CNCD: Interzicerea accesului candidaţilor cu temperatură de peste 37,3 grade la examene este discriminatorie

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că interzicerea accesului candidaţilor cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius la examenele naţionale reprezintă "discriminare indirectă".
Romania TV
11 iun. 2020, 13:22
CNCD: Interzicerea accesului candidaţilor cu temperatură de peste 37,3 grade la examene este discriminatorie

CNCD a formulat acest punct de vedere privind Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii nr. 4259/827/2020, prin care nu se permite accesul candidaţilor la examenele de evaluare naţională şi bacalaureat din 2020, dacă temperatura lor corporală măsurată depăşeşte limita de 37,3 grade Celsius, după ce Avocatul Poporului (AP) a trimis CNCD o adresă prin care solicita un punct de vedere, potrivit Agerpres. 

În analiza sa, Colegiul director al CNCD a avut în vedere prevederea din art. 2, alin. 3 din O.G. 137/2020 potrivit căreia „sunt discriminatorii (…) prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajează anumite persoane, pe baza criteriilor prevăzute la alin. (1), faţă de alte persoane, în afara cazului în care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate şi necesare”.

Conform CNCD, scopul măsurii analizate este de a asigura protecţia tuturor participanţilor la examen din punct de vedere medical.

Scopul urmărit prin impunerea condiţiei este unul legitim. Colegiul director al CNCD constată însă că măsura aleasă pentru a atinge scopul legitim nu este adecvată şi necesară din mai multe considerente: nu există o cercetare medicală care să dovedească faptul că o persoană care are temperatura corpului de 37,3 grade Celsius este purtătoare de SARS-CoV-2, totodată, este de aceeaşi notorietate faptul că purtătorii acestui virus pot avea temperatura corporală în parametri normali, din acest motiv ei fiind numiţi asimptomatici; există o serie de factori care nu sunt de natură medicală ce generează o creştere a temperaturii corporale peste pragul de 37,3 grade Celsius.

De asemenea, toţi elevii au obligaţia să respecte regulile de distanţare socială, respectiv dezinfecţie, pentru prevenirea transmiterii infecţiei. Din acest motiv, condiţia limitei temperaturii corporale reprezintă doar un indiciu şi nu constituie o certitudine medicală a existenţei infecţiei SARS-CoV-2, prevede punctul de vedere formulat de CNCD.

Colegiul director al CNCD a constatat că măsura nu este necesară şi proporţională cu scopul legitim urmărit. Soluţia care să asigure atât atingerea scopului urmărit, cât şi eliminarea efectelor discriminatorii ar putea fi asigurarea unor săli în care elevii a căror temperatură corporală depăşeşte 37,3 grade Celsius să susţină examenele, menţionează CNCD.

Conform sursei citate, interzicerea accesului elevilor care au un anumit nivel al temperaturii corporale la examenele naţionale din 2020 are ca efect „încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate”. Prin dreptul la educaţie se înţelege şi dreptul elevilor de a fi evaluaţi în condiţii egale, beneficiind de aceleaşi subiecte şi de aceleaşi criterii de evaluare.

„Mai mult, se pune următoarea întrebare: ce se întâmplă dacă elevii care se prezintă la sesiunile secundare sunt măsuraţi cu o temperatură corporală peste limita stabilită?”, se arată în punctul de vedere al CNCD.

Colegiul director recomandă instituţiilor competente să identifice şi să aplice măsuri care asigură atât dreptul la educaţie, în condiţii de egalitate, cât şi prevenţia răspândirii SARS-CoV-2.

CNCD menţionează că punctul de vedere a fost adoptat cu majoritatea de voturi a celor prezenţi (6 voturi pentru şi un vot împotrivă).

Citește și: 

„Mi se pare un punct de vedere foarte bine argumentat, dânşii consideră că ne-am afla în faţa unui caz de discriminare indirectă, deci o discriminare care nu este dorită, nu este intenţionată, dar se produce, având în vedere felul în care se desfăşoară lucrurile (…). Văd ca la final CNCD face chiar şi o recomandare Ministerului Educaţiei, să revină asupra acelui ordin şi să găsească o altă formulă prin care toţi elevii să poată să participe la aceste examene şi de evaluare naţională şi de bacalaureat în condiţii de egalitate şi am observat că sugestia dată de ei coincide de fapt cu un lucru pe care şi eu l-am spus în alte interviuri – se poate gândi la o încăpere în care să fie puşi cei care ar avea temperatura mai mare decât standardul normal”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, joi, pentru Agerpres. 

Avocatul Poporului este de părere că, dacă se doreşte acest lucru, se poate găsi şi o formulă prin care să se asigure supravegherea elevilor.

„Fie că un profesor care ar merge acolo ar fi echipat cu toate cele necesare, mai sunt şi camerele de supraveghere, deci, dacă există dorinţa de a rezolva în favoarea elevilor şi în favoarea unui tratament nediscriminatoriu, sunt convinsă că se găsesc modalităţi”, a menţionat Renate Weber.

Weber a spus că AP va formula o recomandare către Ministerul Educaţiei prin care va cere găsirea unei soluţii.

„Noi altceva nu putem decât (să formulăm – n.r.) o recomandare, aşa cum prevede legea şi o vom face într-un mod (…) oficial, formal, mâine cu siguranţă, în care să solicităm găsirea unei soluţii prin care toţi aceşti copii, inclusiv cei care ar fi găsiţi cu temperaturi de peste 37,3 grade Celsius, să poată să participe la susţinerea acestor examene acum, odată cu colegii lor”, a adăugat Renate Weber.

Citește și: 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin