Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Cristian Buşoi, a anunţat marţi rezultatele controalelor efectuate în zece spitale din ţară în ultima săptămână a anului trecut.
Astfel, din cele zece spitale controlate, la opt dintre ele a fost aplicată sancţiunea reţinerii unui procent de 1% din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost identificate nereguli, a spus preşedintele CNAS, menţionând că este vorba de o sumă în valoare totală de 1.500.000 de lei. Sumele reprezentând penalităţile se vor reţine automat din bugetul alocat unităţii sanitare de CNAS.
Buşoi a precizat însă că banii reţinuţi vor fi redirecţionaţi către toate spitalele din ţară.
„Reţinerea unui procent de 1% din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost identificate nereguli, aproximativ 1.500.000 lei, s-a aplicat pentru următoarele unităţi: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Al. Trestioreanu'”, a afirmat preşedintele CNAS.
Potrivit lui Buşoi, controlul a avut ca tematică verificarea respectării obligaţiilor prevăzute în contractele de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti.
„Am avut în vedere situaţiile în care nu a fost asigurată medicaţia pentru pacienţii internaţi, aceştia procurându-şi medicamente din surse proprii, dar şi modul de întocmire a foilor de observaţii la nivelul secţiilor unde am constatat nereguli importante, precum faptul că nu au fost consemnat integral setul minim de date la nivel de pacient (data externării, nr. foii de observaţie sau foi de spitalizare zilnice, corespunzător episodului de spitalizare curent, epicriza, monitorizarea zilnică a evoluţiei medicale, semnătura şi parafa medicului curant şi a şefului de secţie. Totodată, nu au fost consemnate diagnosticele de internare şi, la 72 de ore, nu au fost codificate explorările funcţionale, investigaţiile radiologice şi alte proceduri terapeutice recomandate, examenele de laborator, rezultatele investigaţiilor medicale efectuate şi nu s-a regăsit, anexat la foile de observaţie clinică generală, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare’, a detaliat Buşoi.
Alte nereguli identificate în urma controalelor au vizat eliberarea unor scrisori medicale care nu conţin în totalitate datele cerute precum motivele prezentării, diagnosticul, anamneza, examenul clinic, examenele de laborator, tratamentul efectuat, alte informaţii referitoare la starea de sănătate a asiguratului, tratamentul recomandat (în situaţia în care la externarea din spital a fost eliberată prescripţie medicală cu seria şi numărul acesteia).
Raportarea spre decontare a unor servicii medicale spitaliceşti efectuate în regim de spitalizare de zi nejustificate, identificarea unor cazuri de spitalizare de zi în care nu au fost respectate diagnosticele contractate şi nu au fost efectuate toate serviciile medicale precizate în grila de fundamentare a tarifului depus la contractare, au fost alte nereguli constatate.
CNAS a dispus recuperarea sumelor aferente biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice eliberate de medicii curanţi din cadrul unităţilor sanitare, precum şi a sumelor reprezentând valoarea reţetelor prescrise, pe perioada spitalizării pacienţilor internaţi, pentru următoarele unităţi: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Spiridon’ Iaşi şi Institutul Oncologic ‘Prof. dr. Al. Trestioreanu’ Bucureşti.
„Au fost identificate servicii medicale de radiologie imagistică efectuate în ambulatoriu de specialitate şi decontate de CAS, pentru pacienţi internaţi în spital, în baza unor bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice eliberate de medicii curanţi din cadrul unităţii sanitare. De asemenea, au fost identificate reţete prescrise pacienţilor pe perioada spitalizării”, a mai spus şeful CNAS.
El a afirmat că a dispus recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea foilor de observaţie întocmite cu criteriul de internare „urgenţă medicală”, pentru pacienţi care nu figurează consultaţi în Unitatea de Primiri Urgente (UPU) pentru SJU Argeş.
Cristian Buşoi a arătat că în urma verificării respectării concordanţei între criteriile de internare, raportate în programul informatic SIUI şi cazurile prezentate în UPU (unitate care funcţionează în cadrul spitalului), s-a constatat existenţa unor foi de observaţie întocmite cu criteriul de internare „urgenţă medicală”, pentru pacienţii care nu figurează consultaţi în UPU.
El a recomandat caselor judeţene de sănătate să reia controalele în câteva luni în unităţile menţionate pentru a vedea dacă au fost remediate problemele constatate.
„CNAS va începe din luna februarie săptămânal activităţi de control la casele judeţene de sănătate şi furnizorii de servicii medicale„, a precizat şeful CNAS.
Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă este o structură specializată din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care efectuează activităţi de control în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, având rolul de a coordona, monitoriza, investiga şi combate fraudele în cadrul acestui sistem.
Citeşte şi CARDUL de SĂNĂTATE: În septembrie vor putea fi distribuite cardurile electronice