CNA: Erorile grave de folosire a limbii române în emisiunile tv s-au redus faţă de anii trecuţi

Erorile grave de folosire a limbii române în emisiunile tv, mai ales cele de ortografie, s-au redus față de anii trecuți, potrivit unui raport prezentat în ședința de joi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).
Iulian Tudor
29 sept. 2016, 12:23
CNA: Erorile grave de folosire a limbii române în emisiunile tv s-au redus faţă de anii trecuţi

În luna august, au fost monitorizate de către o echipă a Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan — Al. Rosetti” al Academiei Române, coordonată de Rodica Zafiu, 12 televiziuni — TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Național TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV și Digi 24 — și două posturi de radio — Radio România Actualități și Europa FM, alese în funcție de audiență, de acoperirea națională, de ponderea emisiunilor informative și de dezbatere și de asumarea unui rol cultural și educativ. S-au efectuat 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de știri și dezbateri.

Potrivit lui Răsvan Popescu, vicepreședinte al CNA, rezultatele monitorizării din luna august sunt comparabile cu cele din luna martie.

„Dacă în 2007, 2008 existau și situații în care erau o sută de greșeli pe lună, acestea au scăzut progresiv și în momentul de față suntem undeva la 25-26 (…) de greșeli grave pe lună. Sigur că la posturile de știri, unde se vorbește mai mult, sunt ceva mai multe, în rest sunt ceva mai puține. La posturile de radio monitorizate sunt cele mai puține, două-patru pe lună, comparabil și cu luna martie”, a spus Răsvan Popescu.

El a precizat că greșelile din publicitate nu s-au corectat. „Mi se pare zona în care ar trebui să intervenim, pentru că nu numai că nu s-au corectat, dar se și repetă. (…) Și atunci îți repetă un mod greșit de folosire a limbii, până când îl învață și copiii așa”, a afirmat Popescu.

Potrivit monitorizării, la Antena 3 s-au înregistrat 26 greșeli de folosire a limbii române, Antena 1 — 23, Realitatea TV — 22, B1 TV — 16, TVR 2 — 15, România TV — 14, Național TV — 10, Prima TV — 9, TVR 1 — 8, Kanal D — 8, Pro TV — 7, Digi 24 — 7, în timp ce la Radio România Actualități au fost înregistrate 4 greșeli, iar la Europa FM — 2.

Conform raportului, în textele scrise pe ecran continuă să apară numeroase neglijențe de tehnoredactare, iar în domeniul punctuației cele mai multe greșeli au fost înregistrate în continuare în folosirea virgulei. O greșeală care persistă este înlocuirea formelor adverbiale „maximum” și „minimum” cu formele scurte, caracteristice adjectivelor corespondente „maxim” și „minim”.

Totodată, continuă să existe cazuri de dezacord între subiect și predicat, iar în alte contexte acordul este semantic, potrivit înțelesului, deși normele impun acordul potrivit formei.

De asemenea, a fost înregistrată în această perioadă tendința de extindere a utilizării prepoziției „pe”. O altă greșeală frecventă, care se repetă în fiecare etapă de monitorizare, tinzând chiar să se extindă, este inserarea semiadverbului „și” după prepoziția „ca”, având rolul de a exprima calitatea sau relația, se mai arată în raport.

La propunerea Dorinei Rusu, membru al CNA, Consiliul a decis să analizeze rezultatele raportului în următoarea ședință, iar, în cazurile în care se impune, vor fi transmise radiodifuzorilor scrisori de atenționare. „Trebuie să avem și niște rezultate în urma acestui raport”, a spus Rusu.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni