CNA a analizat, joi, o adresă de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), o adresă de la societatea Realitatea Media SA (care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV) şi o adresă primită de la o persoană fizică, scrie Mediafax.
Potrivit reprezentanţilor CNA, prin adresa primită de la OSIM, Consiliul a fost informat privind decizia de respingere – după opoziţie – de înregistrare a mărcii România TV. Printr-o decizie din 7 octombrie, OSIM a respins cererea formulată de SC RTV Satellite SRL de înregistrare a mărcii „România TV„, considerând că alcătuirea acestei mărci din două cuvinte „România” şi „TV” nu poate fi înregistrată întrucât acestea sunt nişte cuvinte care rămân la dispoziţia tuturor şi nu pot fi folosite exclusiv de o persoană.
Pe de altă parte, printr-o altă adresă, Realitatea Media SA a solicitat CNA retragerea licenţei audiovizuale pentru televiziunea România TV, având în vedere decisia OSIM de respingere a înregistrării mărcii „România TV„. Solicitarea Realitatea Media SA a fost întemeiată pe mai multe articole din legislaţia audiovizualului.
De asemenea, o persoană fizică a informat CNA cu privire la faptul că OSIM a respins înregistrarea mărcii „România TV„.
De cealaltă parte, avocatul Mihai Zarafiu, reprezentantul România TV, a spus că aceste adrese primite de CNA cu privire la marca „România TV” reprezintă „cel puţin un demers prematur, pentru că procedura în faţa OSIM nu a fost finalizată”. „Avem doar o decizie de respingere, urmează o comisie de reexaminare”, a spus Mihai Zarafiu, precizând că ulterior se poate face contestaţie şi la Tribunalul Bucureşti.
Citeşte şi România TV a devenit principala televiziune de ştiri
El a mai spus că OSIM şi CNA sunt „două instituţii complet diferite”, precizând totodată că adresa transmisă Consiliului de către Realitatea Media este „un demers răutăcios”.
„Să presupunem că, în final, OSIM va respinge înregistrarea acestei mărci. În cazul în care OSIM va respinge în final înregistrarea acestei mărci, înseamnă că oricine – inclusiv Realitatea TV – poate să folosească această marcă ‘România TV‘. Înseamnă că nu există o persoană care să ceară în instanţă vreun drept cu privire la folosirea acestei mărci. Deci, în această situaţie, în opinia noastră, aceste adrese nu ar avea decât o singură finalitate, să tachineze, să creeze o atmosferă de conflict. Nu văd care ar fi interesul televiziunii Realitatea TV în această situaţie. Dacă ar fi vorba despre o confuzie… Dar, în opinia mea, este o răutate, un demers răutăcios”, a spus avocatul Mihai Zaragiu.
El a cerut totodată CNA respingerea solicitării Realitatea Media de retragere a licenţei audiovizuale a televiziunii România TV.
Şi Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a afirmat în cadrul şedinţei de joi că CNA nu se ocupă de mărci. „Noi suntem la audiovizual, nu la OSIM, nu trebuie să ştim neapărat cu mărcile”, a spus Buda.
În schimb, Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a spus că CNA trebuie să aplice Legea audiovizualului şi să ţină cont şi de celelalte legi în vigoare în România.
„Nu suntem la OSIM, dar suntem la articolul 54, litera d din Legea audiovizualului, care spune că licenţa audiovizualului cuprinde denumirea şi elementele de identificare ale serviciului de programe (…) În această situaţie ne aflăm în cazul unui serviciu de programe, care are acest element de identificare – sigla – şi despre siglă (România TV, n.r.) s-a pronunţat OSIM”, a spus Mura Frînculescu.
Un alt membru al CNA, Monica Gubernat, a spus că „niciun dosar de licenţă venit la CNA nu vine cu hârtiuţă de la OSIM, cu proprietatea denumirii”. „Cei care vin să solicite licenţă, nu vin şi cu hârtiuţă de la OSIM că sunt proprietarii acelei denumiri”, a spus Gubernat.
Însă Mura Frînculescu a spus că, în cazul de faţă, serviciul de programe România TV are ca element de identificare marca „România TV„. „Această marcă sub care funcţionează acest serviciu de programe are o problemă din punctul de vedere al OSIM”, a mai spus Mura Frînculescu.
Pe de altă parte, membrul CNA Narcisa Iorga a spus nu există o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei în privinţa mărcii „România TV„. „Nu avem ce discuta despre proprietatea mărcii până când nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei care să interzică folosirea mărcii”, a spus Iorga.
În finalul discuţiilor, membrii CNA au considerat că solicitarea Realitatea Media SA privind retragerea licenţei audiovizuale a televiziunii România TV nu este susţinută de situaţia de fapt.
Astfel, solicitarea Realitatea Media SA a fost respinsă de membrii CNA cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).
Citeşte şi Realitatea TV, somată de CNA să nu mai difuzeze promourile în care Ponta e asociat cu mafia italiană