CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (II). Brazilia în stare de şoc şi Miracolul de la Berna

CM 2014. A 20-a ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal începe în mai puţin de o lună în Brazilia, cel mai mare eveniment planetar al anului, un festival cu o audienţă cumulată estimată la peste 27 de miliarde de telespectatori. Totul a început în urmă cu mai bine de opt decenii, în Uruguay, iar de atunci fotbalul şi-a derulat poveşti pasionante, pline de intrigi şi patimă, care au trecut de multe graniţele sportului, dar şi-au păstrat savoarea. În episodul al doilea vă prezentăm istoriile ediţiilor 1950 şi 1954.
Daniel Spătaru
20 mai 2014, 05:36
CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (II). Brazilia în stare de şoc şi Miracolul de la Berna

În 1950, după o pauză de 12 ani, Campionatul Mondial de Fotbal se relua cu ediţia a 4-a, unde Germania nu avea voie să participe, din cauză că angrenase întreaga lume într-un război cu consecinţe devastatoare. Şase naţiuni europene au trecut Oceanul spre a-şi măsura forţele cu Brazilia, o ţară care trăia şi respira pentru fotbal. Pe nimeni n-a surprins că gazdele au ajuns să joace finala, ba chiar ar fi avut un şoc dacă n-ar fi câştigat trofeul.

Totuşi, ceva n-a mers cum a trebuit pentru cariocas în acel 16 iulie 1950, în finala Brazilia – Uruguay, iar povestea va rămâne scrisă pentru totdeauna în istoria fotbalului. 210.000 de spectatori umpluseră stadionul Maracana şi începuseră deja să celebreze titlul mondial, mai ales că Friaça a deschis scorul în minutul 47. După 20 de minute a urmat însă egalarea, reuşita lui Schiaffino, iar Alcides Ghiggia a făcut 2-1 pentru Uruguay, în minutul 79, aruncând Maracana în cea mai sinistră linişte din istoria fotbalului. Însuşi preşedintele de atunci al FIFA, Jules Rimet, întemeietorul Cupei Mondiale, avea să povestească: „M-am trezit singur, cu cupa în braţe şi fără să ştiu ce să fac. Într-un târziu l-am descoperit pe căpitanul uruguayan, Obdulio Varela, şi i-am înmânat-o aproape pe ascuns. I-am strâns mâna fără să scot o vorbă„. În buzunar, Jules Rimet avea scris discursul în onoarea campioanei Brazilia.

Niciunul dintre brazilienii care au fost atunci în teren nu a mai fost chemat vreodată la naţională, iar Federaţia a decis schimbarea culorilor echipamentului de joc, considerându-le ghinioniste. Pe atunci, Brazilia avea tricouri albe cu guler albastru şi pantaloni albi. Noile culori au dăinuit până astăzi, binecunoscutele tricouri galbene cu guler alb şi pantalonii albaştri. După finala de pe Maracana a fost găsit şi un vinovat principal, care a plătit toată viaţa pentru această înfrângere. El a fost portarul Braziliei, Moacyr Barbosa, găsit vinovat de primirea golului al doilea. Ura faţă de el a mers atât de departe încât după 43 de ani, în 1993, în timpul preliminariilor CM 1994, când a mers la cantonamentul naţionalei Braziliei, pentru a-i încuraja pe jucători, nu a fost lăsat să intre. Cu lacrimi în ochi, bătrânul de 72 de ani avea să spună: „În Brazilia, pedeapsa maximă pentru crimă este de 30 de ani. Sunt 43 de ani de când eu plătesc pentru o crimă pe care nu am comis-o„.

Citeşte şi CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (I). Fotbalul de dinainte de Război: intrigă, fascism şi inocenţă

MIRACOLUL DE LA BERNA

Pentru al cincilea Campionat Mondial fotbalul s-a mutat în Elveţia, în 1954. Şi acest turneu a avut o mare favorită, Ungaria, care şi-a spulberat toţi adversari, dar la fel ca Brazilia, cu patru ani în urmă, a clacat în finală. De alfel, finala CM 1954, Ungaria – Germania, este cunoscută drept „Miracolul de la Berna”, maghiarii conducând cu 2-0, dar pierzând cu 2-3. Cele două reprezentative s-au mai întâlnit şi în faza grupelor, iar în acest context nu este de neglijat scorul de atunci, 8-3 pentru Ungaria!

La Berna, în finală, Helmuth Rahn a marcat golul victoriei nemţilor, în minutul 84, iar poporul german simţea că are din nou dreptul la existenţă, după ce cu patru ani în urmă naţionalei i se interzisese participarea la CM din Brazilia.

Meciul a fost subiectul unui film german cu același nume, iar golul anunţat cu o pasiune sud-americană de cel mai popular comentator din Germania, Herbert Zimmerman, un vibrant Tooooooooooooooorrrrrrr, a răsunat 25 de ani mai târziu şi pe coloana sonoră a filmului Căsnicia Mariei Braun, a lui Fassbinder.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Câți cozonaci poți să faci cu doar un kilogram de făină. Trucuri pe care puține gospodine le cunosc
Capital.ro
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Maria Popovici, de nerecunoscut după divorț. A înflorit după despărțire
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Buletin interzis în România. Actele de identitate ce nu pot fi folosite. Se face închisoare
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
132 de hamsteri au evadat în timpul unui zbor spre insulele Azore
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți