CNAS: Bugetul pentru medicamentele din programele naţionale cu scop curativ creşte cu 25%

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că are, în 2017, un buget cu 2,72 miliarde de lei mai mare decât anul trecut, cea mai mare creştere, cu aproape 25 la sută, fiind pentru medicamentele utilizate în programele naţionale cu scop curativ.
Filip Stan
19 feb. 2017, 17:13
CNAS: Bugetul pentru medicamentele din programele naţionale cu scop curativ creşte cu 25%

Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2017, CNAS va dispune de 28,81 miliarde lei, cu 2,72 miliarde lei mai mult decât în anul precedent (+10,42%).

Fondurile suplimentare vor fi direcţionate către toate capitolele de cheltuieli pentru sănătate, cea mai mare creştere fiind pentru  medicamentele utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+24,14%), precizează CNAS.

Potrivit preşedintelui CNAS, Radu Ţibichi, pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare specifice şi dispozitivele farmaceutice este prevăzută o creştere de 3,48%, arată News.ro.

Fondurile suplimentare vor mai fi alocate şi pentru materialele sanitare specifice utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+8,58%), serviciile medicale de hemodializă şi dializă peritoneală (+6,90%) şi dispozitivele medicale (+6,88%).

Pentru serviciile medicale în ambulatoriu este prevăzută o creştere de 9,89%. Creşterea va viza atât asistenţa medicală primară (+8,33%) şi cea clinică de specialitate (+13,25%), cât şi serviciile paraclinice (+9,36%), cele stomatologice (+5,96%) şi cele din centrele medicale multifuncţionale (+14,47%).

De asemenea, pentru serviciile unităţilor sanitare cu paturi este prevăzută o creştere de 5,63%, iar pentru îngrijirile medicale la domiciliu este prevăzută o creştere de 14,49%, cea mai mare din ultimii ani.

Totodată, vor creşte şi transferurile de la bugetul de stat necesare acoperirii majorărilor salariale din unităţile sanitare cu paturi, prevăzute de Legea 250/2016, mai arată CNAS.

În plus, datoriile pentru serviciile medicale acordate cetăţenilor români în clinici din străinătate au fost aduse „oarecum” la zi, după ce, în 2016, a fost plătită cea mai mare sumă, adică 120 milioane de euro, a mai spus preşedintele CNAS.

„Fondurile alocate prestaţiilor medicale acordate în baza documentelor internaţionale se diminuează însă cu 34,77% deoarece a fost depăşit vârful de plată a obligaţiilor financiare scadente. În general, plătim în medie 90-100 de milioane de euro pe an pentru aceste tratamente făcute în Germania, Austria, Franţa , Italia, Spania, dar şi alte state. În 2016 am plătit 120 de milioane de lei, aşa că putem spune că am adus plata datoriilor oarecum la zi”, a mai spus Ţibichi.

Totodată, CNAS este autorizată să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat. Aceste credite de angajament vor permite finalizarea negocierilor demarate pentru ariile terapeutice oncologie şi hepatite virale cronice.

„Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2017 este construit echilibrat, iar majorarea finanţării cheltuielilor se bazează pe estimarea creşterii veniturilor din contribuţiile de asigurări de sănătate şi va permite un acces mai bun al asiguraţilor la serviciile de sănătate ” , a conchis preşedintele CNAS.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!