„Afirmaţiile domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministrul României, făcute în cadrul emisiunii ‘Punctul de întâlnire’ din data de 07.09.2014, care au avut următorul conţinut: ‘Nu exagerez folosind acest termen, cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei zece ani de regim Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania şi de asta spun de debăsificarea societăţii’ nu constituie fapte de discriminare în sensul prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 2 alin. (4) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/ 2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acestea încadrându-se în limitele libertăţii de exprimare”, se arată într-un comunicat al CNCD transmis AGERPRES.
Asociaţia ActiveWatch a solicitat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) amendarea premierului Victor Ponta pentru compararea ‘regimului Băsescu’ cu ‘regimul nazist’.
Potrivit unui comunicat al ActiveWatch remis AGERPRES pe 9 septembrie, discursul lui Ponta intră sub incidenţa OUG 137/2000 republicată privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care stipulează că „orice comportament activ ori pasiv care prin efectele pe care le generează favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe dacă nu intră sub incidenţa legii penale”.
ActiveWatch susţine că prin minimalizarea crimelor nazismului Victor Ponta „a supus unui tratament degradant” comunităţile care au fost victime ale Holocaustului, dar şi toate persoanele care au fost victime ale acelui regim.