De 20 de ani, activitatea televiziunilor şi radiourilor din România este reglementată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. În acest răstimp, audiovizualul românesc s-a dezvoltat foarte mult şi a ajuns la statistici impresionante.
750 de televiziuni, 633 de posturi de radio şi 3.727 de reţele de distribuţie prin cablu sunt cuprinse în prezent în sfera audiovizualului românesc, potrivit statisticilor puse la dispoziţie de CNA, care face bilanţul primilor 20 de ani de activitate.
Domeniul audiovizual din România „a cunoscut până astăzi un ritm al evoluţiei nemaiîntâlnit în niciunul dintre statele foste comuniste ale Europei de Est”, se arată într-un comunicat al CNA, care face şi o scurtă trecere prin istoricul audiovizualului post-1989.
„Astăzi, funcţionează în România un număr de 633 de posturi de radio, 750 de posturi de televiziune, cu emisie terestră şi prin satelit, precum şi un număr de 3727 de reţele de distribuţie prin cablu. Din această perspectivă, România se poziţionează printre cele mai dezvoltate pieţe ale audiovizualului din Europa Centrală şi de Est”, se mai spune în comunicatul CNA, semnat de preşedintele forului, Răsvan Popescu.
În documentul citat se precizează că apariţia CNA a fost „dictată de raţiuni practice, din nevoia de a se stabili „regulile jocului” într-o activitate absolut nouă, aceea de difuzare a programelor de radio şi de televiziune de către radiodifuzorii privaţi”.