CNADTCU şi CNCS, excluse din procedura de evaluare a şcolilor doctorale. Pavel Năstase: Vom conta pe autonomia universităţilor

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare (CNADTCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) nu vor mai evalua şcolile doctorale, aşa cum era prevăzut în legea educaţiei, deputaţii votând eliminarea celor două instituţii din procesul de evaluare a şcolilor doctorale. Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, spune că modificările au fost propuse de către minister, iar astfel procedura se va simplifica foarte mult şi se va conta pe autonomia universităţilor, pe faptul că bazele de date şi informaţiile care se referă la resursa umană, în special la conducătorii de doctorat şi la rezultatele cercetării ştinţiifice, se găsesc la universităţi, şi nu la CNADTCU sau la CNCS.
Iulian Tudor
11 apr. 2017, 09:50
CNADTCU şi CNCS, excluse din procedura de evaluare a şcolilor doctorale. Pavel Năstase: Vom conta pe autonomia universităţilor

Press One a scris că amendamentul prin care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) sunt eliminate din procesul de evaluare a şcolilor doctorale a fost votat de Camera Deputaţilor în 4 aprilie şi se regăsea într-un raport de 65 de pagini al Comisiei de învăţământ şi al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, la OUG 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii. Proiectul a trecut de plenul Camerei, la o zi de la votarea în comisie, cu toate că PNL şi USR au cerut retrimiterea acestuia la comisie.

Articolul introdus în raportul celor două comisii prevede: „Evaluarea IOSUD (Instituţiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat – n.r.) în vederea acreditării pentru organizarea de şcoli doctorale se face de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate, înscrisă în EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education – n.r.)”.

În prezent, articolul 158 din Legea educaţiei prevede că „evaluarea şcolilor doctorale se face de către ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate, pe baza rapoartelor CNCS referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane”.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, marţi, că, la solicitarea Consiliului Naţional al Rectorilor, a propus Parlamentului trei modificări, una dintre ele fiind ca acreditarea să fie făcută la nivel de domeniu de doctorat, şi nu la nivel de şcoală doctorală.

„Şcoala doctorală e o structură administrativă, este ca o facultate. Vrem să evaluăm şi să acredităm domeniile de doctorat, pentru că doctoratul reprezintă nivelul trei de studii universitare. Facem această evaluare pentru programele de licenţă, la nivel masteratului acedredităm domenii de masterat şi, în continuare, domeniile de doctorat, care în general sunt indentice cu masteratul, vor fi evaluate şi acreditate de Agenţia Română de Asiguarea Calităţii în Învăţământul Superior sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii”, a declarat, marţi, pentru News.ro, ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, a doua propunere se referă la termenul de acreditare a acestor domenii de doctorat, mai exact la prorogarea acestuia cu un an.

„Nu putem ca până la 1 octombrie 2017 să facem această evaluare şi acreditare, astfel că atunci am prorogat termenul pentru încă un an. Practic, la sfârşitul anului universitar următor se va finaliza acest proces de acreditare a domeniilor de doctorat, în condiţiile în care vom începe acest proces din această toamnă”, a mai afirmat Pavel Năstase

El a mai susţinut că, astfel, procedura se va simplifica foarte mult şi se va conta pe autonomia universităţilor, în condiţiile în care bazele de date şi informaţiile care se referă la resursa umană, în special la conducătorii de doctorat şi la rezultatele cercetării ştinţiifice, se găsesc la nivelul universităţii, nu se găsesc nici la CNADTCU şi nici la CNCS, mai ales că CNCS nu mai ţine de Ministerul Educaţiei, ci de noul minister al Cercetării şi Inovării.

„În plus, un conducător de doctorat este şi cadru didactic într-o universitate, deci producţia sa ştiintifică se realizează în universitatea respectivă. CNADTCU nu avea cum să facă rapoarte care vizează conducatorii de doctorat pentru că CNADTCU se ocupă de abilitarea acestora, de validarea tezelor de doctorat. Ceea ce am propus a fost de comun acord cu membrii consiliului general al CNADTCU şi cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi conducerea ministerului a cuplat la aceasta idee, că altfel nu vom face această acreditare, care iată din 2012 trebuia făcută”, a adăugat Năstase.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste pentru bugetari. Li se anulează liberele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Rusia a pierdut peste 421.000 de militari în 2024, potrivit forțelor ucrainene
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă