CNAS: Bugetul pentru medicamentele din programele naţionale cu scop curativ creşte cu 25%

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că are, în 2017, un buget cu 2,72 miliarde de lei mai mare decât anul trecut, cea mai mare creştere, cu aproape 25 la sută, fiind pentru medicamentele utilizate în programele naţionale cu scop curativ.
Filip Stan
19 feb. 2017, 17:13
CNAS: Bugetul pentru medicamentele din programele naţionale cu scop curativ creşte cu 25%

Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2017, CNAS va dispune de 28,81 miliarde lei, cu 2,72 miliarde lei mai mult decât în anul precedent (+10,42%).

Fondurile suplimentare vor fi direcţionate către toate capitolele de cheltuieli pentru sănătate, cea mai mare creştere fiind pentru  medicamentele utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+24,14%), precizează CNAS.

Potrivit preşedintelui CNAS, Radu Ţibichi, pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare specifice şi dispozitivele farmaceutice este prevăzută o creştere de 3,48%, arată News.ro.

Fondurile suplimentare vor mai fi alocate şi pentru materialele sanitare specifice utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+8,58%), serviciile medicale de hemodializă şi dializă peritoneală (+6,90%) şi dispozitivele medicale (+6,88%).

Pentru serviciile medicale în ambulatoriu este prevăzută o creştere de 9,89%. Creşterea va viza atât asistenţa medicală primară (+8,33%) şi cea clinică de specialitate (+13,25%), cât şi serviciile paraclinice (+9,36%), cele stomatologice (+5,96%) şi cele din centrele medicale multifuncţionale (+14,47%).

De asemenea, pentru serviciile unităţilor sanitare cu paturi este prevăzută o creştere de 5,63%, iar pentru îngrijirile medicale la domiciliu este prevăzută o creştere de 14,49%, cea mai mare din ultimii ani.

Totodată, vor creşte şi transferurile de la bugetul de stat necesare acoperirii majorărilor salariale din unităţile sanitare cu paturi, prevăzute de Legea 250/2016, mai arată CNAS.

În plus, datoriile pentru serviciile medicale acordate cetăţenilor români în clinici din străinătate au fost aduse „oarecum” la zi, după ce, în 2016, a fost plătită cea mai mare sumă, adică 120 milioane de euro, a mai spus preşedintele CNAS.

„Fondurile alocate prestaţiilor medicale acordate în baza documentelor internaţionale se diminuează însă cu 34,77% deoarece a fost depăşit vârful de plată a obligaţiilor financiare scadente. În general, plătim în medie 90-100 de milioane de euro pe an pentru aceste tratamente făcute în Germania, Austria, Franţa , Italia, Spania, dar şi alte state. În 2016 am plătit 120 de milioane de lei, aşa că putem spune că am adus plata datoriilor oarecum la zi”, a mai spus Ţibichi.

Totodată, CNAS este autorizată să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat. Aceste credite de angajament vor permite finalizarea negocierilor demarate pentru ariile terapeutice oncologie şi hepatite virale cronice.

„Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2017 este construit echilibrat, iar majorarea finanţării cheltuielilor se bazează pe estimarea creşterii veniturilor din contribuţiile de asigurări de sănătate şi va permite un acces mai bun al asiguraţilor la serviciile de sănătate ” , a conchis preşedintele CNAS.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre