilul Sectorului 1 susţine că facturile sunt plătite şi acuză firma de salubritate de „şantaj”.
„Firma de salubrizare continuă să nu-și facă treabă și continuă șantajul lăsând gunoiul în tot Sectorul 1 neridicat chiar dacă facturile plătite și serviciul public delegat nu poate fi întrerupt – așa cum foarte clar spune legea salubrizării și regulamentul de salubrizare. Victimele? Noi toți. Gestul acestei societăți amintește de apucăturile Mafiei italiene privind criza deșeurilor și incapacitatea statului să se apere în fața fărădelegilor. Pentru că există un anumit contract între Primărie și societatea respectivă, contract de pe urmă căruia beneficiază mulți mulți politicieni.
Astfel, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului București să analizeze posibilitatea declarării stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţul serii! Ce au descoperit procurorii: „Clotilde Armand a pierdut alegerile!”
„Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1. Conform analizei, deșeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală și din zonele cu tranzit intens”, a mai precizat Clotilde Armand.
Mai mult, primarul Sectorului 1 a precizat că „începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:
‒ protecția sănătății populației;
‒ responsabilitatea față de cetățeni;
‒ conservarea și protecția mediului înconjurător;
‒ asigurarea calității și continuității serviciului”
De asemenea, Clotilde Armand a precizat că, potrivit raportului de gestiune a deșeurilor din luna iunie 2020, cantitatea totală de deșeuri colectată din Sectorul 1 în luna respectivă a fost de 11,24 mii de tone, adică, în medie, 374 tone/zi.
„În consecință, putem stima că astăzi, 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple:
– Risc epidemiologic;
– Risc pentru mediu înconjurător;
– Risc de perturbare a fluxurilor de circulație;
– Risc de încetinire a activității unor agenți economici;
– Risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală;
– Risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică”, a mai precizat edilul Sectorului 1.
„Raportul descrie și care sunt relațiile autorității locale cu operatorul de salubritate, după ce Romprest Service a întrerupt prestarea serviciilor de colectare și transport a deșeurilor municipale și a întrerupt frecvența măturatului stradal.
Astfel, refuzul Primăriei Sectorului 1 de a plăti unele facturi emise de către Romprest Service se referă strict la unele activitati de salubrizare stradală, bazate pe tarife nejustificat de mari și ilegale, după cum de altfel au constatat și controalele efectuate de Curtea de Conturi și de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
În ceea ce privește prestarea de servicii de gestionare a deșeurilor municipale, cu o pondere valorică de 25% din totalul facturilor emise, Primăria Sectorului 1 a validat și a achitat până în prezent integral serviciile privind colectarea, transportul, sortarea/tratarea deșeurilor menajere și similare, inclusiv Contribuția pentru Economie Circulară pentru fracția depozitată, ce rezultă în urma tratării deșeurilor municipale, onorându-și astfel obligațiile contractuale pe acest segment de servicii prestate, evitând în același timp afectarea continuității prestării serviciului de colectare a deșeurilor menajere.
Facturile, achitate
Prin plata acestor facturi, Primăria Sectorului 1 a achitat indirect, dar integral, și prestările de servicii de sortare/ tratare deșeuri, asigurate pentru Romprest Service de către furnizorii acestor servicii, Rom Waste Solutions SA, 3R Green SRL, furnizori contractați direct de către operatorul de salubrizare pentru sortarea/tratarea deșeurilor municipale provenite de pe raza administrativă a Sectorului 1 București.
Compania Romprest Service SA a fost notificată de Primăria Sectorului 1 prin adresa cu nr. A241/16.07.2021 ca în termen de maxim 72 de ore de la primirea adresei să își onoreze și să execute obligațiile contractului de delegare de salubrizare. Acest lucru nu s-a întâmplat.
În ciuda acestei situații, Romprest Service SA continuă să nu își îndeplinească obligația de a ridica deșeurile provenite de pe raza administrativă a Sectorului 1 București”, a mai precizat edilul Sectorului 1.
Pe 10 iunie, Prefectul Capitalei a refuzat să instituie stare de alertă în Sectorul 1. Alin Stoica a declarat că se caută o soluţie pentru rezolvarea scandalului cu gunoaiele din sectorul 1. Întrebat care a fost reacţie primarului, prefectul a spus că aceasta „nu a avut ce să spună”.
„În această dimineaţă, am primi documentaţia şi nota de constatare (de la Garda de Mediu – n.r.). Din notele de constatare primite de la aceste autorităţi nu rezultă că există un pericol iminent, drept pentru care nu este îndeplinită a doua condiţie prevăzute de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. Ameninţarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgenţă, excepţionale pentru înlăturarea situaţiei. Voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria sectorului 1 şi cu prestatorul. În acest moment, nu pot da acordul pentru solicitarea Sectorului 1. Există disfuncţionalităţi în serviciul public de salubrizare, este un lucru evident pentru toată lumea şi de aceea eu voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria Sectorului 1 şi cu prestatorul în aşa fel încât disconfortul pentru cetăţeni să fie cât mai mic. Sper ca în scurt timp, o oră, două, să vin către populaţie în general şi către locuitorii sectorului 1 care aşteaptă o rezolvare, să vin cu o altă soluţie. Prima soluţie nu a funcţionat în care şi prestatorul ar fi fost de acord. Încercăm să găsim o soluţie care să nu implice acordul prestatorului de serviciu”, a declarat prefectul.
Citeşte şi: Dan Podaru, consilier PNL sector 1: „Clotilde Armand aduce un prejudiciu direct de 2 milioane de euro”