CNA: Legea care interzice publicitatea la medicamente, în conflict cu legislaţia europeană

Rasvan Popescu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat că legea care interzice publicitatea la medicamente la radio-TV este în conflict cu legislaţia europeană, precizând că CNA a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în acest sens.
Iulian Tudor
09 ian. 2016, 20:34
CNA: Legea care interzice publicitatea la medicamente, în conflict cu legislaţia europeană

CNA i-a scris presedintelui Romaniei faptul ca legea excede prevederile Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, la care Romania este membra si care permite publicitatea la medicamentele fara reteta. Aceasta lege ar crea o discriminare si o concurenta neloiala intre posturile de radio si televiziune romanesti si cele straine, in sensul ca publicul ar putea vedea publicitate la medicamentele fara reteta pe posturile straine, care sunt retransmise la noi, si nu ar putea vedea acelasi lucru pe posturile romanesti. In aceste conditii, piata nationala de medicamente s-ar orienta catre posturile straine, ceea ce ar conduce la o paguba financiara pentru posturile TV si radio romanesti. Legea ar fi in acelasi timp in conflict cu legislatia europeana, pentru ca ar limita libera circulatie a produselor si serviciilor„, a precizat Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA, pentru Mediafax.

Reactia lui Rasvan Popescu vine dupa ce, pe 15 decembrie 2015, Consiliul National al Audiovizualului a decis sa transmita o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis prin care a solicitat sefului statului sa nu promulge legea prin care este interzisa difuzarea la televiziune si radio a publicitatii pentru medicamente.

Decizia a fost luata atunci de CNA la propunerea lui Lorand Turos, cu unanimitatea voturilor membrilor Consiliului prezenti la respectiva sedinta (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Lorand Turos a amintit atunci ca membrii Consiliului National al Audiovizualului au avizat negativ acest proiect de lege, care a fost insa adoptat de camera decizionala, Senatul, pe 14 decembrie.

Pe de alta parte, Rasvan Popescu a facut aceste afirmatii, sambata, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a solicitat, in aceeasi zi, reexaminarea legii prin care publicitatea explicita la televizor si la radio pentru medicamente va fi interzisa, fiind permisa in alte medii la medicamente eliberate fara prescriptie medicala, afirmand ca legea contravine directivelor europene.

In cererea de reexaminare, Klaus Iohannis arata ca exista directive europene cu privire la publicitatea la medicamente, care au fost transpuse si in legislatia nationala, astfel incat „in aceasta materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive si nici norme cu un continut diferit”. Presedintele sustine ca masurile din lege sunt „in dezacord” cu reglementarea europeana si intra in categoria masurilor care nu pot fi permise statelor membre in cadrul marjei privind nivelul de armonizare cu legislatia europeana.

„Este de observat ca actuala forma a Legii audiovizualului este corelata cu regimul juridic al publicitatii pentru medicamente, astfel cum este acesta reglementat in Directiva 2001/83/CE si in Legea nr. 95/2006, in sensul ca sunt interzise doar comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale disponibile numai pe baza de prescriptie medicala„, se arata in cererea de reexaminare.

Seful statului afirma ca Parlamentul a preluat modelul european, interzicand total publicitatea la medicamentele care se elibereaza cu prescriptie medicala sau care contin substante definite ca stupefiante sau psihotrope de catre conventiile internationale, astfel incat Legislativul nu mai poate veni acum cu alte propuneri.

Pe de alta parte, presedintele critica si caracterul discriminatoriu al legii, avand in vedere ca permite publicitatea la medicamente prin alte modalitati decat in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune.

In ceea ce priveste interzicerea reclamelor la farmacii, Iohannis critica tot caracterul discriminatoriu al prevederilor, avand in vedere ca publicitatea ramane posibila in alte medii decat cele audiovizuale.

Publicitatea explicita la televizor si la radio pentru medicamente va fi interzisa, fiind permisa in alte medii, la medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cu aprobarea Agentiei Nationale a Medicamentului, potrivit unui proiect de lege votat pe 14 decembrie de Senat, in calitate de camera decizionala.

Propunerea legislativa, adoptata in plen cu 100 de voturi „pentru” si sapte voturi „impotriva”, a primit raport comun de respingere de la Comisia pentru cultura si Comisa pentru sanatate publica pentru ca initiativa „impune restrictii excesive si nejustificate care incalca dispozitiile constitutionale si, pe de alta parte, contravine unor directive europene”.

Proiectul de lege, initiat de senatorul UDMR Alexandru Vegh, stipuleaza ca „pot face obiectul publicitatii destinate publicului larg, pe alta cale decat prin programe de televiziune/radiodifuziune, acele medicamente care prin compozitia si obiectivul lor sunt destinate si concepute pentru a fi utilizate fara interventia unui medic in ceea ce priveste diagnosticul, prescrierea sau urmarirea tratamentului, la nevoie cu recomandarea farmacistului.”

De asemena, initiativa legislativa mai prevede interzicerea publicitatii pentru farmacii la televizor sau radio de natura a „induce ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum si publicitatea mascata la farmacii care reprezinta publicitate mascata la medicamente”.

Potrivit proiectului de lege, sunt interzise inclusiv comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale.

„Se interzice plasarea de tigari ori alte produse din tutun sau de produse ale unor operatori economici al caror obiect principal de activitate il constituie fabricarea ori vanzarea unor astfel de produse, precum si plasarea de produse sau tratamente medicale”, se arata in proiectul de act normativ.

Initiativa legislativa a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor si are caracter organic.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin