CNA a retras, în şedinţa de marţi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.
Iniţial, de la ora 18.00, emisia televiziunii a fost întreruptă pentru o jumătate de oră, pe ecran apărând, pe fond negru, textul „Emisia postului OTV a fost întreruptă la ordinul lui Victor Ponta”. În partea de jos a ecranului, pe crawl, a rulat un mesaj despre o conferinţă organizată de Dan Diaconescu marţi, la sediul televiziunii sale, presa fiind invitată să participe la eveniment, potrivit Mediafax.
În jurul orei 18.30, emisia postului a fost reluată, cu imagini de la conferinţa de presă organizată de Dan Diaconescu, după care, în jurul orei 18.40, emisia a fost întreruptă definitiv, pe ecranul televizoarelor apărând mira şi numărul deciziei luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru retragerea licenţei audiovizuale a televiziunii „CNA 45/22.01.2013”.
Dan Diaconescu este de părere că OTV-ul s-a închis „la ordinul domnului Ponta”. „Astăzi aţi văzut decizia Parlamentului de a o valida pe Laura Georgescu în funcţia de preşedinte nou al CNA-ului. Când s-a întors de la Parlament, prima grijă a fost să supună ordinul domnului Ponta în plenul discuţiei şi foarte interesant este pentru mine că toţi membrii CNA-ului au votat în unanimitate, ceea ce nu s-a mai întâmplat nicodată”, a declarat Diaconescu.
Patronul postului închis de CNA a adăugat că „numai un orb sau un naiv nu ar putea vedea substratul politic al acestei decizii”, declarând că „este vorba de prima televiziune care se închide pe teritoriul Uniunii Europene”. Diaconescu a adăugat că premierul l-a urmat „pe profesorul său, domnul Adrian Năstase”, care a recurs la „aceeaşi manieră imediat cum a venit la putere”, când l-a numit pe Ralu Filip în funcţia de preşedinte al CNA.
Dan Diaconescu a adăugat că „va pune pe tapet” această problemă în Parlamentul României şi în cel European. El consideră că vina pentru neplata amenzilor îi revine administratorului judiciar al firmei, după ce aceasta a intrat în insolvenţă.
„Firma care editează postul de televiziune OTV a fost adusă de statul român în insolvenţă acum câteva luni. Firma are un administrator judiciar, care hotărăşte conform legilor ce plăteşte firma şi ce nu plăteşte, amenzile către CNA fiind introduse ca şi creanţe”, a ţinut să precizeze patronul OTV.
„Prin urmare nu există nicio vină din partea noastră, ba dimpotrivă. Pe de altă parte, există o vină totală, un abuz uriaş din partea actualei puteri a României, din partea domnului Ponta si a domnului Basescu”, a adăugat Diaconescu, considerându-i pe cei doi politicieni principalii vinovaţi.
Dan Diaconescu a ţinut să precizeze că „angajatii vor intra in somaj si domnul Ponta le va plăti ajutorul de şomaj”.
OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, postul TV nefăcând dovada achitării lor, fapt pentru care i-a fost retrasă licenţa.
Consiliul a aplicat societăţii Ocram Televiziune SRL, în anul 2009, 31 de amenzi în cuantum total de 395.000 de lei, în 2010 – 6 amenzi în cuantum total de 85.000 de lei, în 2011 – 13 amenzi în cuantum de 440.000 de lei, iar în 2012 (până la 28 martie 2012, data intrării în insolvenţă) – 2 amenzi în cuantum 250.000 de lei (aceste două amenzi au fost contestate în instanţă).
Pe de altă parte, după data de 28 martie 2012 şi până la sfârşitul anului 2012 (data intrării în insolvenţă a Ocram Televiziune SRL, n.r.), CNA a mai aplicat televiziunii lui Dan Diaconescu 4 amenzi în cuantum total de 280.000 de lei, dintre care 3 au fost contestate în instanţă. Nici pentru aceste sancţiuni, OTV nu a făcut la CNA dovada achitării lor.
Toate sancţiunile aplicate de CNA merg la bugetul de stat.