CM 2022. Selecţionata Australiei s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Danemarcei cu scorul de 1-0 (0-0), miercuri, pe Al Janoub Stadium din Al Wakrah, în Grupa D.
Danemarca a avut o posesie mai bună în prima repriză, dar cei care au deschis scorul au fost fotbaliştii de la Antipozi, prin Mathew Leckie, în minutul 60. În minutul 71 arbitrul meciului a indicat penalti pentru Danemarca, dar tuşierul a intervenit arătând că a fost ofsaid, iar centralul a revenit asupra deciziei şi a lăsat jocul să continue. Victoria la limită a trimis Asutralia în faza eliminatorie a Cupei Mondiale din Qatar.
Franţa a pierdut meciul cu Tunisia, scor 0-1, dar s-a calificat şi ea mai departe. Africanii au avut un gol anulat, la Ghandri, în minutul 8, pentru ofsaid, însă au înscris prin Khazri, în minutul 58, golul unei victorii care nu i-a mai ajutat cu nimic.
Franţa a avut un gol al lui Griezmann anulat de VAR în prelungiri, pentru ofsaid, dar în clasamentul grupei, Les Bleus s-au clasat pe primul loc, cu 6 puncte, urmaţi de Australia (6 puncte), Tunisia (4 puncte) şi Danemarca (1 punct).
CM 2022: între 400 şi 500 de muncitori migranţi au murit în proiecte legate de turneu, anunţă un oficial
Coordonatorul Cupei Mondiale, Hassan Al-Thawadi, a declarat că între 400 şi 500 de muncitori migranţi au murit ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul proiectelor legate de turneu – o cifră mai mare decât cea anunţată anterior de oficialii qatarezi, scrie CNN.
Cupa Mondială din Qatar: între 400 şi 500 de muncitori migranţi au murit în proiecte legate de turneu, anunţă un oficial
Într-un interviu cu Piers Morgan, difuzat luni la TalkTV, Al-Thawadi a fost întrebat despre numărul de decese ale muncitorilor migranţi ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul turneului şi a spus: „Estimarea este în jur de 400, între 400 şi 500 de persoane.
În noiembrie 2022, un oficial guvernamental a declarat pentru CNN că au existat trei decese legate de muncă pe stadioanele Cupei Mondiale şi 37 de decese care nu au legătură cu munca.
The Guardian, între timp, a raportat anul trecut că 6.500 de muncitori migranţi din Asia de Sud au murit în Qatar de când ţara a a fost desemnată gazda Cupei Mondiale, în 2010, majoritatea fiind implicaţi în munci periculoase, efectuate adesea în condiţii de căldură extremă.
Raportul nu a făcut legătura între toate cele 6.500 de decese şi proiectele de infrastructură ale Cupei Mondiale şi nu a fost verificat de CNN.
Anul trecut, Al Thawadi – cel care se ocupă de conducerea pregătirilor Qatarului – a contestat informaţia şi a declarat pentru CNN că numărul publicat de The Guardian este un „titlu senzaţional” care induce în eroare şi că raportul nu are context.
Între timp, un oficial guvernamental din Qatar a declarat luna trecută pentru CNN: „Raportarea de 6.500 ia numărul tuturor deceselor lucrătorilor străini din ţară pe o perioadă de 10 ani şi îl atribuie Cupei Mondiale. Acest lucru nu este adevărat şi neglijează toate celelalte cauze de deces, inclusiv boala, bătrâneţea şi accidentele de circulaţie. De asemenea, nu recunoaşte faptul că doar 20% dintre lucrătorii străini din Qatar sunt angajaţi pe şantierele de construcţii.” Potrivit Amnesty International, lucrătorii migranţi reprezintă 90% din totalul forţei de muncă din Qatar.