Colegiul director al CNCD a analizat în şedinţa de miercuri „declaraţiile din cadrul dezbaterilor publice legate de criză refugiaţilor” şi şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la exprimările folosite de unii formatori de opinie prin care se stigmatizează o întreagă comunitate pe crtiteriul de apartenenţă etnică şi religioasă”, potrivit unui comunicat emis de instituţie.
„Astfel de exprimări au ca efect crearea unei atmosfere oştile, degradante şi umilitoare la adresă unor persoane aflate în situaţii vulnerabile. Colegiul director condamnă public orice incitare la ură pe criteriul etnic sau religios„, potrivit aceluiaşi document.
Colegiul atrage atenţia că exerciţiul libertăţii de exprimare, fundamentală într-o societate democratică, fără sentimentul responsabilităţii înseamnă condamnarea ei.
„În acest sens, Colegiul reiterează apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu şi să evite utilizarea unor expresii care promovează instigarea la ură sau aduc atingere demnităţii umane„, se mai spune în comunicat.
Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a declarat anterior că, în şedinţa de miercuri, Colegiul director va lua în discuţie declaraţiile făcute în media de fostul preşedintele Traian Băsescu legat de construirea unei moschei în Capitală şi apoi despre refugiaţi. Colegiul urma să stabilească dacă se va autosesiza privind aceste declaraţii şi le va analiza în vederea unei eventuale sancţionări sau va emite un punct de vedere.
Asztalos a precizat că declaraţiile din spaţiul public privind oportunitatea primirii de refugiaţi în România pot exprima o poziţie xenofobă, dar aceasta nu se sancţionează, ci discursul în care se fac generalizări, de tipul refugiaţii sau musulmanii sunt terorişti, şi se incită la ură.
Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR. Ciocniri VIOLENTE între imigranţi şi poliţie la frontiera dintre Serbia şi Ungaria