CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (II). Brazilia în stare de şoc şi Miracolul de la Berna

CM 2014. A 20-a ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal începe în mai puţin de o lună în Brazilia, cel mai mare eveniment planetar al anului, un festival cu o audienţă cumulată estimată la peste 27 de miliarde de telespectatori. Totul a început în urmă cu mai bine de opt decenii, în Uruguay, iar de atunci fotbalul şi-a derulat poveşti pasionante, pline de intrigi şi patimă, care au trecut de multe graniţele sportului, dar şi-au păstrat savoarea. În episodul al doilea vă prezentăm istoriile ediţiilor 1950 şi 1954.
Daniel Spătaru
20 mai 2014, 05:36
CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (II). Brazilia în stare de şoc şi Miracolul de la Berna

În 1950, după o pauză de 12 ani, Campionatul Mondial de Fotbal se relua cu ediţia a 4-a, unde Germania nu avea voie să participe, din cauză că angrenase întreaga lume într-un război cu consecinţe devastatoare. Şase naţiuni europene au trecut Oceanul spre a-şi măsura forţele cu Brazilia, o ţară care trăia şi respira pentru fotbal. Pe nimeni n-a surprins că gazdele au ajuns să joace finala, ba chiar ar fi avut un şoc dacă n-ar fi câştigat trofeul.

Totuşi, ceva n-a mers cum a trebuit pentru cariocas în acel 16 iulie 1950, în finala Brazilia – Uruguay, iar povestea va rămâne scrisă pentru totdeauna în istoria fotbalului. 210.000 de spectatori umpluseră stadionul Maracana şi începuseră deja să celebreze titlul mondial, mai ales că Friaça a deschis scorul în minutul 47. După 20 de minute a urmat însă egalarea, reuşita lui Schiaffino, iar Alcides Ghiggia a făcut 2-1 pentru Uruguay, în minutul 79, aruncând Maracana în cea mai sinistră linişte din istoria fotbalului. Însuşi preşedintele de atunci al FIFA, Jules Rimet, întemeietorul Cupei Mondiale, avea să povestească: „M-am trezit singur, cu cupa în braţe şi fără să ştiu ce să fac. Într-un târziu l-am descoperit pe căpitanul uruguayan, Obdulio Varela, şi i-am înmânat-o aproape pe ascuns. I-am strâns mâna fără să scot o vorbă„. În buzunar, Jules Rimet avea scris discursul în onoarea campioanei Brazilia.

Niciunul dintre brazilienii care au fost atunci în teren nu a mai fost chemat vreodată la naţională, iar Federaţia a decis schimbarea culorilor echipamentului de joc, considerându-le ghinioniste. Pe atunci, Brazilia avea tricouri albe cu guler albastru şi pantaloni albi. Noile culori au dăinuit până astăzi, binecunoscutele tricouri galbene cu guler alb şi pantalonii albaştri. După finala de pe Maracana a fost găsit şi un vinovat principal, care a plătit toată viaţa pentru această înfrângere. El a fost portarul Braziliei, Moacyr Barbosa, găsit vinovat de primirea golului al doilea. Ura faţă de el a mers atât de departe încât după 43 de ani, în 1993, în timpul preliminariilor CM 1994, când a mers la cantonamentul naţionalei Braziliei, pentru a-i încuraja pe jucători, nu a fost lăsat să intre. Cu lacrimi în ochi, bătrânul de 72 de ani avea să spună: „În Brazilia, pedeapsa maximă pentru crimă este de 30 de ani. Sunt 43 de ani de când eu plătesc pentru o crimă pe care nu am comis-o„.

Citeşte şi CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (I). Fotbalul de dinainte de Război: intrigă, fascism şi inocenţă

MIRACOLUL DE LA BERNA

Pentru al cincilea Campionat Mondial fotbalul s-a mutat în Elveţia, în 1954. Şi acest turneu a avut o mare favorită, Ungaria, care şi-a spulberat toţi adversari, dar la fel ca Brazilia, cu patru ani în urmă, a clacat în finală. De alfel, finala CM 1954, Ungaria – Germania, este cunoscută drept „Miracolul de la Berna”, maghiarii conducând cu 2-0, dar pierzând cu 2-3. Cele două reprezentative s-au mai întâlnit şi în faza grupelor, iar în acest context nu este de neglijat scorul de atunci, 8-3 pentru Ungaria!

La Berna, în finală, Helmuth Rahn a marcat golul victoriei nemţilor, în minutul 84, iar poporul german simţea că are din nou dreptul la existenţă, după ce cu patru ani în urmă naţionalei i se interzisese participarea la CM din Brazilia.

Meciul a fost subiectul unui film german cu același nume, iar golul anunţat cu o pasiune sud-americană de cel mai popular comentator din Germania, Herbert Zimmerman, un vibrant Tooooooooooooooorrrrrrr, a răsunat 25 de ani mai târziu şi pe coloana sonoră a filmului Căsnicia Mariei Braun, a lui Fassbinder.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Satele care au devenit magnet pentru bucureșteni. Mulți s-au mutat la țară pe loc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Spania permite Ucrainei să decidă cum și când să folosească echipamentele furnizate
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...