CNI aduce școlile din România în secolul XXI, prin investiții așteptate zeci de ani

România va avea școli, licee și campusuri universitare mai sigure, în urma lucrărilor de consolidare, reabilitare și modernizare făcute de Compania Națională de Investiții (CNI).
Filip Stan
14 iul. 2021, 10:09
CNI aduce școlile din România în secolul XXI, prin investiții așteptate zeci de ani

În acest moment sunt depuse și așteaptă finanțare peste 30 de solicitări pentru sistemul universitar și peste 250 pentru cel preuniversitar. 15 proiecte sunt deja în derulare, dintre care 8 sunt pentru construirea unor cămine studențești noi. Sute de școli din mediul rural își vor îmbunătăți semnificativ condițiile, datorită Subprogramului „Fose septice, microstații de epurare, sisteme de alimentare cu apă și sisteme de canalizare”. Astfel, povestea toaletei insalubre și periculoase din curtea școlii se va termina, în multe dintre localitățile sărace ale României, datorită programelor derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI.

Școlile care așteaptă să scape de toaletele din curte, prin acest subprogram al CNI, au fost construite sau amenajate în clădiri vechi, fiind o necesitate, atunci când o mare parte din suprafața României nu era branșată la rețelele de alimentare cu apă și canalizare, astfel încât grupurile sanitare au fost improvizate în curtea școlii, în lipsa alternativelor. Foarte mult timp, toaletele din curte au reprezentat un adevărat pericol pentru copii. Pe lângă disconfort și condițiile precare de igienă, în unele locuri s-au produs și accidente teribile. Totuși, soluțiile de reabilitare a acestor școli nu au existat până astăzi, nefiind nevoie doar de surse de finanțare și de inițiativă, ci și de posibilitatea de conectare la rețelele de alimentare cu apă și canalizare.

 

Un cerc vicios din care se iese acum

Școlile cu toaleta în curte sunt în localități grav afectate de sărăcie, aproape depopulate și izolate, astfel încât au foarte puțini elevi. Nici desființarea lor nu putea fi o soluție, pentru că astfel s-ar fi creat probleme mult mai grave în societate, exact pentru acei copii din grupuri defavorizate care n-ar mai fi ajuns la școală, dacă ar fi trebuit să meargă în localitățile învecinate. Acolo unde nu au fost bani pentru modernizarea infrastructurii n-ar fi fost nici pentru transportul elevilor, iar mulți dintre ei n-ar fi putut să facă naveta, fiind prea săraci. Astfel ar fi crescut rata abandonului școlar și sărăcia s-ar fi accentuat exact pentru membrii acelor comunități defavorizate. Un adevărat cerc vicios din care acum se poate ieși, prin investițiile făcute de CNI. Din fericire, România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 15 ani, prin investiții în infrastructură, astfel încât astăzi se poate merge mai departe, prin construirea grupurilor sanitare moderne, în interiorul școlilor. Acestea sunt prioritare în actualul program de finanțare al Ministerului Dezvoltării.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Fabrica mare care se va închide. Mii de angajați vor rămâne fără locuri de muncă
Capital.ro
S-a aflat totul despre Călin Georgescu. Erau oamenii lui Vladimir Putin: Controlat de FSB!
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
A murit fotbalistul căruia Lăcătuș i-a distrus cariera. Cine a fost Vasile Ardeleanu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Schimbări la acordarea voucherelor de vacanță 2025. Cine sunt românii care pot primi până la 1.600 de lei
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Devine ilegal pe TikTok. Decizia Guvernului României. Se șterge neapărat în 5 ore
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Kelemen Hunor: Iohannis ar fi trebuit să se retragă pe 22 decembrie
MediaFlux
BANII intră DIRECT pe CARD! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux