CNA va organiza „un maraton de dezbateri” la Palatul Parlamentului, cu titlul „Libertatea de exprimare, drept fundamental, dar nu absolut”, în care vor fi discutate modificările ce vor fi aduse actualei Legi a audiovizualului.
La aceste dezbateri vor fi invitaţi şi preşedinţii şi membrii Comisiilor de specialitate din Parlament.
Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat că modificările care se vor aduce Legii audiovizualului sunt „schimbări impuse de realitatea celor 10 ani de când funcţionează legea”.
„Nu sunt schimbări de restrângere a libertăţii de exprimare. De aia dezbatem un pic ca să priceapă toată lumea că orice drept fundamental funcţionează în limite normale, interne şi externe. Din momentul în care le-ai depăşit, ai intrat în zona abuzului. Vorbim de libertatea de exprimare atâta vreme cât se supune unor criterii de reglementare„, a spus Laura Georgescu.
Preşedintele CNA a declarat, miercuri, că este necesar ca legislaţia audiovizualului să fie modificată în acord cu raportul MCV, precizând că, în momentul în care Comisia Europeană face o recomandare, este clar că are deja probe că „lucrurile au derapat”.
Comisia Europeană a afirmat, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfăşurate de CNA, fiind necesară revizuirea normelor pentru garantarea protecţiei instituţiilor.
Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online „Interesul public mai presus de gustul publicului”, al cărei scop este „de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio”.
„Drumul de la domnia bunului plac la cea a bunului simţ trece şi pe la CNA. Sau mai precis ar trebui să treacă. Am văzut înmormântări în direct, momente înşelătoare în emisiunile de divertisment, în dezbateri politice sau pe teme sportive. De la an la an spaţiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat. Moartea unei personalităţi publice pare a fi momentul cel mai râvnit al unei televiziuni, iar cazurile recente, cum ar fi cel al lui Adrian Păunescu, al lui Şerban Ionescu sau al lui Sergiu Nicolaescu confirmă acest trist şi nefiresc adevăr. Este timpul ca riposta să vină din două direcţii: de la cetăţeni şi de la CNA. Ca să reuşim, alăturaţi-vă în număr cât mai mare şi semnaţi petiţia noastră online! Nu putem reuşi decât împreună cu dumneavoastră”, se spune în textul petiţiei CNA.
Până în prezent, petiţia CNA a strâns peste 8.000 de semnături, potrivit unei informări postate pe site-ul CNA.