CNA a lansat în dezbatere publică un proiect privind campania pentru alegerile prezidenţiale

Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat, marţi, un proiect de decizie privind regulile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, documentul fiind supus dezbaterii publice până pe 1 septembrie.
Filip Stan
13 aug. 2019, 09:56
CNA a lansat în dezbatere publică un proiect privind campania pentru alegerile prezidenţiale

Potrivit proiectului, „în timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaţilor, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral pot fi prezentate numai în emisiuni: a) de promovare electorală – în care candidaţii îşi prezintă şi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură, b) de dezbatere electorală – în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor lor, precum şi a jurnaliştilor, analiştilor, consultanţilor politici şi altor invitaţi; c) informative – în care activităţile de campanie ale candidaţilor sunt prezentate cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, imparţialitate şi informare corectă a publicului”.

Emisiunile de promovare electorală urmează să fie identificate ca atare în cazul posturilor de radio şi, respectiv, semnalate prin marcajul „promovare electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune, au mai convenit membrii CNA.

Emisiunile de dezbatere electorală vor fi semnalate pe toată durata acestora prin marcajul „dezbatere electorală” în situaţia în care participă cel puţin un candidat şi cu marcajul „emisiune electorală”, în toate celelalte cazuri de programe cu tematică electorală.

Radiodifuzorii pot prezenta în cadrul emisiunilor informative şi intervenţii făcute în direct de către candidaţi.

În proiectul de decizie se stipulează că difuzarea în direct sau înregistrată a mitingurilor şi întâlnirilor electorale, a conferinţelor de presă ori a altor activităţi de campanie ale candidaţilor este considerată emisiune de promovare electorală.

Materialele audiovizuale electorale, altele decât spoturile electorale, puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către candidaţi pot fi difuzate numai în cadrul emisiunilor de promovare electorală, conform proiectului.

Totodată, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi: candidaţi, reprezentant al candidatului sau al unui partid politic, al alianţelor politice sau electorale care susţin candidaţi, jurnalist, analist, comentator sau consultant politic etc.

Membrii CNA au mai decis că monitorizarea respectării prevederilor referitoare la asigurarea informării corecte şi a pluralismului din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual se va realiza săptămânal, radiodifuzorii având obligaţia să compenseze dezechilibrele evidente relevate, în săptămâna imediat următoare constatării acestora.

Conform proiectului, radiodifuzorii au obligaţia de a comunica săptămânal, în prima zi lucrătoare, CNA timpii de antenă utilizaţi de fiecare candidat şi/sau de reprezentanţii lor în emisiunile electorale.

Campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune publice şi private începe în ziua de 11 octombrie 2019, ora 0,00, şi se încheie în ziua de 9 noiembrie 2019, ora 7,00. Prevederile deciziei se vor aplica în mod corespunzător şi pentru campania electorală ce se va desfăşura pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Decizia, postată pe site-ul CNA, se află în dezbatere publică până pe 1 septembrie, urmând să fie votată în şedinţa din 3 septembrie şi trimisă apoi la Monitorul Oficial al României.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cum fac românii mai mulți bani. Metoda e imbatabilă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Acord Rusia-Ucraina pentru evacuarea locuitorilor din Kursk
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!