CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (I). Fotbalul de dinainte de Război: intrigă, fascism şi inocenţă

CM 2014. A 20-a ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal începe în mai puţin de o lună în Brazilia, cel mai mare eveniment planetar al anului, un festival cu o audienţă cumulată estimată la peste 27 de miliarde de telespectatori. Totul a început în urmă cu mai bine de opt decenii, în Uruguay, iar de atunci fotbalul şi-a derulat poveşti pasionante, pline de intrigi şi patimă, care au trecut de multe graniţele sportului, dar şi-au păstrat savoarea. Într-un prim episod vă prezentăm poveştile primelor trei ediţii ale CM.
Daniel Spătaru
14 mai 2014, 08:31
CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (I). Fotbalul de dinainte de Război: intrigă, fascism şi inocenţă

CM 2014: Totul a început în 1930, în Uruguay, ţară aleasă să găzduiască prima ediţie a Campionatului Mondial spre a cinsti sărbătorirea a 100 de ani de la prima Constituţie a ţării. Contextul vremii nu era tocmai favorabil fotbalului, prăbuşirea bursei de la New York angrenând după ea o criză internaţională de proporţii, în timp ce un cutremur devastator din sudul Italiei îngrupa sub dărâmături aproape 1.500 de oameni.

ROMÂNIA, CEL MAI RAPID GOL AL TURNEULUI

Doar patru ţări europene s-au încumetat să treacă Atlaticul, România, Belgia, Franţa şi Iugoslavia, cu acelaşi vapor, Conte Verde. A fost singurul turneu final care nu a fost precedat de faza calificărilor, dar la startul întrecerii s-au prezentat doar 13 naţiuni. România a debutat într-un meci cu Peru şi a câştigat cu 3-1, partida fiind marcată de cel mai rapid gol al turneului, marcat de Adalbert Deşu (UDR Reşiţa), în secunda 50, şi de prima eliminare din istoria CM (singura a turneului), cea a peruvianului Placido Galindo, pentru un fault asupra lui Laszlo Raffinsky. Totuşi, Galindo nu a primit cartonaş roşu, pentru că acest tip de avertisment nu fusese încă inventat. România a ratat însă calificarea în semifinale, fiind învinsă clar, cu 0-4, de naţionala ţării gazdă.

Uruguayul, campioană olimpică în 1924 şi 1928, avea să dispute finala, împotriva Argentinei, şi câştiga cu 4-2, devenind prima campioană mondială din istorie. Aşa cum scrie uruguayanul Eduardo Galleano în cartea sa, „Fotbalul, lumini şi umbre”, pentru a arbitra finala, belgianul John Langenus, a cerut asigurare pe viaţă, speriat de eventuala furie a fanilor. De remarcat că finala Mondialului din 1930 nu s-a bucurat decât de 20 de rânduri în ziarul italian Gazzetta dello Sport. Şi totuşi, după doar patru ani Cupa Mondială avea să poposească în Peninsulă.

ITALIA, DUBLĂ CAMPIOANĂ MONDIALĂ ÎN ERA MUSSOLINI

Pe 27 mai 1934, Mussolini inaugura, la Roma, al doilea Campionat Mondial de Fotbal. Afişele competiţiei înfăţişau un Hercule care executa salutul fascist cu o minge la picioare şi întreg turneul a fost pentru Il Duce un prilej de propagandă agresivă. A asistat la toate partidele, iar jucătorii naţionalei Italiei i-au dedicat victoriile cu palma întinsă.

Drumul spre titlu nu a fost însă atât de uşor, sfertul de finală Italia – Spania, spre exemplu, fiind cel mai istovitor din istoria Mondialelor. A durat 210 minute şi s-a încheiat a doua zi, când patru fotbalişti italieni şi şapte spanioli nu au mai putut continua să joace, din cauza accidentărilor.

În finală, Italia a întâlnit Cehoslovacia  şi a câştigat cu 2-1 în prelungiri, câştigând primul său titlu mondial. România a participat şi la această ediţie, dar a fost eliminată încă din primul tur, fiind învinsă cu 1-2 de Cehoslovacia, la Trieste. Dobay a desschis scorul pentru tricolori, în minutul 11, dar cehoslovacii au întors rezultatul după pauză.

A TREIA PARTICIPARE A ROMÂNIEI LA MONDIALE

În 1938 lumea se pregătea de război, dar Franţa punea la punct ultimele detalii pentru organizarea celui de-al treilea Campionat Mondial de Fotbal. Hitler ocupase deja Austria, în Italia se redactase „Manifestul asupra rasei”, iar Vaticanul recunoştea guvernul generalului Franco, ale cărui trupe dădeau lovitura de graţie Republicii spaniole. La Paris, pe stadionul Colombes, preşedintele Franţei, Albert Lebrun, dădea lovitura de deschidere a turneului, însă nu reuşea decât să se facă de râs, în faţa a peste 30.000 de oameni: ţintise mingea, dar a lovit pământul.

România a părăsit repede turneul, fiind eliminată surprinzător de Cuba. După 3-3 în prima partidă, întâlnirea s-a rejucat, iar tricolorii au pierdut cu 1-2. La fel ca în turneul anterior, din Italia, România a condus la pauză cu 1-0, printr-un gol al lui Dobay, dar a încasat două goluri după pauză.

Campioana mondială en-titre, Italia, a defilat şi în acest turneu şi a ajuns să joace finala, contra Ungariei. În ajunul marelui meci, jucătorii avau să primească o telegramă de la Roma, semnată de Mussolini şi pe care erau scrise doar trei cuvinte: VICTORIE SAU MOARTE. Italia a câştigat cu 4-2, iar Gazzetta dello Sport scria despre „apoteoza sportului fascist în această victorie a rasei”. Cu câteva zile în urmă, după succesul din semifinale, contra Braziliei, ziarele italiene scriseseră, în aceeaşi notă: „Salutăm triumful inteligenţei italice asupra forţei brute a negrilor”. Meciul acela, din semifinale, a avut o desfăşurare epică, decis de un penalty acordat dubios Squadrei Azzura.

Legendarul Giuseppe Meazza şi-a luat avânt să execute lovitura de la 11 metri, dar chiar în clipa când se pregătea să lovească balonul i-au căzut pantalonii. Publicul şi arbitrul au rămas uluiţi, portarul brazilian se prăpădea de râs, dar Meazza, fără să se oprească, şi-a ridicat pantalonii cu un gest rapid şi a marcat, ducând Italia în finala pe care avea să o şi câştige.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă