„În perioada în care am fost director la Egis România S.A., contrar celor afirmate de dumneavoastră, societatea nu a realizat activitate de consultanță pentru o serie de primării privind proiectul ‘Control Integrat al Poluării cu Nutrienți’. Contractele cu primăriile s-au derulat ulterior plecării mele de la Egis România. Perioada în care am fost director al Egis România a fost septembrie 2013 – martie 2017, iar contractele au fost semnate ulterior și nu de mine„, a spus Clotilde Armand, pentru lumeapolitica.ro.
„Cei peste 28 de milioane de lei vor fi primiți de primăriile care au depus proiecte pentru această finanțare de la Ministerul Mediului și nu de către Egis România așa cum în mod neadevărat s-a precizat.
Printre efectele nocive ale excesului de nitrați cauzat de deversările de nutrienți în apele subterane se numără și cianoza infantilă, cunoscută la momentul respectiv sub denumirea de ‘boala copilului albastru’. Boala nu a fost eradicată, ci i s-a schimbat doar numele, și nu de către Organizația Mondială a Sănătății, ci de Ministerul Sănătății din România. Boala nou-născutului albastru, cunoscută drept cianoză infantilă se regăsește mai nou în nomenclatorul MS„, a mai precizat Clotilde Armand pentru sursa citata.
„Boala albastră a copiilor” este una dintre maladiile care, în plin secol XXI, continuă să facă ravagii în mediul rural din România, ucigând pruncii de până la un an care beau apă nepotabilă din fântâni. Revoltător este faptul că, deşi există o lege care obligă autorităţile locale să verifice periodic dacă apa poate fi consumată, nimeni nu o aplică, prunci de până la un an ajungând şi în ziua de astăzi de urgenţă la spital cu sindromul acestei boli.