CNATDCU: Nu ne ocupăm cu vânătoarea plagiatului. Mediul politic să nu apeleze la noi pentru a-şi rezolva problemele

CNATDCU nu se ocupă cu “vânătoarea plagiatului”, ci analizează doar dosarele în care suspiciunile sunt bine documentate, a declarat luni preşedintele Consiliului. Viorel Barbu a afirmat că mediul politic nu trebuie să mizeze pe CNATDCU pentru a-şi rezolva problemele sau diferendele, iar dacă un om politic vrea să-şi ia o teză de doctorat, trebuie să respecte standardele academice.
Filip Stan
01 aug. 2016, 12:14
CNATDCU: Nu ne ocupăm cu vânătoarea plagiatului. Mediul politic să nu apeleze la noi pentru a-şi rezolva problemele

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a spus, după ce a anunţat că membrii Consiliului General al CNATDCU au stabilit că fostul vicepremier Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat, că menirea Consiliului nu este să se ocupe cu “vânătoarea plagiatului”.

”Nu avem încotro, trebuie să o facem, trebuie să luăm în discuţie toate suspiciunile, şi numai cele care apar într-un mod organizat. Sunt cele care sunt depuse la UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării), suspiciunile trebuie să fie documentate şi abia după aceea dosarul ajunge în discuţia Consiliului”, a precizat Barbu, arătând că toate situaţiile sunt analizate “cât se poate de corect şi foarte argumentat”.

Citeşte şi:  Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat. CNATDCU propune retragerea titlului de doctor

Viorel Barbu a subliniat că membrii CNATDCU nu vor să transforme analiza suspiciunilor de plagiat într-un act politic şi a făcut apel la politiceni să nu încerce să îşi rezolve diferendele prin Consiliu.

”Cel puţin nu este intenţia noastră de a transforma acest act într-un act politic şi chiar fac apel la ei şi spun: mediul politic nu trebuie să mizeze pe CNATDCU pentru a-şi rezolva problemele sau diferendele lor. Noi avem criteriile noastre, academice, după asta ne conducem, nu contează nimic altceva. Dacă un om politic doreşte să-şi ia o teză de doctorat, acest lucru este binevenit, dar trebuie să respecte standardele academice”, a mai declarat Viorel Barbu, conform News.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, luni, cu unanimitate de voturi, că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului vicepremier. Gabriel Oprea poate contesta decizia în termen de 14 zile.

În 27 iulie, Consiliului General al CNATDCU a decis definitiv, după ce a analizat contestaţia, că fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei recomandarea de retragere a titlului de doctor în drept.

Viorel Barbu anunţa, în 30 iunie, că la CNATDCU sunt în lucru mai multe sesizări de plagiat, în cazul lucrărilor de doctorat ale lui Petre Tobă, Gabriel Oprea, Robert Negoiţă, Florentin Pandele, Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Mihai Stănişoară, Elena Petrescu, Adela Loredana Popescu, Loredana Radu şi Dumitru Pârvu.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Lucrarea are titlul „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011.

Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut CNATDCU să îi retragă titlul de doctor, a declarat, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Fostul inspector-general adjunct al Poliţiei Române, ieşit recent la pensie, chestorul Dumitru Pârvu, a devenit doctor cu aportul lui Gabriel Oprea în baza tezei „Modalităţi de gestionarea a crizelor în domeniul ordinii publice care pot afecta securitatea naţională a României”, susţinută în 2007. Surse din cadrul Academiei de Poliţie arată că Pârvu a devenit doctor în doar şapte luni, iar teza ar avea elemente de plagiat.

Gabriel Oprea a fost profesor şi îndrumător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar din iulie anul trecut, mai mulţi dintre doctoranzii lui, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzaţi de plagiat. O parte dintre ei au cerut să li se retragă titlul de doctor, printre aceştia fiind fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al Parchetului instanţei supreme, Bogdan Licu,, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de Interne Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, nepoata lui Oprea şi fostă avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, şi fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta, Mihail Tudose.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Locul din Europa unde găsești cele mai ieftine mașini second hand. Prețurile sunt cu mult mai mici decât în România
Capital.ro
Proprietarii de teren din România, obligați să depună declarație. Termen limită la Primării 1 martie
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
„Mă iei pe mine la întrebări? Să taci din gură în fața mea!”. Reacția unui medic de familie, filmat în timp ce refuză un pacient
wowbiz.ro
Gabriela Cristea și-a dat DEMISIA în direct! Cine o înlocuiește la cârma emisiunii
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Greșeala de la semafor pe care o fac toți șoferii. Amenda e de 600 de lei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Îți face carte de identitate cu cip în România. Se schimbă buletinele în 2025. Ordin la Guvern
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Creșteri semnificative ale taxelor în Sectorul 4 din cauza erorilor platformei online
MediaFlux
CÂȚI BANI se DAU în PLUS la PENSIE! Mica RECALCULARE e GATA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!