Deși CNAIR nu a dezvăluit oficial compania câștigătoare, aceasta ar putea fi Elektra, o firmă bucureșteană specializată în instalații electrice, cu o cifră de afaceri de 114 milioane de lei și 85 de angajați. Elektra a depus o cerere de intervenție în cadrul procesului.
Licitația pentru acest contract a fost lansată în aprilie 2023, iar CNAIR a primit trei oferte majore: ASSECO SEE SRL – URBAN SCOPE SRL – BS TELECOM SOLUTIONS doo – ASGO TELECOM SRL, ELEKRA INVEST SRL și INTETRA ELEKTRONIK SANAYI VE TICARET AS – TETRA HGS ELEKTRONIK SISTEMLERI ANONIM ȘIRKETI, potrivit Economedia.
Noul sistem va include echipamente moderne pentru monitorizarea traficului, radare fixe pentru măsurarea vitezei, panouri de informare și avertizare cu mesaje variabile (VMS), sisteme pentru monitorizarea și controlul rovinietei, cântărirea din mers a camioanelor și stații meteo dotate cu senzori de polei. În plus, va fi implementat un sistem ANPR pentru recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare. Contractul prevede o durată de 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.
Conform documentației SEAP, sistemul va fi instalat pe următoarele sectoare:
Autostrada A1 București – Pitești:
48 de sisteme de detecție incidente
33 de camere mobile
8 camere CCTV
5 stații meteo
22 panouri VMS noi
16 panouri VMS pe bretele
2 sisteme pentru măsurarea vitezei și cântărirea din mers a camioanelor
Autostrada A2 București – Cernavodă:
66 de camere de detecție incidente
35 de camere mobile
40 de camere CCTV
8 stații meteo
9 panouri VMS
1 sistem de cântărire din mers
Autostrada A3 București – Ploiești:
20 de bucle inductive
42 de camere de detecție
29 de camere de detecție incidente
16 camere CCTV
4 stații meteo
17 panouri VMS
DN 1 București – Ploiești:
16 bucle inductive
28 de camere de detecție incidente
17 camere mobile
7 panouri VMS
Sistemele de detecție incidente vor asigura detecția automată a incidentelor și generarea de alarme în caz de oprire a vehiculelor, mers pe contrasens, prezența pietonilor, aglomerare de vehicule și alte situații de urgență.
Decizia CNSC de respingere a contestației a fost publicată pe 27 mai 2024, ceea ce permite CNAIR să avanseze în semnarea contractului.
În paralel, Ministerul Transporturilor și Ministerul de Interne lucrează la implementarea sistemului E-SIGUR pentru monitorizarea vitezei, finanțat prin PNRR. Chestorul Mădălina Moșoiu a confirmat că există finanțare disponibilă, dar modul de funcționare al sistemului este încă în discuție.