Astfel, CNADNR va încheia cu firmele câştigătoare un acord cadru pentru întreţinerea drumurilor atât pe perioada iernii, cât şi pe timpul verii, se arată într-un comunicat al Companiei de Drumuri. Acordul cadru va conţine contracte subsecvente.
Lungimea totală a drumurilor administrate de Regionala Braşov este de 1.700 de kilometri.
Licitaţia a fost împărţită în cinci loturi, câte unul pentru secţiile Târgu Mureş (45,06 milioane lei), Sibiu (27,29 milioane lei), Sfântu Gheorghe (25,86 milioane lei), Braşov (46,17 milioane lei) şi Miercurea Ciuc (45,16 milioane lei).
Pentru drumurile administrate de secţia Târgu Mureş s-au înscris firmele Gotic şi Drumuri şi Poduri Mureş, la Sibiu firmele Comtram şi Diferit, iar la Sfântu Gheorghe firma Valdek Impex şi consorţiul Simarc/Alpha Design Build Group/Argecom şi Valah Construct Grup.
Pentru secţia din Braşov au depus oferte firma Diferit şi asocierile Valah Construct Grup/Argecom/Alpha Design Build Group/Simarc şi Eurostrada/Grup Arcons, iar la secţia Miercurea Ciuc consorţiul Grup Arcons/Eurostrada şi firma Drumuri şi Poduri Mureş.
Comtram Sibiu activează în domeniul construcţiilor. Firma este controlată, prin intermediul companiei Trans Car, de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. Carabulea deţine companii din domeniile hotelier, transporturi şi bancar, printre care Atlassib şi Banca Carpatica, a început să dezvolte şi o serie de proiecte imobiliare şi a anunţat recent că intenţionează să deschidă o companie aeriană low-cost.
Firma Diferit este din Cluj-Napoca şi este deţinută de două persoane fizice, Nicolae Petri, cu 75% din titluri, şi Daniela Petri, cu 25%.
Valdek Impex este o firma din Sfântu Gheorghe specializată în construcţia tuturor tipurilor de clădiri, lucrări la poduri, tunele şi pasaje subterane, conducte de mare lungime, linii de comunicaţii şi electrice.
Firma Argecom este deţinută de omul de afaceri Gheorghe Axinte, are sediul la Piteşti şi a încheiat în ultimii ani mai multe contracte cu CNADNR, printre care deszăpezirea drumurilor aparţinând regionalelor de drumuri şi poduri Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Teleorman, modernizarea Transfăgărăşanului, preum şi a altor segmente de drumuri.
Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu a cerut anul trecut sancţionarea firmei întrucât nu a respectat obligaţiile contractuale prin care reabilita drumul naţional (DN) 7C Transfăgărăşan.
Acordul cadru pentru perioada 2008-2011 a avut o valoare de 814,12 de milioane de lei, fără TVA, şi a fost executat de firma Comtram şi alte trei consorţii – Vectra Service/Consal, Spedition UMB/Tehnostrade şi Valdek Impex/Vectra Service/International Spafva.
CNADNR a încheiat acorduri multianuale de întreţinere a drumurilor la toate direcţiile din ţară valabile în perioada 2008-2011 cu o valoare de aproximativ un miliard de euro. Contractele au fost prelungite la finele anului trecut până la 31 martie.
Din suma totală alocată activităţii de întreţinere în ultimii patru ani, CNADNR susţine că a achitat firmelor doar 254 milioane euro.