Clotilde Armand a anunțat duminică pe Facebook că acțiunea de strângere a gunoiului va începe luni, deși firma de salubrizare a transmis că va da în judecată Primăria dacă face acest lucru. „Mâine (luni – n.r.) începem o acțiune în forță de strâns gunoiul stradal necontrolat din Sectorul 1 împreună cu echipele de la ADP… chiar dacă firma de salubrizare ne-a anunțat că ne dă în judecată pentru că facem asta (abia aștept să mă tragă cineva la răspundere pentru că fac curat). Am așteptat destul și am avut toată bunăvoința să ajungem la înțelegere legală. Pare că cineva nu vrea asta și are alte interese. Să fie sănătoși. Noi ne apucăm de treabă. Gata cu gluma”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.
Clotilde Armand a cerut joi Romprest refacturarea serviciilor prestate de companie în ultima perioadă. Clotilde Armand arată că solicitarea vine ca urmare a neregulilor constatate de Poliția Locală Sector 1. „Având în vedere neregulile consemnate în nota de raport, edilul Clotilde Armand a solicitat prestatorului de salubritate să verifice în mod riguros serviciile facturate pornind de la constatările Poliției Locale, să storneze factura nr. 5-0002854/16.11.2020 și să refactureze sumele în concordanță cu serviciile prestate”, susține Primăria Sectorului 1.
În opinia edilului, cetățenii nu merită să fie „victimele” unui fals război între prestatorul de servicii de salubrizare „care forțează nota și modifică tarifele după cum dorește” și autoritatea locală.
„Cetățenii își doresc curățenie pe străzi pentru că plătesc enorm pentru acest serviciu. Din respect pentru banii comunității locale, nu pot plăti niște servicii prestate doar pe hârtie. Tocmai de aceea, pentru a intra în legalitate, am solicitat prestatorului să refactureze serviciile prestate. Cât de curând vom rezolva această situație, însă doar cu respectarea strictă a legii”, a declarat Armand.
Clotilde Armand refuză să plătească facturile la gunoi
Poliția Locală Sector 1 a început recent o amplă acțiune de identificare a deșeurilor depozitate ilegal și de informare a cetățenilor și agenților economici care își desfășoară activitatea în Sectorul 1 pentru a le reaminti obligațiile legale.
Depozitarea pe domeniul public (zona intersecțiilor, în jurul stâlpilor de iluminat, pe spații verzi etc) a sacilor cu deșeuri în vederea colectării de către operatorul de salubrizare se sancționează contravențional cu amendă între 2.000 și 5.000 lei, iar depozitarea de orice fel pe terenuri virane, proprietate publică sau privată, constituie contravenție și se sancționează contravențional cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.
Reamintim că de la finalul lunii noiembrie, firma Romprest nu mai ridică depozitele necontrolate de deșeuri din Sectorul 1, din cauză că Primăria are facturi neplătite de 94 milioane lei. Clotilde Armand spune că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește. În plus, Primăria Sectorului 1 nu are banii necesari să le plătească, potrivit sursei citate, deoarece vechea administrație a lăsat în buget o gaură de 800 milioane lei.
Gheorghe Piperea ameninţă cu referendum de demitere a primarului abia ales
„M-am uitat acum pe Codul administrativ la secțiunea referitoare la demiterea primarului unei localități prin referedum local, „ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin” (art. 162 alin.2).
Pentru a putea fi organizat un referendum de demitere a Primarului general al Capitalei este nevoie de semnăturile a cel puțin 25% din numărul total al alegătorilor din București, adică de 450 de mii de semnături, toți semnatarii trebuind să fie cetățeni cu domiciliul în București.
Este un număr absolut uriaș, imposibil de atins. Mă tem că cei care își doresc demiterea actualului Primar general pentru promisiuni electorale încălcate, pentru conflicte de interese și pentru deturnări de fonduri, vor fi dezamăgiți de această cifră minimală intimidantă.
Ironic, având în vedere că prezența la vot la alegerile din 27 septembrie 2020 a fost de sub 37%, adică de cca 600 de mii de persoane, iar actualul primar general a obținut 42,8% din voturi, adică votul a cca 282 de mii de persoane, rezultă că numărul de semnături necesare pentru declanșarea referendumului de demitere este cu aproape 170 de mii mai mare decât voturile obținute la alegeri.
Așa că, exact cum a spus Primarul general în urmă cu o săptămână, situația în următoarele trei luni va fi la fel ca situația din ultimele două sătămâni, adică vineție.
PS Și la sectorul 1 numărul de semnături necesare demiterii primarului care și-a început mandatul cu îngroparea în gunoaie și colonii de șobolani a celei mai bogate zone urbane din țară este intimidant – cam 70 de mii…”, a scris Piperea pe Facebook.