„Dorim ca începând cu data de 1 iulie asiguraţii să poată obţine medicamente cu şi fără contribuţie personală de la absolut orice farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul de asigurări sociale de sănătate şi, respectiv, să îşi poată efectua investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate la orice furnizor de profil din ţară”, a spus Vulcănescu.
În prezent există restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate cu care se află în contract şi medicul care eliberează reţeta sau biletul de trimitere.
Totodată, potrivit preşedintelui CNAS, au fost făcute demersurile necesare încheierii contractului cost-volum pentru un medicament inovator destinat insuficienţei cardiace cronice, care a fost inclus condiţionat în lista de medicamente.
„Recent am efectuat demersuri în scopul încheierii contractului cost-volum pentru un medicament inovator destinat insuficienţei cardiace cronice, inclus condiţionat în lista de medicamente”, a spus reprezentantul CNAS.
Potrivit acestuia, programul de cardiologie al CNAS – prin toate cele 13 subprograme – intenţionează să trateze anul acesta peste 30.000 de pacienţi.
„Anul acesta estimăm un buget de aproape 130 milioane de lei. Numărul bolnavilor trataţi prin proceduri de dilatare percutanată, de exemplu, a ajuns la 13.000 de pacienţi pe an, numărul de bolnavi trataţi prin implantarea de stimulatoare cardiace a ajuns la 5.600, iar numărul de bolnavi trataţi prin intervenţii de chirurgie vasculară a ajuns la 5.600 de pacienţi pe an”, a precizat Răzvan Vulcănescu.