Potrivit unui comunicat, precizările au fost făcute ca urmare a afirmațiilor din presă conform cărora unii furnizori de servicii paraclinice nu ar mai dispune de fonduri.
Potrivit CNAS, bugetul aprobat pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice acordate asiguraților în anul 2017 este de 695,9 milioane lei.
Din aceste fonduri, pentru perioada ianuarie-septembrie s-au făcut plăți totale de 503,6 milioane lei, cu o medie lunară a plăților de 56 milioane lei. Disponibilul pentru trimestrul IV al anului este de 192,3 milioane lei, cu o medie lunară de 64,1 milioane lei.
Pentru CASMB, media lunară a plăților efectuate pentru serviciile medicale paraclinice a fost de 18,5 milioane lei în primele nouă luni ale anului, pentru următoarele luni fiind estimat un nivel mediu al plăților de 18,6 milioane lei/lună, se mai arată în comunicatul transmis de CNAS.
În cazul investigațiilor RMN, CASMB a decontat în total, în primele opt luni ale anului, 26,7 milioane lei, cu o medie lunară a decontărilor de 3,3 milioane lei, nivelul mediu estimat al decontărilor pentru următoarele luni fiind același, mai informează CNAS.
Totodată, CNAS arată că pentru subprogramul de monitorizare prin tomografie computerizată (PET-CT) a evoluției bolilor oncologice, plățile efectuate în primele opt luni ale anului au fost de 14,1 milioane lei, cu o medie lunară a plăților de 1,8 milioane lei, medie care va fi menținută și în următoarele luni, la acest subprogram neexistând liste de programare pentru pacienți.
CNAS mai precizează că gestionarea listelor de programare a pacienților revine în sarcina furnizorilor de servicii medicale paraclinice, conform obligațiilor contractuale pe care aceștia și le-au asumat.