Contractul a fost atribuit miercuri, 31 mai, după ce CNAIR a finalizat procedura de achiziţie şi analiza ofertelor pentru proiectarea şi execuţia sectorului de autostradă Râşnov – Cristian (km 162+300 – km 168+600) şi a drumului de legatură cu profil de autostradă care asigură descărcarea traficului rutier spre oraşul Braşov.
Sectorul Râşnov – Cristian face parte din tronsonul Comarnic – Brasov, parte a autostrăzii Bucureşti – Braşov, în lungime de 168 kilometri.
„Procedura de achiziţie publică a fost caştigată de Asocierea S.C Alpenside S.R.L. – S.C. Specialist Consulting S.R.L. În prezent se aşteaptă expirarea termenului legal de 10 zile pentru transmiterea unor eventuale notificări/contestaţii, privind rezultatul procedurii de atribuire”, a precizat CNAIR.
Compania Alpenside SRL, fostă Util Construct Plus, este deţinută de Florin Cristian Mihai, după ce a aparţinut anterior unei firme cipriote, potrivit relatărilor din presă. Societatea a obţinut mai multe contracte cu statul în ultimii ani.
Potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor, Alpenside SRL a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 106,6 milioane lei şi pierderi de 8,83 milioane lei, cu un număr mediu de 138 salariaţi.
Tronsonul de autostradă Comarnic – Braşov este împărţit în cinci sectoare, sectoarele 1 şi 5 fiind cele dinspre Comarnic, respectiv dinspre Braşov, în lungime totală de 10 kilometri.
Ministrul Transporturilor a declarat miercuri că raportul de atribuire pentru centura Comarnic a fost semnat săptămâna aceasta şi urmează să se desemneze câştigătorul.
„Sper să nu avem contestaţii. La Buşteni urmează în perioada următoare. Deci, ce a fost deblocat timp de doi ani uitaţi că se deblochează acum”, a susţinut ministrul Transporturilor.
CNAIR a anunţat în ianuarie că a prevăzut în bugetul pentru acest an sumele necesare realizării proiectele aflate în pregătire, precum autostrăzile Comarnic – Braşov şi Târgu Mureş – Iaşi, dar şi pentru proiecte în derulare, precum centura Bucureştiului.
Autostrada Comarnic – Braşov a fost promisă în ultimii zece ani în toate campaniile electorale, însă până acum nu au început niciun fel de lucări.
În schimb, în fiecare weekend, iar în perioada verii şi în cursul săptămânii, traficul pe Valea Prahovei, mai ales în zona Buşteni – Sinaia, este îngreunat din cauza numărului foarte mare de maşini care circulă pe DN 1 între Braşov şi Bucureşti.