CNA: Legea care interzice publicitatea la medicamente, în conflict cu legislaţia europeană

Rasvan Popescu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat că legea care interzice publicitatea la medicamente la radio-TV este în conflict cu legislaţia europeană, precizând că CNA a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în acest sens.
Iulian Tudor
09 ian. 2016, 20:34
CNA: Legea care interzice publicitatea la medicamente, în conflict cu legislaţia europeană

CNA i-a scris presedintelui Romaniei faptul ca legea excede prevederile Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, la care Romania este membra si care permite publicitatea la medicamentele fara reteta. Aceasta lege ar crea o discriminare si o concurenta neloiala intre posturile de radio si televiziune romanesti si cele straine, in sensul ca publicul ar putea vedea publicitate la medicamentele fara reteta pe posturile straine, care sunt retransmise la noi, si nu ar putea vedea acelasi lucru pe posturile romanesti. In aceste conditii, piata nationala de medicamente s-ar orienta catre posturile straine, ceea ce ar conduce la o paguba financiara pentru posturile TV si radio romanesti. Legea ar fi in acelasi timp in conflict cu legislatia europeana, pentru ca ar limita libera circulatie a produselor si serviciilor„, a precizat Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA, pentru Mediafax.

Reactia lui Rasvan Popescu vine dupa ce, pe 15 decembrie 2015, Consiliul National al Audiovizualului a decis sa transmita o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis prin care a solicitat sefului statului sa nu promulge legea prin care este interzisa difuzarea la televiziune si radio a publicitatii pentru medicamente.

Decizia a fost luata atunci de CNA la propunerea lui Lorand Turos, cu unanimitatea voturilor membrilor Consiliului prezenti la respectiva sedinta (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Lorand Turos a amintit atunci ca membrii Consiliului National al Audiovizualului au avizat negativ acest proiect de lege, care a fost insa adoptat de camera decizionala, Senatul, pe 14 decembrie.

Pe de alta parte, Rasvan Popescu a facut aceste afirmatii, sambata, in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a solicitat, in aceeasi zi, reexaminarea legii prin care publicitatea explicita la televizor si la radio pentru medicamente va fi interzisa, fiind permisa in alte medii la medicamente eliberate fara prescriptie medicala, afirmand ca legea contravine directivelor europene.

In cererea de reexaminare, Klaus Iohannis arata ca exista directive europene cu privire la publicitatea la medicamente, care au fost transpuse si in legislatia nationala, astfel incat „in aceasta materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive si nici norme cu un continut diferit”. Presedintele sustine ca masurile din lege sunt „in dezacord” cu reglementarea europeana si intra in categoria masurilor care nu pot fi permise statelor membre in cadrul marjei privind nivelul de armonizare cu legislatia europeana.

„Este de observat ca actuala forma a Legii audiovizualului este corelata cu regimul juridic al publicitatii pentru medicamente, astfel cum este acesta reglementat in Directiva 2001/83/CE si in Legea nr. 95/2006, in sensul ca sunt interzise doar comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale disponibile numai pe baza de prescriptie medicala„, se arata in cererea de reexaminare.

Seful statului afirma ca Parlamentul a preluat modelul european, interzicand total publicitatea la medicamentele care se elibereaza cu prescriptie medicala sau care contin substante definite ca stupefiante sau psihotrope de catre conventiile internationale, astfel incat Legislativul nu mai poate veni acum cu alte propuneri.

Pe de alta parte, presedintele critica si caracterul discriminatoriu al legii, avand in vedere ca permite publicitatea la medicamente prin alte modalitati decat in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune.

In ceea ce priveste interzicerea reclamelor la farmacii, Iohannis critica tot caracterul discriminatoriu al prevederilor, avand in vedere ca publicitatea ramane posibila in alte medii decat cele audiovizuale.

Publicitatea explicita la televizor si la radio pentru medicamente va fi interzisa, fiind permisa in alte medii, la medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cu aprobarea Agentiei Nationale a Medicamentului, potrivit unui proiect de lege votat pe 14 decembrie de Senat, in calitate de camera decizionala.

Propunerea legislativa, adoptata in plen cu 100 de voturi „pentru” si sapte voturi „impotriva”, a primit raport comun de respingere de la Comisia pentru cultura si Comisa pentru sanatate publica pentru ca initiativa „impune restrictii excesive si nejustificate care incalca dispozitiile constitutionale si, pe de alta parte, contravine unor directive europene”.

Proiectul de lege, initiat de senatorul UDMR Alexandru Vegh, stipuleaza ca „pot face obiectul publicitatii destinate publicului larg, pe alta cale decat prin programe de televiziune/radiodifuziune, acele medicamente care prin compozitia si obiectivul lor sunt destinate si concepute pentru a fi utilizate fara interventia unui medic in ceea ce priveste diagnosticul, prescrierea sau urmarirea tratamentului, la nevoie cu recomandarea farmacistului.”

De asemena, initiativa legislativa mai prevede interzicerea publicitatii pentru farmacii la televizor sau radio de natura a „induce ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum si publicitatea mascata la farmacii care reprezinta publicitate mascata la medicamente”.

Potrivit proiectului de lege, sunt interzise inclusiv comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale.

„Se interzice plasarea de tigari ori alte produse din tutun sau de produse ale unor operatori economici al caror obiect principal de activitate il constituie fabricarea ori vanzarea unor astfel de produse, precum si plasarea de produse sau tratamente medicale”, se arata in proiectul de act normativ.

Initiativa legislativa a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor si are caracter organic.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate