Fiecare meci al Cupei Mondiale de fotbal produce 5 tone de gunoi, iar acum este prima oară când organizarea unui Mondial a pus la punct un program de reciclare a acestor resturi şi pentru tratarea lor în parteneriat cu „catadores” („cei ce triază”). Aceştia sunt în număr de 850 şi au fost antrenaţi, lucrând în cele 12 stadioane ale Mondialului, resturile fiind prelucrate în 300 de cooperative. Coca-Coca, unul dintre partenerii oficiali ai FIFA, îi plăteşte pentru această muncă la nivelul de 80 de reali (27 de euro) pe zi, plus un ajutor pentru hrană de 8 euro.
„Senzaţia de a te afla într-un stadion al Cupei Mondiale este fantastică; nu vedem meciurile, pentru că muncim, dar pentru noi este un câştig să fim angajaţi într-un asemenea mare eveniment„, a explicat pentru AFP Alex Pereira, 38 de ani, care lucrează de 14 ani în domeniul reciclării. În afara stadioanelor, mulţi dintre ei lucrează pe cont propriu şi revând la cooperative enormi saci de plastic, plini cu cutii aplatizate.
De altfel, aceste cutii sunt principalele resturi lăsate de suporteri, iar aplatizarea obiectelor de aluminiu se face pur şi simplu cu o piatră, aşa cum face Teresinha de Jesus Silva, o afro-braziliană de 68 de ani, cu ochii afectaţi de cataractă, ce recunoaşte că această muncă ‘nu-i ajunge pentru a supravieţui’.
Brazilia este considerată drept numărul 1 în reciclarea cutiilor, graţie armatei sale tăcute de „catadores”: Gigantul sud-american recuperează 98 la sută din total, mult peste media europeană de 67 la sută, potrivit Asociaţiei braziliene a fabricanţilor de cutii. „Potrivit guvernului, există 600.000 de persoane care se ocupă cu reciclarea în Brazilia. Noi credem că sunt peste 1 milion. Există, în plus, cooperative care ameliorează condiţiile de muncă, dar majoritatea sunt pe cont propriu, la gropile de gunoi„, explică, pentru France Presse, Ronei Alves, coordonator al Mişcării naţionale a catadores.