Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o adresă primită de la Societatea Română de Televiziune (SRTv), potrivit căreia TVR renunţă la licenţa de emisie a TVR Cultural, ca urmare a situaţiei financiare critice a televiziunii publice.
În adresa transmisă CNA de către TVR şi semnată de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, se spune că misiunea TVR Cultural va fi preluată pe canalul TVR 2.
„Măsura a fost luată prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, ca parte a procesului de implementare a Programului de redresare economică a SRTv, elaborat în concordanţă cu prevederile OUG nr. 33/ 2012 i aprobat de Consiliul de Administraţie al SRTv prin HCA 110/2012”, se spune în adresa TVR, în care se precizează şi faptul că „strategia de programe a SRTv are în vedere acordarea atenţiei necesare emisiunilor culturale, în acord cu misiunea sa publică de a difuza programe educative, pe lângă cele de informare şi divertisment”.
„Misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte şi producţii muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor şi tinerilor, producţii ale tinerilor creatori independenţi, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă”, se mai spune în adresa TVR.
De asemenea, în adresă se precizează că, „în contextul situaţiei financiare dezastruoase a Televiziunii Române, Consiliul de Administraţie a fost nevoit să aprobe măsuri prin care nici managementul şi nici telespectatorii nu şi le-au dorit, dar fără de care societatea nu ar fi putut supravieţui. Dacă în cazul TVR Info am găsit o soluţie în beneficiul telespectatorilor şi al societăţii – parteneriatul cu Euronews, fără costuri suplimentare pentru TVR – din păcate, în cazul TVR Cultural nu am găsit soluţii viabile în contextul financiar actual”, se mai spune în adresa TVR.
„TVR Cultural a fost un proiect lăudabil pentru perioada în care a fost iniţiat, când piaţa de televiziune avea altă structură şi funcţiona într-un alt context financiar. În acest moment, menţinrea unui canal TV de nişă , cu un impact mic asupra audienţei – de ordinul 0,03 rating – ar fi nejustificat, atât financiar, cât şi ca interes al telespectatorilor. Tocmai de aceea, SRTv a luat decizia strategică de a valorifica conţinutul şi mesajul cultural pe canalul TVR 2 (…) Chiar dacă, aparent, nu se potrivesc în grila aceluiaşi canal meciuri de handbal sau campionate de patinaj artistic cu emisiunile culturale, în fapt, este vorba de targetarea TVR 2 pe ceea ce se numeşte «timp liber» şi «hobby» – fie că acest hobby este muzica, sportul sau horticultura”, se precizează în adresa TVR.
În aceeaşi adresă se mai spune că, în acest moment, emisiunile „venite” pe TVR 2 de la TVR Cultural „au o audienţă modestă faţă de programele consacrate ale canalului”. „Publicul doreşte emisiuni educative şi culturale realizate modern, captivant, în acord cu tendinţele pieţei TV. Vom continua să ţinem cont de preferinţele telespectatorilor i să îmbunătăţim din punct de vedere calitativ emisiunile de pe TVR 2”, se încheie adresa TVR.
Decizia TVR de renunţare la licenţa TVR Cultural i-a nemulţumit însă pe unii dintre membrii CNA, între care Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Mircea Deacă.
Astfel, Valentin Jucan a spus că adresa TVR demonstrează faptul că domeniul culturii a ajuns să fie „o chestiune de nişă”, care, „deocamdată, nu prezintă importanţă”, în situaţia în care „oricum televiziunile private din România nu fac altceva decât să terfelească orice idee de cultură”.
Ioan Onisei şi Narcisa Iorga au remarcat faptul că membrii CNA au fost „minţiţi”, pe 15 septembrie 2012, atunci când TVR Cultural şi-a suspendat emisia din „motive tehnice”.
Ioan Onisei a mai spus că desfiinţarea postului TVR Cultural este „păguboasă şi inacceptabilă” şi, ca membru al CNA, nu va fi niciodată de acord cu retragerea licenţei acestei televiziuni.
„Nu înţeleg de ce nu s-au făcut aceleaşi eforturi care s-au făcut cu TVR Info (care a fost transformat în TVR News, în urma unui parteneriat cu Euronews, n.r.)”, a spus Onisei. El a propus şi transmiterea de către CNA a unei scrisori Comisiilor pentru Cultură ale Parlamentului, în care acestea să fie informate de decizia SRTv de renunţare la licenţa TVR Cultural.
În schimb, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că postul TVR Cultural a fost suspendat timp de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, acest interval de timp expirând sâmbătă, 15 decembrie 2012. „După cele 90 de zile, oricum licenţa TVR Cultural încetează de drept şi noi (CNA, n.r.) suntem obligaţi, potrivit legii, să o retragem”, a explicat Răsvan Popescu.
Însă Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus: „Dacă, de luni încolo, nu mai poate funcţiona, CNA poate constata acest lucru. Dar nu trebuie să le aprobăm noi retragerea licenţei. De ce să scoatem noi castanele din foc?”.
Mihai Mălaimare, un alt membru al Consiliului, a spus că Televiziunea Română, cu excepţia unor funcţii de conducere, este aceeaşi, angajaţii fiind aceiaşi. „Televiziunea trebuie iubită, indiferent cine o conduce. Poate ar fi bine să milităm pentru transformarea ei într-adevăr în post public, pe care să nu îl încalce nimeni când vine la putere (…) Nu putem să lăudăm postul naţional când e condus de unii şi să-l criticăm când e condus de alţii (…) Faptul că TVR Cultural a dispărut e o tragedie în limitele ei. Din nefericire, nici măcar foarte mulţi oameni de cultură nu urmăreau acest program”, a spus Mălaimare.
Şi Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că CNA nu poate eluda o realitate, care se vede peste tot şi în Europa şi în România, respectiv criză economică. „Nu există bani suficienţi pentru a menţine atâtea canale. A fost o greşeală a celor care au condus televiziunea că s-au extins şi au lansat atâtea canale. Unele nu au nici audienţă, din păcate, nici TVR Cultural nu avea audienţă. Acest canal se adresa în primul rând oamenilor de cultură, nu ăsta este scopul unui canal de televiziune cultural sau necultural, el trebuie să se adreseze unui public cât mai larg (…) Cei care protestează acum sunt cei care au fost intervievaţi în interviuri interminabile la TVR Cultural sau tămâiaţi în aceste interviuri”, a mai spus Mititelu.
Însă Narcisa Iorga a spus că TVR ar fi trebuit să transmită o grilă a noului TVR 2 Cultural, dacă s-a angajat încă din vară să transfere misiunea culturală pe TVR 2.
Totodată, la propunerea Cristinei Trepcea, CNA a decis să solicite SRTv să prezinte un proiect de grilă a noului canal TVR 2 Cultural. „Astfel încât să ne asigurăm că misiunea culturală este respectată”, a spus Răsvan Popescu, precizând totodată că discuţia privind licenţa TVR Cultural va fi reluată în şedinţa de marţi a CNA.
Decizia de solicitare a unui proiect de grilă al noului TVR 2 Cultural a fost luată cu şapte voturi „pentru” şi patru „împotrivă”.
Emisia televiziunii TVR Cultural a fost suspendată pe 15 septembrie 2012. Câteva zeci de persoane au aprins candele şi au depus flori pe 15 septembrie, între orele 22.00 – 24.00, lângă sediul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) din Bucureşti, la „priveghiul” TVR Cultural, care şi-a suspendat emisia în aceeaşi zi, de la ora 23.59.