CNAS: Bugetul pentru medicamentele din programele naţionale cu scop curativ creşte cu 25%

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că are, în 2017, un buget cu 2,72 miliarde de lei mai mare decât anul trecut, cea mai mare creştere, cu aproape 25 la sută, fiind pentru medicamentele utilizate în programele naţionale cu scop curativ.
Filip Stan
19 feb. 2017, 17:13
CNAS: Bugetul pentru medicamentele din programele naţionale cu scop curativ creşte cu 25%

Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2017, CNAS va dispune de 28,81 miliarde lei, cu 2,72 miliarde lei mai mult decât în anul precedent (+10,42%).

Fondurile suplimentare vor fi direcţionate către toate capitolele de cheltuieli pentru sănătate, cea mai mare creştere fiind pentru  medicamentele utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+24,14%), precizează CNAS.

Potrivit preşedintelui CNAS, Radu Ţibichi, pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare specifice şi dispozitivele farmaceutice este prevăzută o creştere de 3,48%, arată News.ro.

Fondurile suplimentare vor mai fi alocate şi pentru materialele sanitare specifice utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+8,58%), serviciile medicale de hemodializă şi dializă peritoneală (+6,90%) şi dispozitivele medicale (+6,88%).

Pentru serviciile medicale în ambulatoriu este prevăzută o creştere de 9,89%. Creşterea va viza atât asistenţa medicală primară (+8,33%) şi cea clinică de specialitate (+13,25%), cât şi serviciile paraclinice (+9,36%), cele stomatologice (+5,96%) şi cele din centrele medicale multifuncţionale (+14,47%).

De asemenea, pentru serviciile unităţilor sanitare cu paturi este prevăzută o creştere de 5,63%, iar pentru îngrijirile medicale la domiciliu este prevăzută o creştere de 14,49%, cea mai mare din ultimii ani.

Totodată, vor creşte şi transferurile de la bugetul de stat necesare acoperirii majorărilor salariale din unităţile sanitare cu paturi, prevăzute de Legea 250/2016, mai arată CNAS.

În plus, datoriile pentru serviciile medicale acordate cetăţenilor români în clinici din străinătate au fost aduse „oarecum” la zi, după ce, în 2016, a fost plătită cea mai mare sumă, adică 120 milioane de euro, a mai spus preşedintele CNAS.

„Fondurile alocate prestaţiilor medicale acordate în baza documentelor internaţionale se diminuează însă cu 34,77% deoarece a fost depăşit vârful de plată a obligaţiilor financiare scadente. În general, plătim în medie 90-100 de milioane de euro pe an pentru aceste tratamente făcute în Germania, Austria, Franţa , Italia, Spania, dar şi alte state. În 2016 am plătit 120 de milioane de lei, aşa că putem spune că am adus plata datoriilor oarecum la zi”, a mai spus Ţibichi.

Totodată, CNAS este autorizată să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat. Aceste credite de angajament vor permite finalizarea negocierilor demarate pentru ariile terapeutice oncologie şi hepatite virale cronice.

„Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2017 este construit echilibrat, iar majorarea finanţării cheltuielilor se bazează pe estimarea creşterii veniturilor din contribuţiile de asigurări de sănătate şi va permite un acces mai bun al asiguraţilor la serviciile de sănătate ” , a conchis preşedintele CNAS.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București