Licenţele terestre ale Radio Guerrilla ar putea fi scoase la concurs de CNA în luna octombrie, după cum a anunţat Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, la concurs anunţându-şi deja prezenţa şi Liviu Mihaiu.
Decizia de retragere a licenţelor Radio Guerrilla a fost aplicată la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, în baza articolului 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat”, şi a articolului 57, alineatul 1, literele c şi d din Lege – „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: „ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietăţii în audiovizual, prevăzute la art. 46, şi a nerespectării dispoziţiilor art. 56”.
„Obiectul contractului îl reprezintă exploatarea tuturor produselor şi mărcilor, a licenţei audiovizuale, frecvenţei şi tuturor echipamentelor de la Radio Guerrilla care contravin art. 59 din Legea audiovizualului, ce prevede că nu ai voie să dai în exploatare licenţa sau frecvenţa, dar poţi să o cedezi cu acordul CNA„, a declarat în şedinţa precedentă Laura Georgescu.
Avocatul Realitatea Media SA, Andrei Ţâru, a subliniat, în şedinţa de joi, că acest contract încheiat cu Expresiv SA nu a intrat în vigoare. „Va fi supus comitetului creditorului şi controlului de legalitate al judecătorului sindic şi abia ulterior va putea să îşi producă efectele”, a spus Andrei Ţâru.
Reprezentantul administratorului special, Mihaela Hamza, a adăugat că, prin încheierea acestui contract între Realitatea Media şi Expresiv, se încearcă menţinerea actualei echipe şi a formatului actual al Radio Guerrilla. Ea a explicat că Realitatea Media a primit o ofertă pentru cesionarea drepturilor prevăzute de licenţele audiovizuale, iar dacă adunarea creditorilor se va pronunţa în favoarea ofertei, ea va fi supusă apoi atenţiei judecătorului sindic şi CNA.
Valentin Jucan, membru CNA, a subliniat că societăţile primesc de la CNA în exploatare licenţe audiovizuale ‘cu titlu gratuit’. „Licenţele nu sunt bunuri, nu sunt ale dumneavoastră, sunt ale statului, aveţi dreptul să le utilizaţi. CNA poate să le prelungească sau nu. (…) Realitatea Media încearcă să obţină nişte bani la negru de la Radio Guerrilla. Este opinia mea. Avem în faţă un contract mascat într-unul de management care încalcă Legea audiovizualului. Ne vom trezi cu situaţia că Realitatea Media va vinde licenţele şi noi vom facem ce face un primar, vom da cu pixu’ (…) şi pentru prima dată în istoria audiovizualului un post va fi în situaţia de a-şi vinde licenţele prin licitaţie anunţată pe site”, a mai spus Jucan, propunând retragerea licenţei.
Radu Călin Cristea, membru al CNA, a fost însă de părere că CNA nu se află în situaţia unei cereri de cedare de licenţă, pentru că acel contract nu a fost pus în aplicare.
Narcisa Iorga a apreciat că, prin încercarea de a scoate la licitaţie respectivele licenţe, Realitatea Media a încercat să eludeze legislaţia audiovizualului. „Licenţa este un act juridic emis de o autoritate a statului. (…) Lichidatorul judiciar nu cred că are dreptul să pună în vânzare un bun, un drept public al statului român”, a spus Narcisa Iorga.
Decizia a fost luată cu şapte voturi „pentru” (Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi trei voturi „împotrivă” (Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).
Decizia vizează toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţine.
Licenţele terestre ale Radio Guerrilla sunt în Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău.
Decizia a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunţuri postate luni pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile se vor desfăşura săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.
Astfel, în şedinţa precedentă a CNA, din 17 septembrie, CNA a anunţat că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală, precizând că aceste licenţe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacţionate prin licitaţie. În aceeaşi zi, anunţurile de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL.
Cu toate acestea, în şedinţa de joi, CNA a reluat discuţiile şi a retras licenţele Radio Guerrilla.
Şi Laura Georgescu, preşedintele CNA, a făcut joi o propunere de retragere a licenţelor Radio Guerrilla, pe care ulterior însă şi-a retras-o şi a susţinut propunerea făcută de Valentin Jucan.
La şedinţa CNA de joi au participat Mihaela Hamza, reprezentantul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL, Andrei Ţâru, avocatul Realitatea Media SA, Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla.