Cluj: Tinerii care organizau dezbateri au renunţat la acţiunea din clădirea centrală a UBB

Tinerii care organizau dezbateri despre problemele studenţilor în două amfiteatre din clădirea centrală a UBB din Cluj-Napoca au renunţat la acestea şi s-au mutat în săli ale altor facultăţi, însă cer oficial aprobare pentru organizarea de dezbateri săptămânale în amfiteatrul "Nicolae Iorga".
Romania TV
10 apr. 2013, 15:31
Cluj: Tinerii care organizau dezbateri au renunţat la acţiunea din clădirea centrală a UBB

Acţiunea a început în 26 martie cu ocuparea amfiteatrului „Nicolae Iorga”. Ca urmare a acestei acţiuni, au fost perturbate cursurile Facultăţii de Matematică şi Informatică, iar în urma unor negocieri purtate cu conducerea universităţii tinerii au primit, pe timpul zilei, o altă sală din clădirea centrală a UBB, amfiteatrul „Florian Ştefănescu Goangă”, iar după ora 20.00 puteau folosi amfiteatrul „Nicolae Iorga” pentru dezbateri.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş, a declarat, miercuri, că tinerii au decis, marţi, să părăsească amfiteatrul „Nicolae Iorga” şi au luat şi bannerele afişate pe geamul exterior al clădirii.

„Ei şi-au mutat dezbaterile în săli ale Facultăţii de Teatru şi Film şi ale Facultăţii de Sociologie. De asemenea, au adresat o cerere Senatului UBB prin care au solicitat aprobarea organizării unor dezbateri în sala «Nicolae Iorga» o dată pe săptămână, de la ora 20.00. Cererea va fi analizată. În urma acţiunii de ocupare au fost formulate mai multe revendicări adresate atât Ministerului Educaţiei, cât şi Senatului UBB”, a spus Fărcaş.

Potrivit acestuia, printre revendicările adresate Ministerului Educaţiei se numără introducerea calităţii vieţii studenţilor printre criteriile de ierarhizare ale universităţilor, alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, separarea funcţiei de profesor universitar de cea de demnitar.

De asemenea, printre revendicările înaintate Senatului UBB figurează anularea deciziei interne care restricţionează desfăşurarea de activităţi în universitate după ora 20.00 sau corelarea cuantumului bursei studenţeşti cu salariul minim pe economie.

În 26 martie, un grup de tineri, majoritatea studenţi sau absolvenţi ai UBB, au ocupat amfiteatrul „Nicolae Iorga”, cerând ca universitatea să fie un spaţiu liber de dezbateri. O parte dintre ei au dormit în fiecare noapte în sală, iar în cursul serilor au fost organizate dezbateri, sub titulatura de „plenare”, despre problemele studenţilor.

„Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti. În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne face dependenţi de un sistem socio-economic disfuncţional. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-un sistem participativ, să îşi facă auzite vocile. Considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii, în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor”, se preciza într-un document distribuit de tineri.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Un gigant global se extinde în România. Femeile vor fi încântate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Ministrul Justiției Radu Marinescu susține independența actului de justiție în cazul Nordis
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol